I Vadsø, på feil sida av Varangerfjorden, finnes det et utrykk som sier sitt om Vadsøværingers forhold ikke bare til kjæledyr, men også til lover og regler. Denne innstillingen trodde jeg en stund gjaldt bare på den sida av fjorden, men neida…

Jeg går som jeg tidligere har skrevet, ganske mye. Daglig går jeg til og fra jobb. I tillegg går vi en del turer i helgene. Man får med seg en del inntrykk av miljøet rundt seg da. En ting som har slått meg da er at det for det første er en masse hunder her i Kirkenes. For det andre er det flere av disse som løper løs! Og for det tredje skiter de hvor som helst!! La meg gi noen eksempler.

Villmark og kontakt med naturen er viktig for de fleste finnmarkinger. Derfor er jakthunder ganske vanlige. Når far får seg en turkamerat skal gjerne barna ha en kosehund også. Kanskje skaffer mor seg en sofahund i tillegg. Og så er det disse med trekkhunder som de holder i innhegninger med varierende grad av suksess. Til sammen blir det mye hunder og når du lar disse løpe fritt ”og pule” blir det enda flere. Nå er det ikke russiske tilstander her ennå. I Norge har man faktisk båndtvang på hunder og de fleste hundeeiere følger heldigvis denne. Det er de få som tror de har en så snill hund at han bare må få springe litt fritt i boligfeltet av og til, som ødelegger for alle andre.

Sånne som meg som er skeptisk til de fleste hunder, sliter litt med løshunder. Nå har jeg lært meg at det går an å snakke til de fleste hunder. ”Gå hjem med seg!” hjelper i enkelte tilfeller. Men, hunder stammer fra et rovdyr som i utgangspunktet skyr mennesker. Deres hang til å underordne seg en flokk har derimot blitt fremelsket og det naturlige instinktet som sier at de skal unngå fremmede er ofte borte. Familiehunder og små sofahunder kan være skumle. De er så full av motstridende instinkter at du aldri kan være helt sikker på hva de kan finne på. Trekkhunder som er løs har flere ganger drept andre dyr og skadet eller drept små barn. Men, verst i det daglige er de hundene som blir oppdratt som en erstatning for barn. Disse ”kose”-hundene er uten unntak både schizofrene og psykotiske og biter og bjeffer til alt og alle.

Selv om en hund står i bånd kan man ikke være sikker på ikke å bli angrepet. På vei til jobb i morges var det en schæfer i bånd som kom rasende etter meg. Båndet hans er så langt at alle som passerer ham risikerer å bli utsatt for schæferens angrep. Dette er noe jeg har sagt fra til eieren tidligere, uten noe resultat så langt. Eieren tenker nok at han har verdens snilleste hund og at angrep med flekkede tenner, knurring og bjeffing bare er leken adferd. Schæfere er vakthunder som SKAL si fra og om nødvendig, angripe når noen kommer inn på deres eiendom. Men, der jeg går har folk alltid gått.
På vei hjem sto udyret der igjen og knurret. Denne gangen kom eieren selv ut og tok til seg hunden. Og nå skulle hun også krangle med meg. Måten hun fremførte sine temmelige håpløse argumenter minnet ikke så rent lite om måten hunden hennes bjeffet til meg tidligere på dagen. Som hund, så eier…

En ting er når man vet hvem man har med å gjøre og selv har muligheten til løse problemet. Verre blir det når man trør i hundeskit. En yndet lufteplass for hunder er blant annet rett utenfor huset vårt. Vi har et postkassestativ montert rett nedenfor og det er tydelig at flere naboer tar med seg hunden når de er å henter avisa på kvelden. Jeg har flere ganger så vidt unngått å tråkke rett i en duggfrisk hundekabel tidlig på morgenen. Og ikke bare der. På gangstien som går mellom Kirkenes og Hesseng er det enda flere hundeeiere som er ute og lufter seg og sin beste venn. Det er slett ikke alle som orker å bøye seg ned og plukke opp den brune kringla som Fido har produsert. ”Skitt au, jeg driter i bærsjen” tenker de kanskje i sitt stille sinn. Kanskje fordi kommunens jeger- og fiskerforening bruker å ta en vårrengjøring på stien.

