Miraklenes tid er ikke over og undertegnede ønsker herved å presentere sitt kandidatur som problemløser. Er det noe verden virkelig trenger nå, så er det noen som kan fikse det meste. Og der har du meg…

Snåsa-mannen har nylig lagt inn årene. Etter et helt liv som mirakelmann trenger han avløsning. Han har jo først og fremst konsentrert seg om helsa til folk og å finne bortkomne dyr. Dette er jo vel og bra for de som ennå trenger slik hjelp. Med framgangene som er kommet innenfor det medisinske området de siste årene og alle de tekniske løsninger som nå finnes, er det kanskje litt andre ting enn det Joralv Gjerstad kan, folk virkelig trenger hjelp med. Det finnes kurer for kolikk, doping for idrettsutøvere og GPS for dyr, så da trengs alternativer til alternativ medisin. Og der kommer Prestfjell-gubben inn.

bilder 100808 035
Prestfjell-gubben med fiksehatt

Man får jo ofte nok høre at det kan være irriterende med mannfolk som til stadighet skal ha på seg "fiksehatten". Bedrevitere blir det også rakket ned på. Alle som prøver å konkludere og komme med konstruktive løsninger får på pukkelen av de som bare vil "lufte" et problem. Vi snakker vel her først og fremst om motsetninger mellom kjønnene. Men, faktum er at det går en masse mennesker rundt om i landet og har problemer av ulike størrelse som de mangler en god løsning på. Samtidig går slike som meg rundt og har mye godt å komme med.

Om man kan søke råd hos noen som ikke står en for nær er det gjerne lettere å akseptere svaret man får. Kanskje er dette en av de viktigste forutsetningene for Snåsa-mannens virksomhet. Det at han ikke tar betalt er også viktig. Om man ikke har betalt for noe kan man ikke reklamere om tjenesten ikke sto til forventningene…
Så min tjeneste er derfor gratis og kun beregnet på folk jeg ikke kjenner for godt fra før. Joralv snakket med folk på telefon og av og til holder det å få snakket med noen og bli beroliget av en rolig røst. Det blir ikke aktuelt for Prestfjell-gubben i første omgang. Spørsmål leveres her i bloggens kommentarfelt og besvares samme sted. Dataalderen har innhentet de alternative tjenestene også. Dessuten skriver jeg på bokmål og følger rettskrivningsreglene nøye. Beroligende nok det.

Hva gjør så meg så godt egnet til å løse all verdens problemer? Stikkord er vel erfaring, kreativitet og evnen til å se en sak fra flere sider. Prøv meg, du vet ikke hva du har gått glipp av til nå før du har testet tjenesten! Du kan selvsagt være anonym. Eksempel på spørsmål kan være "Hva kom først av høna eller egget?" (filosofisk), "Hvordan blir man lykkelig"? (eksistensielt), "Hvordan skal jeg få mannen min til å klemme på riktig del av tannkremtuben?" (praktisk) og "Hvordan blir jeg kvitt alle kreditorene?" (finansielt). Ingen spørsmål er for dum og alle seriøse spørsmål besvares.

Hilsen Prestfjell-Gubben
(aka Dnort)

Tenkte først jeg skulle skrive litt om bryllup og hva jeg tenker om denne tradisjonen. Var forlover for dette vakre paret under, før jul. Og kunne sikkert skrevet mye om emnet. Men, alt pratet om glam og glitter under MGP i helgen, har inspirert meg til en liten bildeanalyse i stedet.

Bildet under er tradisjonelt nok. Brudepar poserer sammen med prest og små barn. Men, ser en nærmere er det mye mer…

brudlaup

For det første er det en julegran med i bildet. Like bak bruden står den og truer med å ta all glans fra dagens hovedperson. Ja, for det er jo bruden som gjerne er kveldens hovedattraksjon. Timesvis med sminking, peeling og i ekstreme tilfeller også sparkling, skal få fram både den indre og den ytre skjønnheten. Og så holder det hele på å gå rett åt skogen (so to speak) pga. en kirketjeners generøse omgang med julepynt. 

