Joda, det er mørketid. Men det betyr bare mindre lys og et annet lys. Mørketidslyset er noe eget og noe mange synes er ganske fint.

Når man hører ordet mørketid ser man kanskje for seg at det blir helt mørkt. Altså svart på grunn av fraværet av lys. Vanskelig å se noe. “Mørket omslutter landet og dreper alle tilløp til lys.” Sitter man inne og ser ut i mørket kan det unektelig virke sånn og depresjon skal man ta på alvor og alt det der….

Sort sol

Så hva er så dette mørketidslyset og er det reellt? Finnes det på ordentlig uten av vi mennesker skal måtte gjøre noe for at det skal vises? For vi forsøker jo å opplyse mørket med alskens kunstig lys. Og så har man jo naturlig lys i form av bål. Her hvor jeg bor har vi også E105 som ender i Jalta og som norsk side har et fargetema som kun vises i mørketida. Dette farbetemaet tar sin inspirasjon fra mørketidslyset. For stikkordet der er jo blått.

E105 starter/slutter her

Det blå mørketidslyset oppleves nok ganske så individuelt. Det vil si at hvert menneske vil ha sitt eget inntrykk av det. Man må imidlertid ut av hus og hytter for å oppleve det. Man må med andre ord konfrontere mørket og tørre å være der det ikke er godt opplyst. Helst skal det være mørkt, men ikke midt på natta. Da ser du det. Noen snakker om blåtimen. Men, om det er snakk om akkurat en time er ikke så nøye. Poenget er at du er ute i naturen. Det er da du ser det.

Ut på tur

Helst bør du ta mot til deg og overnatte ute i det fri. En jeg jobber sammen med og som har vokst opp sør i Norge, gjorde dette nettopp. Hun og en annen hadde med seg godt fora soveposer og underlag. Ikke så mye mer. De tilbrakte natta ute i skogen. Sov så godt som man bare kan ute i det fri. Og så masse blålys før og etter søvn. Anbefales!

Dnort