Faren min hadde det med å gjenta ord han likte. "Fruktkompott" kunne han finne på å si høyt, helt uten noe forvarsel. Nå spiste han det meste, men klarte ikke smaken av fruktkompott. Men, jeg husker at han likte å smake på ordet.

Litt sånn har jeg det for tiden med "assistert befruktning". Jeg har sagt det flere ganger i dag. Uansett hva vi har snakket om på jobb har jeg klart å smette inn dette utrykket. Og da Fretex kom og leverte frukt (vi har fruktavtale på jobben) var dette et svært så passende uttrykk…

Assistert befruktning har blitt et hett tema den siste tiden. Mest pga. Nina Karin Monsen og tildelingen av Fritt Ord prisen til henne. Omstridt har det lenge vært. Å gripe inn og hjelpe naturen med reproduksjon er ikke noe alle synes er greit. Er det en menneskerett å få barn? Om noen får adoptere er det vel først og fremst for å hjelpe et foreldreløst barn og ikke for å hjelpe barnløse foreldre? Selv om jeg synes det er morsom å si "assistert befruktning" så er jeg vel, som min far, ikke så begeistret for hva uttrykket betegner. Og da gjelder det selvfølgelig all assistering, uansett legning.

påskepynt
Julianne har funnet en påskeeggløsning

Sånn like etter påsken der vi feirer med å pynte huset med fruktbarhetssymboler (påskeegg) passer det jo godt å diskutere dette temaet. Selv er jeg adoptert av foreldre som ikke kunne få barn. Og det var jo fint å komme til et hjem der jeg var ønsket. Jeg mener likevel at det i den store sammenhengen er viktigst at barn har foreldre og ikke omvendt. Og så spørs det altså om "ufrivillig barnløshet" skal løses ved å hjelpe naturen eller ved å hjelpe naturens barn.

Dnort

Humoren er viktig og alle har et forhold til den. Ulik humoristisk sans er vanlig. Men, når vi er yngre finnes det flere universelle sannheter. Også på humorfronten.

"Tiss, promp og bæsj!" En mer sikker innertier av en punchline skal du lete lenge etter i 4-årsalderen. Vi starter godt under beltestedet og de fleste jobber seg forhåpentligvis etter hvert, et stykke over. Derfor virker det også som om foreldrene dine blir stadig mer kjedelig med årene. For det er ikke vanskelig for pappa å være humorkonge når det er så lite som skal til.

prinsesse for en dag
"Ha, ha, en finger i næsen!"

Man er kanskje vant til å jobbe mer med sine morsomheter. I Juliannes 4-års bursdagslag nå nylig var imidlertid alt morsomt. Mange barn sammen ser ut til å le mest hjertelig av det som er "vedtatt" som morsomt. Nevnte eksempler fra under beltestedet, ulike kroppssekreter og lytekomikk gjør susen når mange småbarn samles. Og så var det tydelig at man hadde hørt vitser der man sammenligner seg med nabolandene, for det holdt også å si "Svensken og dansken!" med litt trykk, så brøt latteren løs igjen.

Dette med hvordan kollektiv humor virker i store grupper, var noe som var avgjørende for at jeg sluttet med revy. Uansett hvor bra sketsjer og sanger man hadde å fremføre, var det alltid humoren som bevegde seg mest ned mot 4-års stadiet som fremkalte mest latter. Har man bare lyst til å få folk til å le, uansett årsak, er revy greit. Har du ambisjoner om noe mer, er ikke fulle revypublikumere rette målgruppe.

Nei, da er det mer takknemmelig å jobbe med et publikum som ikke vet bedre. Og heller tøye og trikse litt med deres vedtatte morsomheter. Barnelatter er uansett mer ekte. Og Juliannes latter er som sang i mine ører…

Dnort

 

Etter en temmelig snøfattig vinter, tinte det meste bort i løpet av påsken. En varm og sein påske førte til at enkelte her oppe fikk troen på tidlig sommer i år. Det var vel like sannsynlig som at Røkke skal ta sosialt ansvar…