Nå er det slik i dette tilfellet at kveldens brud har giftet seg med kirketjeneren! Den meget alvorlige unge herremannen til høyre for henne er heldigvis kledt svært så konservativt. Og den røde kjolen hennes trekker da også oppmerksomheten vår vekk fra juletreet og mot henne. Selv ikke den lille piken i sin kremgule kreasjon klarer helt å overstråle brudgommens bedre halvdel.

Legg også merke til prestens meget fromme blikk og positur. Sammen med de englefine barna, henleder han våre tanker mot det som egentlig er hovedgrunnen til bildet. Den religiøse rammen rundt denne manifestasjonen av kjærlighet og hengivenhet, er tilstede. Men, ikke prangende og tilgjort. Heller ydmyk og ærlig. I tillegg har man juletreet som jo er en rest fra hedenske tider. Dette balanserer bildet. Natur og kultur går hånd i hånd. Naiv naturtro og belest religion lever fredelig side om side. Man føler kanskje at troen på kjærligheten, det gode i mennesket og framtidig fred i verden, ikke er helt uberettiget….

Da er det jo helt på sin plass og avslutte med noen ord fra en kjent nord-norsk grand prix artist:
 

Her står vi på Brandenburger Tor,
hånd i hånd som om det va' i går
Du og æ på Brandenburger Tor,
vi ser Brandenburger Tor.

Ja, vi ser Brandenburger Tor…

Dnort

Enhver som har blitt tvunget ut i all slags vær for å leke kjenner nok til hva det vil si å pisse i buksa når det er kaldt ute. Uheldigvis ser det ikke ut til at dagens politikere har vært ute for dette fenomenet.

Noen som har undret seg over det faktum at man løser en finanskrise med å pøse på med enda mer penger? OK, jeg skal prøve å forklare. Det ligger faktisk i ordet, men jeg forklarer likevel. Problemet nå er at vi sliter med finansene. Det vil si at vi enkelt sagt har pengeproblemer. Mer presist: Vi har problemer på grunn av pengene.

penger

Pengene som vi vil ha stadig mer av, har vi skaffet oss ved hjelp av lån. Vi har lånt direkte fra bankene eller ved hjelp av valuta- eller aksjespekulasjon. Fremtidige penger, renter eller avkastninger snakker vi om. Hadde dette skjedd under kontrollerte forhold og blitt regulert slik at det var mulig å kontrollere, ville slike lån fra framtiden være helt greit og kunne føre til en forsvarlig vekst i økonomien. Men, slik ble det jo ikke…

En gang på 70-tallet (mens jeg var svært ung og ikke kan lastes for hva de voksne da fant på) fant verdens rikeste land ut at man skulle oppheve noen av de reglene som regulerer finansene våre. Siden dette på kort sikt ga gode resultater ble man etter hvert enige om å deregulere enda mer. Det vil si at man satset på enda færre regler og hindringer. Høyrebølgen på 80-tallet endte i en mindre krise. Denne ble løst med at staten tok over en stund. Men, det var jo kjedelig. Man satset heller på frie markeder og fri flyt av mest mulig. (I Norge med innmelding i EØS på 90-tallet.)
Mer frihet, freedom, freiheit og inkululeko.

goldencalf

Det er mulig at en viss grad av frihet er bra, også for pengemarkedet. Men, full frihet som det er nå, har altså ført til en kjempemessig finanskrise. Det ironiske akkurat nå er at de som har sett faren og prøvd å sikre seg med fast rente på lånene sine, lenge har måttet betale høyere rente enn de som vil spekulere i uendelig vekst. Og når det "endelig" smeller, så pøser alle verdens regjeringer på med enda mer penger. For å sikre lav rente og fortsatt høyt forbruk. Det skal altså lønne seg å spekulere mer?