Er jeg en katteperson? En som foretrekker en katts selskap? Ja, selvfølgelig! Katter holder seg for seg selv om du ikke selv oppsøker dem. De angriper derfor ikke tilfeldig forbipasserende. De skiter mye mindre og gjør det godt skjult i buskene. De formerer seg derimot fort, så p-piller og kastrering er nødvendig. Kelvin vår kastrerte mons har så vidt jeg vet aldri plaget noen andre. Men, skulle han mot all formodning gjøre Julianne noe, lever han ikke lenge. Han er tross alt bare et kjæledyr…

Dnort

"Vinter og sne. En skiløper stabber av sted". Det er flott skiføre ute nå. I hvert fall her i Kirkenes. Ikke det at skiene ennå er tatt frem i år. Men, det er like før…

I dag har vi vært og aket i bakken utenfor huset. Besøk av "ungan fra Tana" og behov for litt aktivisering, gjorde at vi endte opp med å ha det mektig artig i det som jo egentlig er en bilvei. Vi unngikk å havne under noen biler og alle, Julianne inkludert, koste seg i snyen.

Vinter og sny
Skimoten i 1972…

Ja, der jeg kommer heter det sny. Og selv om man har moderert språket noe, så sier jeg fortsatt sny. Litt sta sånn. Uansett var det moro med sny både før og nå.
Naboene som hadde kjørt seg fast i en haug av godsorten er kanskje ikke like enig. Men, å måke sny er jo god trim, så da så!

Dnort

Homo ludens, det lekende menneske er en litt artig betegnelse på mennesket som av og til tar en pause fra alt alvoret. Å leke er ikke noe man bare gjør når man er liten og uskyldig. Blir alt bare rutiner og arbeidsoppgaver blir man mer maskin enn menneske. Derfor er ulike former for lek nødvendig.

De fleste bør ha fått med seg at ordet homo ikke alene betegner seksualitet. Kaller man noen for homo sier man heller at personen er et menneske eller kanskje ensformig. Homo ludens er altså alle oss mennesker som leker oss gjennom livet, i mer eller mindre grad. Uansett er det bare de sterkt psykotiske som baserer hele sitt liv på faste rutiner og som aldri klarer å leke med andre eller seg selv.

Får man barn blir man fort nødt til å forholde seg til lek. Vår lille Julianne gjør ikke annet. Det vil si, hun spiser, sover og skitner til bleier også. Men, er ikke særlig engasjert i noen av delene. Det er når det er snakk om leking og tull og fjas at hun virkelig trives.
 
Vroom!
Artig, men slitsomt….for meg…

Artigst er det når vi voksne er med. Det kan være slitsomt å skulle være med hele tiden, så hun må nesten leke litt for seg selv også. All denne lekingen har jo en funksjon. Når man er så liten er det jo en masse man trenger å lære og det har vel blitt bevist mange nok ganger at det er når man får leke fritt at man lærer best og utvikler egne tanker. Og hun lærer fort. Akkurat nå er klapping, klatring, peking og skravling veldig populært. Det siste er nok noe hun gjerne vil bli bedre på. Å kunne uttrykke seg muntlig gjør livet så mye enklere.

Tenk hvor frustrerende det hadde vært å aldri bli forstått når du sa noe. Her i Kirkenes trenger man ikke dra langt for å oppleve det. Det er bare å ta en tur over til Russland eller Finland (en halv times tur) for å måtte ty til fortvilte forsøk på tegnspråk i flere situasjoner. Å leke som voksen gjør man oftere enn man er klar over. Når jeg nå sitter og skriver er det en form for lek med språk. På jobb skriver jeg en del vedtak, men disse er ofte ganske så standardiserte. I jobbsammenheng er det for de fleste sjelden at ”arbeid er en lek” som Fraglene sang. Det er på fritiden folk flest har muligheten til å være homo ludens. For meg er internett blitt en lekeplass som jeg ofte er på. Ellers er jo badmintonspillinga jeg driver med ganske så lekbetonet.

