Som småbarnspappa er jeg nok ikke alene om å synes det er helt OK å jobbe igjen når helga er over. Ikke fordi jeg fylles med arbeidslyst hver mandags morgen. Det er bare det at det kan være ganske slitsom å ha fri.

Jeg må jo først nevne at det mest er moro med små barn og vår lille Julianne er ikke noe unntak. En go'unge på alle måter. Og heldigvis er hun både nysgjerrig og utforskende. Samt glad i å prate. Det betyr igjen at hun er en aktiv krabat. Og slike aktive krabater krever mye. Ikke bar oppmerksomhet, men også at vi voksne er aktive. Nå har aldri jeg vært av de som kan ligge lenge stille på en sofa eller sitte timesvis forran TV. Men, det kan jo være godt å slappe litt av innimellom. Med Julianne blir det vanskelig. Og enkelte helger, helt umulig.

Klatremus
Julianne henger i

I gamle dager hadde man barnearbeid. Barna måtte hjelpe til i hjemmet og utendørs. Og så hadde man store barekull. Altså ble de tatt med på nødvendige aktiviteter eller de passet hverandre. Det var ikke nødvendig å tenke på ting å gjøre for å aktivisere dem. Det gikk av seg selv. Jeg har ofte hørt eldre si noe sånt som: "Vi kjeda oss aldri. Vi hadde ikke tid til det!" Og jeg tror dem. Selv ikke om skolen under krigen ble bombet til pinneved, var det noen sjans for å gå og drive dank. Hjem og hjelpe til måtte man, ellers måtte lillesøster passes.

Så da er vel løsningen å få flere barn? Slik at de har lekekamerater i hjemmet. Kanskje det. Men, akkurat nå har vi det nå slik at Julianne er enebarn. Og da er det bare å stille opp, for noen besteforeldre eller andre slektninger finnes ikke i nærheten. Moderne familier skal jo helst kunne flytte hvor som helst i landet pga. jobb. Og det har også vi gjort. Riktignok før vi fikk barn. Barnehagen er derfor helt avgjørende for at vi begge skal kunne arbeide.

Vi kunne prøvd å la henne hjelpe til med flere ting i hjemmet. Det aller meste er hun likevel for liten til å gjøre alene. Ikke det, hun klarer fint å dra ut alt papiret på dorullen alene. Mors intimhygienprodukter dekorerer hun gjerne badegulvet med uoppfordret. Og skittentøyskurven tommes i en fei, når som helst. Men, dette er jo ikke akkurat så veldig nyttig. Så da er det best å bli med på leken, slik at små og store hjemmeulykker unngås.

Når helgen så nærmer seg slutten, er det derfor ikke sjelden at man tenker med lengsel på bunken med saker som venter på jobb. Der kan man i hvert fall sitte stille og jobbe i eget tempo. Men, jeg klager ikke. Jeg kan vel konstaterer at når foreldre før var siten på slutten av dagen, var på grunn av mye arbeid. I dag er det heller på grunn av mye fritid!

Dnort

I disse effektive tider skal alle bedrifter tenke mest mulig på økonomi mens produktet en leverer bare trenger å holde minstemål. Ja, kanskje ikke det en gang. Dette gjelder, skal vi tro våre kilder, nå også for leveransen av babyer.

Babyene har som kjent blitt levert av en, på disse breddegrader, nokså eksotisk fugl i alle år. Storken har trofast kommet flygende med nye verdensborgere. Også hit opp der den egentlig ikke hører hjemme. Storken har lenge levert under alle forhold og uansett avstand. Men, dette blir det nå slutt på.

Ny leveranse
Nyinnflydd babyleveranse

Storken har nå sentralisert sine tjenester og er for tiden i forhandlinger med noen lokale leverandører. Man står nå igjen med to kandidater. Stormåsen eller kjøttmeisen. Vi har fra sikre kilder fått opplyst at kjøttmeisen skal ha et godt rykte der den har fått prøve seg, men at den opererer med litt mye transportskader på de største forsendelsene. Stormåsen rapporteres å ha hatt noen problemer med svinn i lasten hos enkelte av sine ansatte. Dette skal nå være ryddet opp i. Men, nylig ble det avslørt at firmaet også skal ha noen dommer for trygdesvindel.