En gigantisk buksepissingsaksjon er i gang og om du vil vite hva som da er i vente, kan du jo starte her.
Hva skal vi gjøre for å unngå konkurs? Tja, hva med å engasjere seg i politikken eller i en fagforening. Selv har jeg valgt siste løsning. (Nå er jeg voksen nok til å kunne gjøre noe med saken.) I mars skal jeg på en konferanse. Ikke det at en konferanse løser noen ting. Men, den kan være starten på noe nytt. For nå er buksa søkkblaut og frosten truer…

Dnort

Fjorårets mest brukte ord antar jeg var "krisepakke". Først og fremst i forbindelse med finanskrisa. Og det er stadig noen som forlanger krisepakker. 

Nå sist var det pornoindustrien som kom med krav om krisepakke. Det er krise der også. Der går det ikke lenger, om ikke noen snart kommer… Med krisepakke altså…

usunt forbilde
Her nytes deler av krisepakken fra Petterøes.

Da blir spørsmålet: Hvem trenger IKKE krisepakke? Finanskrisa gjelder vel oss alle. Skal ikke vi alle få krisepakke?! Under krigen kom det pakker fra Sverige. Oppi dem var det matvarer og klær og mye annet nødvendig. Hva trenger vi i våre krisepakker? Jeg har jo det jeg trenger, egentlig. Det er jo bare å se hva man får for lønna/trygda. Og er det ikke noe igjen, fins jo sosialkontoret. Om du faktisk får hjelp der, trenger du ikke lese videre. Resten er myntet på de som ikke har vært i kontakt med sosialkontoret ennå.
 

Det er vel heller ting som sydenreiser, ny bil, oppussing av huset og andre ting som naboen har råd til, som mangler. Og Kristin Halvorsen vil jo ha meg til å bruke penger sånn at økonomien ikke stopper opp. Og siden bankene nå har fått krisepakker som monner er det vel bare "løp og lån!" Ta opp forbrukslån. Utvide huslånet og kjøp på kreditt som aldri før. "Kjøp nå, betal om ett år…" Kjøpefesten kan fortsette. Hurra!

 

Men, det betyr vel at jeg kan se langt etter en krisepakke. Eneste krisepakke jeg kan forvente er de som blir kjøpt på bensinstasjonen like før bursdagen min. Nå har jeg faktisk en rund dag om noen måneder. Midslivskrisa nærmer seg. Det er nok der jeg virkelig trenger krisepakke. Siden jeg ikke er helt der ennå, trenger jeg tips fra noen som vet: Hva skal være i den krisepakken? Midtlivskrisepakken.

 

Dnort

BlackSheeps spilte ikke selv på Oro Jaska Beana som nå har blitt en reell landeplage. Dagbladet avslører i dag at man benyttet studiomusikere på låten som vant årets MGP jr.

Heltene fra Varangerbotn og Nesseby som nettopp ble kåret til årets Finnmarkinger OG årets Nordlendinger, juksa altså. Ja, for det er vel juks å late som man spiller og så er det noen andre som gjør det? Blir litt sånn Titten Tei og Pinoccio over det hele. Altså musikk fremført av marionettdukker…

Nå har vi jo vært på konsert med dem og både hørt og sett dem spille låten. I tillegg til å synge. De var flinke, var de! Ikke så superproffe og tighte som de høres ut på plate. Så dette med studiomusikere kom ikke akkurat som et sjokk. Og selv om de kunne spille, holdt Julianne seg for ørene og pappa som prøvde på litt forsiktig poging på kunstgresset i Barentshallen, sleit litt med takta innimellom.

armen i bind

Mulig Julianne kan ha blitt inspirert av pappas hopping. Senere, nå før jul, hoppet hun fra et bord i barnehagen og landet slik at hun knakk armen. Helt klart hvordan dette gikk til, er det ikke. Barna var litt for seg selv inne på et rom. Men, jeg antar at det ble spilt musikk. Kanskje en sang om en liten tykk hund. Og så tok hun en Mira.  