Mange tyr til kunstige stimuli for å koble av fra hverdagen og rutinene. Folk blir gjerne litt mer lekne og løsslupne da. Er forholdene riktig kan det hende vi leker riktig så pent i lag. Men, man havner fort i faste rutiner her også. Er man i utgangspunktet en forknytt og usikker liten homo (ensformig) hjelper det lite å dope seg ned, opp eller noen andre veier. Kunstnere som er av de mest lekne menneskene vi har, er kjent for å bruke dop og alkohol i store mengder. Men, faktum er at de aller fleste bruker dette for å ta en pause fra alle de fantastiske ideene de får når de er klinke edru. De trenger altså å ta en pause fra all lekinga. Hvis en rockemusiker må sitte for lenge uten å gjøre noe, hiver han seg rett på flaska eller heroinsprøyta. Men, de beste ideene kommer gjerne rett før eller rett etter søvn.

Det er i overgangen fra våken tilstand til søvn eller omvendt, at hjernen begynner å jobbe fritt, av seg selv. Det samme skjer når man drømmer. Drømmesøvn er en tilstand der du er halvveis våken. Lyset er av men det er folksomt hjemme… Derfor er det at enkelte kan gå i søvne. Endog med øynene åpne. Selv deler jeg seng med ei som av og til snakker i søvne. Jeg har faktisk noen få ganger klart å få svar på spørsmål som jeg har stilt henne mens hun pratet i søvne. Nye ord kan til og med bli drømt fram. Hjemme hos oss er ”gorfing” et uttrykk som brukes av og til. Dette er noe fruen drømte en gang. Det er det samme som å ligge som to skjeer i en skuff.

Vi leker altså både når vi er våken og når vi sover. De fleste har behov for å leke mer. Å eksperimentere med egne vaner og tankesett er sunt. Par som skilles har som regel endt opp med et liv som består av kun rutiner og standardsvar. Uten forandringer i livet, små og store, blir vi ulykkelige etter en stund. Jeg vil si at lykken er å leke. Lykken er å leve et liv der ikke all svar er gitt. Når det er rom for forandringer og man lever med en viss grad av usikkerhet om hva morgendagen vil bringe, kan det godt hende at det er da man er virkelig lykkelig.

Så, lek mer og vær ikke redd for å være litt barnslig.

Dnort

Det er straks OL. Ikke sånt passe kjedelig sommer OL der Norge kanskje vinner et gull i villsvinskyting. Nei, det er vinter OL og Norge kommer til å vinne masse medaljer! Dette skulle jeg gjerne fått med meg – på TV.

Det ideelle i disse tider hadde jo vært å fortsatt bodd i barndomshjemmet, uten egen familie og vært arbeidsløs. Levd på trygd og godvilje. Da kunne jeg bare fått moder’n til å smelle i gang vaffelpressa innimellom. Middag hadde hun sikkert lagd også. Det eneste jeg hadde trengt å gjøre var å gå og handle potetgull, peanøtter og pils. Det viktigste tilbehøret til de lange sportssendingene må man selvfølgelig sikre er av ypperste kvalitet. Nå vil tilfeldighetene det slik at jeg har ordnet meg med fast jobb, eget hjem og kone og barn. Fullt opp med forpliktelser altså. Da går det ikke an å sitte inne hele helgen, slik mange familiefedre gjør. Det er visst det samme som å be om skilsmisse.
Farvel godstol. Fan åsså!

Så da blir det vel å sitte på jobb og prøve å følge med på radio mens telefonen kimer. Og radioen sender jo ikke alt fra OL. Norges kvalifiseringskamper i curling for eksempel. Dette hadde jeg nok fått med meg nå som vi har to NRK kanaler på TV. I tillegg har man jo kabel-TV med enda flere kanaler som også viser sport. Egne sportskanaler er det til og med. Egentlig går jeg glipp av en masse sport utenom OL også. Sportskanalene viser jo sport hele dagen og langt ut på natta også. Golf, biljard, bowling, curong og annen toppidrett.
Faaaan åsså!!

