Den første julen til Julianne ble feira på hjemplassen min, Nordeidet. Da bodde mamma enda i barndomshjemmet mitt og hadde pynta hele huset til jul. Jula var ny og spennende da. Selv gavepapiret var en utfordring for alle sanser. Og bestemor var gammel som bestemødre skal være..
I år feirer vi mesteparten av jula i Tromsø. Mamma bor i en omsorgsbolig uten overnattingsmuligheter. Så vi drar ut dit tidlig på juleaften og returnerer til byen når det blir kveld. Julianne er tenåring og er mest redd for at det hele skal bli kjedelig. Bestemor er fortsatt gammel. Bare litt mer skjør.

Besøkene hos bestemor har blitt til mange gode minner. Sommer på Nordeidet har vært noe å se fram til. Dietten er også en annen der. Mer rural kan man vel si. Sist vi var der, ble det uten bestemor tilstede. Helsa hennes var ikke den beste da og den er ikke noe bedre nå.
Men, appetitten til Julianne har alltid vært upåklagelig. Surmelk og kavring er fortsatt en favoritt hos ungdommen. Og en selvsagt avslutning på et godt og nyfanget fiskemåltid. Litt vanskeligere kan det være nå. Tannregulering med strikk og greier har kommet på plass.

Fra første møte har det vært et hjertelig og godt forhold. Litt lett skepsis i begynnelsen, men det gikk fort over. Nå har Julianne vokst seg høyere enn både bestemor og mor. Og det er vel ikke lenge før hun passerer pappa også. Må være all fisken, surmelka og kavringen…
Og selv om pappa enda passer på, har hun lenge passet på oss andre også. Det gjelder dem begge. Talentet for omsorg har de nok felles.

Sånn går no åran.

God jul og godt nyttår alle sammen!

Dnort

 

Den først snyen har endelig kommet. Før jeg dro på jobb i dag måtte jeg koste fram bilen som var dekket av et tjukt lag av nysny. Siden vi skal feire jul i Tromsø (snyhåll) er huset behørig dekket av julepynt. I koret synger vi Deck the halls. Det er ikke måte på hvor mye som dekkes for tiden. Med piggdekk på fra oktober er også veiene dekket av et lag med fint asfaltstøv.

Etter en førjulsvinter som har vært glatt og bar og med bare litt granbar på slutten, er det fint å endelig får dekt litt til. Det er ikke bare isen som forsvinner. Mye skitt og smuss dekkes til. Det blir en lysere mørketid. Og all hundeskiten og andre ulekkerheter utendørs forsvinner under et hvitt og vakkert lag av himmelgull…

Rundt om kring i Finnmark har man prøvd på beste vis å pynte opp brura. Inngangen til et av Altas kjøpesenter hadde satset på kaskader av lys så kraftig at man skulle tro de er mørkeredd i vestfylket. I Vadsø (på bildet over) hadde man satset mer på det klassiske. Faren for at alt blåser bort og seiler av gårde på hålkeføre var jo overhengende.

Samtidig har man jo dristet seg ut. Går jo ikke an å sitte inne hele tiden fordi det er litt glatt. Turer har vi gått. På isete stier og i hålkete løyper. Med og uten piggsko. Jeg kjøpte i desperasjon et par med pigger. Men, det viste seg å være for trangt og det endte opp med store gnagsår og nødanrop til en kompis som kom og hentet meg mitt uti lysløypa…

Men, så kom altså snyen og forbarmet seg og bredte sitt hvite teppe over oss. Jeg ønsket meg faktisk godt, normalt vintervær til jul. Så da er det bare å glede seg til jul i snyhållet Tromsø.

Man må være forsiktig med hva man ønsker seg. Det kan hende du får akkurat det… 

Dnort