Uansett hvem som spiller, er låten det er snakk om, superfengende. Og den er skrevet av BlackSheeps selv. OK, de går på musikkskole og har sikkert en flink og svært inspirerende lærer som kan ha hjulpet litt til. Musikerne som spilte inn låta kan også ha kommet med ting som hevet den noen ekstra hakk. Men, det er likevel like uviktig for den som hopper opp og ned, som å vite at halve Stage Dolls og en trommemaskin spilte på Dum Dum Boys mest kjente låt.

Oro Jaska Beana blir mest sannsynlig kåret til årets hit og får spellemannspris. Årets låt er den allerede. Og det fortjener den virkelig!

Dnort

Dette er et emne jeg har fabulert mye over. Man får jo stadig vekk tid til det. Særlig når man ikke er av dem som medbringer lesestoff der grunnlaget for emnet finnes. 

toiletpapermoney

Det finnes etter hvert mange typer toilettpapir (eller vulgærutgaven dopapir) av ulik kvalitet og størrelse. Går man tilbake i tid (det må man jo kunne når man er blitt så gammel som jeg) fantes det langt færre typer å velge mellom. Det var en-lags for de tøffe og to-lags for de mer forsiktige. Og papiret var av typen fint sandpapir for begge. At denne situasjonen var bare rævva, fant man etter hvert ut. Det førte til at produsentene til slutt vendte ryggen til standardtenkningen. Og er det en ting vi alle (i den vestlige verden) har til felles, er det at vi daglig bruker store mengder spesialtilpasset papir til å fjærne ting vi ønsker å bli kvitt.

 

Dette er det jo noen som tjener penger på. Og jakten på stadig høyrer profitt har ført til stadig mer spekulative tiltak for å levere mindre papir for samme pris. I den anledning har jeg observert følgende tiltak:

 

1. Økt størrelse på dorullkjernen: Jo større dorullkjerne, jo mindre trenger man å ha på av det vi tørker oss med. Det blir tykkere og triveligere dorullnisser av det, men ellers er det ingen andre enn dorullprodusentene som tjener på det. (Ja, og underleverandøren deres, dorullkjerneprodusenten.)

 

2. Større tørk: Tørkene blir lengre. En millimeter ekstra lengde gir produsenten mye større fortjeneste. Så da er det fristende å øke med enda noen millimeter. Men, det er jo grenser for hvor langt man kan strekke dette. Blit tørket for langt risikerer man at tørket brettes. Størrelsen "big-size" kan kanskje ha noe for seg i forhold til store rumper, men området som skal tørkes blir ikke nødvendigvis større selv om rumpa har est ut.

 

3. Tynnere papir: Her er det ikke mye å gå på. Likevel er det noen som prøver seg. Spesielt med to-lags varianten. For tynt papir kan få katastrofale følger. Før man vet av det sitter man med en finger oppi i toer'n. Og slikt griseri kan man ikke risikere. At papiret var billig å kjøpe, hjelper lite neste gang man skal handle noe som er så viktig for hygienen (og seksuell identitet).

 

4. Perforering: Mye det samme som punkt 3. Bitte små hull i papiret gir kroner i kassa. Og så fører jo hullene til et litt mykere papir. Man har uansett klart å redusere mengden papir som brukes. Fristelsen til å øke størrelsen på hullene kan dog føre til ubehagligheter for konsumenten.

 

5. Resirkulert dopapir: Vi skal jo tenke på miljøet, men…: Hvem kjøper brukt dopapir?!

Skal man virkelig tenke økologi, bør man vel heller finne noe annet å bruke enn et råstoff som fører til avskoging.

toiletpaper
 

Toilettpapirprodusentene har en stor fiende (i tillegg til egen grådighet). Islams fremgang. I arabiske land har jeg hørt at man spiser med høyre hånd og tørker seg med venstre. Arabiske skikker følger gjerne med når man konverterer. Langt skjegg, grisevegring og venstrehåndsarbeid hører sikkert sammen. Jeg vet ikke og driter i å slå opp. Og sannhetsgehalten i svarene man finner på internettet er like lunefull som rekylen i et vannklosett…

Dnort