I yngre dager satt fader’n og jeg sammen i stua hele helga og fikk med oss all sport. Vi var ikke så nøye på hva det var. Var det sport skulle det sees! Rytmisk sportsgymnastikk og orientering. Lange sendinger med isdans og timesvis med turn. Tidlig kvinnefotball til og med! Verdens kjedeligste kommentator Terje Dalby kommenterte og det var et lite mirakel hver gang noen av dem brukte hodet. ”Ja, dette er tøffe jenter dere” kunne Terje Dalby utbryte etter en heading, i et plutselig anfall av engasjement. Skjønte man ikke noe av sporten kunne man som jeg gjorde med synkronsvømming, sitte og ta tida på hvem som var lengst under vann…

Ingen skal beskylde oss for å diskriminere når det gjelder sport. Dette var før apartheid i Sør-Afrika ble avskaffet. Berlin-muren sto ennå trygt og Norge var ikke en gang med i EØS. Men, helt i ytterkant av verden satt fader’n og jeg og var åpent for alt. Vi gledet oss nok mest til tippekampen, men før den kom igang var det altså ganske så ymse hva krinkastingen hadde fått tak i. Likevel, vi så alt! At det bare er et problem at menn sitter forran TV’en hele helga, er jeg ikke enig i. Jeg vil si at fader’n og jeg på mange måter var foregangsmenn i kvinnefrigjøringen. Ja, for får du menn til å akseptere kvinner som hopper på ski eller som driver med andre mannfolkidretter som boksing, fotball og skiskyting. Da er det fritt fram for det meste annet ellers i samfunnet. Kvinnegruppen Ottar har mye å takk NRK’s sportssendinger for!

Nei, det blir nok dårlig med vinteridrett på meg fortsatt. Også i helgene, for da skal man jo være familiemann og dra til byen på kafe eller kanskje på besøk til folk. I hvert fall er det noe viktig som skal gjøres i huset. Golvvask, gardinopphenging, tøffelpussing og slikt. Godstolen er ennå ikke ordentlig innkjørt på grunn av all denne huslige aktiviteten. Selv er jeg heller ikke i form til OL. Ølmagen mangler, godt trimma som jeg er med badminton og daglige spaserturer til jobb. Jeg har ikke helsetrøye en gang!

Kanskje like godt å erklære seg som sportshater. Kanskje klarer jeg å lurer meg selv til å tenke ”at det bare er 22 tullinger som springer etter samme ballen” og ”at 10 tusen meter skøyter bare er kjedelig og langtekkelig”. ”Her kommer vinter’n, den kalde, fine tida” synger Jokke. Dette mens NRK viser hysterisk glade, svette og sikkert illeluktende sportstullinger med snørr og slim over hele seg. Nei gud, så ekkelt! Gjennomdopet og fullpakket av astmamedisin og blodpreparater er de sikkert også. Ikke tilfeldig at det er en avdød doper som synger bakgrunnsmusikken til denne sportspropagandaen. Snøft!

Uansett hvordan jeg vrir og vender på det, er og blir jeg nok en ”sportsidiot”. Kanskje ikke så idiotisk som før. Men, de gangene jeg får tid til det, sitter jeg i stolen og sparker imaginære baller og hjelper skihopperne med satsen. Jeg svinger med stolen når jeg ser slalom og jeg prøver å psyke ut skiskyttere fra andre land med å rope ”bom!” Joda, det ropes og hoies også en god del. Jeg engasjerer meg vel lett når det gjelder sport. Og akkurat det gjør at å følge vinter-OL på radio ikke er det helt store. Hvordan skal jeg da få truet ned de norske skiskyternes blinker med intens stirring?

Sykemelding er heller ikke aktuelt. Jeg blir jo aldri syk! Jeg har det visst for bra til å være opptatt av sport…

Dnort

Et lite julebilde i dag. Og om å gi noe til ei som ennå ikke har fyllt år.
 
Pakkesang

Det å gi eller det å få 
fint er det, både og.
Det er tanken som teller
uansett innhold du velger.
Men, hva enn du nå gir
husk massevis av papir!