For i dag laver det virkelig ned. Og alle som har levd en stund vet jo at etter første snøsmelting kommer mer snø. Av og til mye mer snø. I Tromsø satte man rekord med over 2 meter snø i april 1997. Jeg kjenner det ennå i ryggen!
Noen grunn til å fortvile er det ikke. Bedre å utnytte mulighetene. Her er noen bilder fra påsken, da vi gikk på ski for harde livet. Ja, også vi ble forledet til å tro at dette var siste sjans for i år…

april 09 168
Hvilepausene var mest populær

april 09 169
Huuups, en bratt bakke! (Best å ta beina fatt?)

april 09 170
Meget jamnsides

april 09 171
Julianne faller i staver

april 09 184
Reinen i Vadsø satte pris på snøsmeltinga

Vi var og gikk en tur i dag også. Julianne blir merkbart mer stødig for hver tur og holdt høyt tempo gjennom store deler av løypa. Vi snudde da det begynte å snø. Og gikk heller hjem og vaska huset og monterte nytt ganglys.

Til slutt en ny post her på bloggen.
Dagens Julianne: " Melkebarta e synlig. Men, vannbarta kan man ikke se…" (Hun drakk for en gangs skyld vann til frokosten.)

Dnort

Når man skal komme unna med noe man ikke får lov til, er personangrep tingen. Røkke og Co. har forstått dette. Norske politikere har ikke snøring.

Må bare kommentere "stormen" rundt Berit Kjøll og Aker salgene. Røkke og Co. sine planer for å tilrane seg mest mulig verdier fra Aker, ble i siste liten avslørt. Og nå har de klart å få dette til å handle om den offentlig oppnevnte styrerepresentanten og informasjonen hun kan ha fått. Det skulle egentlig handlet om hvordan næringslivstoppene rævkjører norske arbeidstakere og plyndrer til seg store verdier midt i finanskrisas kaos. Men, neida, vi tar kjerringa som prøver å ødelegge hele greia…

Dette minner meg mye om en vellykket manøver jeg gjorde etter at broder'n og jeg hadde satt huset på hode mens de gamle var på fest. De kom tidlig hjem og tok oss på fersken mens vi satt inne på kontoret (ulovlig område for oss) og bladde i pappas smussliteratur (klassiske Cocktailblader fra 70-tallet). Storebror (jeg) klarte å vri det hele over til å handle om uansvarlige foreldre. Våre synder ble fort tilgitt og i stedet var det pappa som fikk gjennomgå.

Angrep er det beste forsvar. Men, timingen er avgjørende. Røkke-ligaen angriper midt i påskeferien…

Nei, drit i finanstoppene. Les heller om Eskils bedrifter i uka som gikk. Genialt morsomt!

Dnort

Alle gode forsetter om å komme seg ut i marka på ski kan utsettes litt. Vi må bare spille litt først. Påska er jo også tid for å dyrke inneaktiviter. Det var jo tross alt ikke før på 3.dagen at Jesus gikk utendørs…

Vi diskuterte det Julianne og jeg. Det at vi liker å spille. Hun spiller dataspill, mens jeg spiller musikk. Jeg liker ikke dataspill, men det gjør hun og mammaen. Men, understreket hun, å spille musikk liker hun også. Så der liker vi det samme. Sånt er viktig. Å like det samme. Hun har altså konkludert allerede nå: I et hvert forhold er det viktig å ha noen fellesinteresser.

nintendogirl
I himlens hender

Ellers er det gjerne "litespillet" til mamma, eller Nintendoen som det kalles, som er favoritten. På Wikipedia står bl.a.: «Ninten» kan oversettes til «la himmelen styre lykken» eller «i himmelens hender». «Do» er en vanlig suffiks for butikker og laboratorier. Dette kan man spille over alt. Mens dataspill på PC også spilles, men i mindre omfang. PC-spillene er av de mer pedagogiske slaget. Labbe Langøre og Josefine er begge kaniner i ulike spill, som veileder de små gjennom ulike oppgaver.

Hvorfor kaninene med ett er blitt så pedagogiske, er et mysterium for meg. Men, så er jo påska, tiden for mysterier. Flere mystrier finner du her. Ellers har jeg tidligere skrevet om påskekrim og hva jeg tenker om den saken.

Akkurat nå sitter Julianne og venninna og jobber med et puslespill i lag. Så her spilles det fortsatt. Skiene får vente litt til…

Dnort