Dnort

Når man en gang i en forhåpentligvis fjern framtid, havner under torva, hadde det jo vært fint om man på et slags vis hadde klart å sette preg på verden rundt seg. Nå har jo jeg ordnet meg med en arving som kan føre mine gener videre. Men, mine memer kunne det jo også vært artig å få spredd. Det er for så vidt det jeg gjør nå…

Først en liten begrepsavklaring. Alle vet vel hva et gen er? Man arver visse fysiske forutsetninger fra sine foreldre (og besteforeldre). Men, man kan også ”arve” memer. Et meme er noe  bl.a. har med adferd, språk og tenkemåte å gjøre. Kort sagt, alt som er spesielt for en person og som ikke har noe med gener å gjøre. Om moren din ofte slår din far mens hun banner på finsk og du gjør det samme, er dette så sært at vi mest sannsynlig snakker om memer som er ”arvet” eller overført til neste generasjon.

Hva er det så med meg som kan bli stående igjen eller bli husket? Vel, akkurat det er jeg litt usikker på. Jeg har jo både sagt og gjort mye rart. Spørsmålet er vel om noen virkelig har fått det med seg. Kanskje andre bør si noe om det. Det jeg kan si noe om er f.eks. alle de memene jeg har ført videre fra mine foreldre. Mine foreldre er nemlig ikke så A4 at det gjør noe…

Nesten daglig tar jeg meg selv i å sitere min avdøde far. Han var litt av en ordkunstner. Ikke bare var han full av ordspråk og gamle uttrykk. Han lagde også nye. Manglet han ord lagde han bare nye. Han ble aldri diagnostisert som ordblind, men jeg er temmelig sikker på at han må ha utviklet evnen til å være kreativ med språket pga. de problemene med skrevne ord jeg med selvsyn kunne konstatere at han hadde. Når vi løste kryssord sammen måtte jeg som oftest stave lange ord for ham.

Siden ordblindhet ”ikke fantes” i gamle dager, var det nok flere enn min far som ble nødt til å finne kreative løsninger på sine problem på egenhånd. Min far brukte dette også i muntlig sammenheng. Han var en mester i å ”høre feil”. Sa man ett ord som lignet litt på et annet og som ga det man sa en helt annen betydning, kan du banne på at det var dette han ”hørte”. Et helt tilfeldig eksempel: En gang jeg sto og vasket fjeset ropte jeg plutselig: ”Au, æ fikk såpe i øye!” Da kom det inne fra stua der far satt: ”Har du vært og hoppa i høye?! Ja, må du bare slå dæ!” Ellers var det mye ”koffert” kommentarer å høre fra han.

Interessen for språk og det å skrive har jeg både fra far og mor. Min mor har ofte vist seg å være en kløpper på å skrive fortellinger. Hun kan være slagferdig også muntlig. Men, det er når hun skal skrive at det virkelig kan ta av. Hun har alltid skrevet brev til sine søstere og det brukte å være stas å få høre når hun leste opp brev hun fikk tilbake. For de som ikke skjønner hva et brev er, kan det sammenlignes med en uhyre lang SMS som er skrevet med hele ord og uten noen rettefunksjon. Mors brev var skrevet for hånd. Det vil si at man tar en kulepenn eller en blyant og skriver bokstaver og ord ned på et stykke papir. Tungvint? Ja, om man er født med bare tomler på hendene så…

Det siste var eksempel på en type humor som min far gjerne benyttet seg av. Overtydelighet kan være morsomt. Det hendte han brukte det litt for mye og sånt kan gå ut over selvtilliten til den som til stadighet får ting ”inn med teskje”. Eller ”inn med gravemaskin” som jeg har begynt å si i det siste. Jeg prøver å ikke bruke humor for ofte, selv om jeg kan se det humoristiske i hva det skal være. Humor er et tveegget sverd som må brukes med varsomhet. Noen mester på slik sverdkunst blir man aldri. Man kan bare prøve sitt beste.

Man kan altså ende opp med å bli ganske lik sine foreldre på enkelte områder. Kreativ språkbruk og interesse for å skrive, er to ting jeg ganske sikkert kan ”skylde” på mine foreldre for. På skolen var ikke dette noe som ble applaudert akkurat. Rettskrivningsregler er til for å følges! Ikke det at skolen var så ensidig negativ i så måte. Man lærer jo både språk og skriveteknikker på skolen. Om man gidder følge med da…  

Mine foreldre var også temmelig gammeldags av seg. Etikk, moral og hva man gjør og ikke gjør var noe de la mer vekt på enn andre foreldre. Det hendte noen ganger at mor spurte meg om jeg syntes de var strenge. Jeg vet ikke helt hvorfor. Uansett hva man svarte var løpet likevel kjørt. Om jeg da var enig eller ikke i de verdier og normer de hadde, har jeg nok tatt med meg en god del av dette videre. En del tanker om hvordan ting bør være har jo jeg selv kokt i hop. Samtidig blir man jo påvirket av andre folk man har møtt og deres holdninger. Ofte kan jeg derfor bli både moralsk indignert OG trekke på skuldrene samtidig.

Så da står man med ett bein i fortiden og ett i framtiden med gamle og nye memer som ballast. Og dette arvegodset føres også videre av nye generasjoner. Så får man håpe at det er det beste fra begge delene som blir husket.

Dnort

Jeg hadde tidligere en sak om familielikhet. Konklusjonen var vel at Julianne har sine "good looks" fra sin mor. Bildevisene talte i hvert fall for det. Da vi var hjemme hos min mor i jula måtte jeg sjekke gamle bilder og vi kom vel til at selv jeg en gang har vært en liten godklump…

badestamp1

     badestamp2
I badestampen 1971 ————————-> I samme badestampen 2005

Bildet av undertegnede til venstre er noe sensurert. "Pilten" er kuttet vekk, men bare på bildet…
Selv om Julianne ser noe molefonken ut på bildet, trivdes hun som en glad laks i den gamle badestampen min. Det artigste jeg visste var å ake fram og tilbake i den til det var fritt for vann. Håper ikke den lille frøkna finner ut av det for tidlig. Det er nemlig ikke så morsomt for foreldre, "sei ho mamma".

Dnort

Nå er det jo ikke slik at jeg faktisk driver noen danseskole. Men, i det siste har jeg hatt noen telefonsamtaler som kan tyde på at jeg burde…

Etter lang motstand ble jeg nødt til å skaffe meg en mobiltelefon, for krisetilfeller. Det har siden dette vært en del pågang fra folk som skal ha tak i den som driver ”danseskolen”. Hvilken danseskole det gjelder har jeg ikke helt fått tak i. Men, det er stort sett trøndere som ringer. Kanskje gjelder dette en egen trønderdans, hva vet jeg.

Her kommer et lite utdrag fra en samtale jeg nylig hadde med en mann som tydeligvis hadde en datter som likte å danse:

Trønder:

Det her e pappan te ho Tanja. Ho kain itj kom på dains i dag fordi ho e sjuk.

 

Meg: Jahaa…?

 

Trønder: Jau, ho e bærre forkjøla. Å ho vært nok likar i mårra.

 

Meg: No hadde ikke æ tenkt å dainse verken med Tanja eller nån andre, med det første…

 

Trønder: Ho plei no å dains med han Benjamin da…

Meg: Og alt det her fortell du mæ fordi?

 

Trønder: Jau, det e no æ som plei te å kjør ho på dainsen og æ tenkt no æ sko sei i frå i faill ho vart ætterlyst i ættermiddag.

 

Meg: Så du kjøre ho på dainsing? Du har kanskje veldig god råd og en jævlig rask bil?

Trønder: Nåååh, det vil æ no itj sei…

 

Meg: Du bor i Trondheim eller…?

Trønder: Jau, vi heild no tel på Byåsen.

 

Meg: Bruker du lang tid på å kjøre ho Tanja på dains?

 

Trønder: Litt over ein halv time, tru æ…

 

Meg: Ja, da har du i sannhet en rask bil!

 

Trønder: Det e no ein heilt vanlig Opel.

 

Meg: Sjøl trur æ med min like vanlige VW ville brukt en heil dag!

 

Trønder: Ein heil dag!? Det kain då itj stæm?!

 

Meg: Jo, når man bor i Kirkenes, som vel e så langt unna Trondheim man kommer uten å kjøre ut av landet, e ikke en dag så mye.

 

Trønder: Har æ itj kommen tel dainseskolen da?

 

Meg: Tja, foreløpig finnes det ingen dainseskole akkurat her kor æ e no. Men, æ kan jo dainse både swing, vals og litt gammeldains…

 

Trønder: Så du e itj leder for dainseskolen i TRONDHEIM som ho Tanja går på?!

 

Meg: Det e ikke nødvendig å rope. Æ høre dæ godt. Nei, æ har nok aldri truffet dattera di.

 

Trønder: Kuinn du itj bærre ha sagt frå med ein gong?!

 

Meg: Vel, no hørtes du så sikker ut at æ nesten måtte sjekke fakta først. Dessuten e det ikke så ofte at noen ringe mæ…

 

Trønder: ”klikk”…..
Så viser det seg altså at jeg har overtatt et nummer som før har tilhørt en trønder som har drevet danseskole. Dagens mobiltelefoner kommer ofte med en del ballast. I tillegg til alle andre plager man får med økt tilgjengelighet og tekniske problemer, må man regne med å få noen underlige oppringninger fra folk som tror du er en annen. Godt at det for eksempel ikke var krigsforbryteren og mafiabossen Bojan Milankovic sitt forrige mobilnummer jeg overtok…

Dnort

 
 

Tanker i en appelsinbåt.

Sitter her alene i min appelsinbåt.
Skulle båten tippe blir jeg ikke våt.
Men, tipper gjør den ikke, tror jeg.
Og gjør den det hjelper mor meg.

Spiser appelsin og traller en trall.
Traller mest for jeg liker ikke skall.
Innenfor skallet finnes det jeg vil ha.
Far rensker nok om han får det til da.

Appelsinracerbil
Julianne med en appelsin i båten sin

Dnort

Å bli syk når du endelig har fått en etterlengtet ferie, er det mange som opplever. Også undertegnede. Nå nylig. I juleferien… Forbanna dustesykdom!
Det er aldri noe gøy å være syk. Ekstra ille er det når sykdommen kommer mens man har ferie. Ellers ville den jo ført til noe positivt, nettopp det at man fikk litt ekstra fri. Men neida, sykdommen ligger heller og lurer til du har slappet helt av i ferien din. Da slår den til, akkurat slik den influensalignende greia jeg hadde i romjula, gjorde.

Det begynte med at Julianne var litt pjusk på julaften. Nå er det jo mye små barn kan sutre og grine for. Men, vi fant fort ut at her var det litt feber også. Vi feiret jula hos min mor så ”alle bekymringers mor” (min mor er verdensmester i bekymring) fikk nok å tenke på. Heldigvis gikk det bedre med Julianne allerede dagen etter. Dette var jo første gang hun ble syk i hele sitt ennå korte liv, så det var ikke fritt for at vi også begynte å rynke litt på panna. Men, så kunne vi altså slappe litt av allerede 1. juledag.

2. juledag slo det til for fullt hos den stolte far. Jeg er egentlig aldri syk. Sist jeg hadde feber og var ordentlig syk var vel for en 5-6 år siden. Så jeg var nok ikke helt forberedt på at jeg i det hele tatt kunne bli syk. Men, det ble jeg altså. Min mor mente å ha observert meg uten skjerf og hadde derfor forklaring klar med en gang. Nå er det slik at jeg ALDRI bruker skjerf, så da må det ha vært noe annet som nå gjorde meg syk. (Hvorfor skal mødre alltid mase om det skjerfet?!) Om det var smitte fra Julianne, skulle også min mor og Juliannes mor bli syk. Altså måtte det være noe helt annet som gjorde at nettopp jeg ble syk.

Jeg er kommet til at det egentlig er Julianne som fortsatt er syk, men at jeg har tatt over noe av sykdommen. Min mor nevnte at hun i spesielle tilfeller har ”en kaill” hun sender sine tanker til for å få hjelp med sykdom. Det sa hun at hun hadde gjort denne gangen også. Når barnebarnet blir syk for første gang og bekymringene blir uutholdelige, er det vel ikke så rart om den gamle finn-kjærringa av ei bestemor, tar kontakt med andre makter. Hennes mor kunne stoppe både blod og verk. Sånt tuller man ikke med i min familie…

Så da var det jeg som måtte til pers. Og her går jeg fortsatt og snørrer og hoster. Slimet surkler opp og ned og flak på flak med silkemykt papir blir fult med ekkel gørr. Feberen er borte, så da må jeg jaggu på jobb også.
Forbanna dustesykdom!

Dnort