I tillegg kom nylig et russisk firma på banen. Lenge etter anbudsfristen storken satte, kom den sibirske sædgåsa på banen med et anbud som skal være langt under det stormåsen og kjøttmeisen har levert. Det rapporteres at storken på tross av den overskredne fristen ønsker å vurdere dette tilbudet. Rykter om mafiaforbindelser og rot med leveransene, skal først undersøkes. Det påståes blant annet at firmaet ved flere anledninger har levert babyer til tvilsomme adopsjonsbyrå, via rumenske barnehjem.

Bekymrede foreldre landet over har kontaktet Pappapasserpå om dette. Frykten for at man skal miste nok en tjeneste som inntil nylig var en selvfølge, er stor. En ting kunne likevel storken forsikre oss om, da vi tok kontakt. Babyer kommer til å bli levert, også i distriktene. Bare av andre operatører og med litt andre leveringsrutiner. Så gjenstår det å se hvem som kommer flyvende med babyer i framtiden. Storken blir det uansett ikke.

Dnort

For tiden herjer frosten her oppe i det kalde nord. I flere uker har temperaturen ligget mellom 10 og 20 grader fys-i-hjel her i Kirkenes. Snø har vi og flott sparkeføre er det også blitt. Så jeg klager ikke. Likevel er det noen som finner noe å bemerke. Da spesielt om tykkelsen på isen.

Lokale forhold
For en tid siden hadde noen av barna fra barnehagen Julianne går i, vært ute og gått på isen på et vann like i nærheten. Dette i regi av barnehagen. De hadde visstnok et prosjekt med noen garn som var satt ut i vannet før frosten kom. Disse skulle sjekkes. At man da hadde våget seg utpå isen, var kommet noen foreldre for øre. Og disse hadde igjen varslet avisa, som slo det stort opp. ”Barnehage på tynn is” sto det med krigstyper. Både politi og brannvesen hadde blitt varslet av forbipasserende da dette foregikk. Isen de gikk på mente man var tynn og selv om de ansatte fra barnehagen sammen med barna hadde sjekket forholdene grundig før de gikk utpå, ble de jaget inn på land av representanter for øvrigheta.

Tynn is i Pasvik
Vårlig elveis i Pasvik

Is før og nå
Det ble også nevnt at man på samme vann hadde en drukningsulykke i 1906. Altså for nøyaktig 100 år siden. Utrolig hvor god husk noen har! Selv husker jeg ikke lenger tilbake enn til egen barndom og der var det jaggu ikke mye øvrighet som passet på. Om vi ville balansere ytterst på iskanten i fjæra med fare for å lande rett i Barentshavet, så var det ”verst for oss” om vi kom hjem våt og frossen. Det var nesten så man vurderte å bare bli liggende i det kalde vannet, om man skulle havne der. Balansere på kanten måtte vi jo. For det gjorde alle de andre ungene.

Ishockey
Det var vel her fader'n hentet sitt faste uttrykk: ”Om alle de andre ungan hoppa på havet, så sku no vel ikke dokker åsså gjøre det?!” Det kunne brukes i alle situasjoner der han mente at vi ba om noe som på noen måte var uforsvarlig. Ja, ikke bare da heller. Kanskje ønsket man seg et ishockeyspill til jul og fikk samme svar. Hadde han først kommet opp med et godt slagord, ga han ikke så lett slipp på det. Nå fikk vi jo ett sånt spill til slutt, men etter en romjul med et salig spetakkel fra morgen til kveld pga. intens spilleaktivitet, ble årets mest populære julegave konfiskert av moder’n. Lydfølsom som hun er, hadde spillet skapt litt vel mye hodebry for henne. Så fader’n havnet nok selv på tynn is da han kjøpte ishockeyspillet.

Skeiser
Et annet år fikk jeg lengdeløpsskøyter i julegave. Jeg hadde ønsket meg det lenge. Dette var på den tiden Rolf Falk Larsen var så populær. Fader’n og jeg fikk med oss det som var av buljongpar på 10-tusenmeter, så skøyteinteressert var jeg så det holdt. Mine svake ankler og dårlige balanse hadde vi derimot ikke regnet med. Så det ble ikke gått så mange runder på de nyinnkjøpte skøytejernene. Nå skal det sies at det nesten aldri var forhold for å gå på skøyter heller. Enten lavet snøen ned eller så blåste det for mye. Helst begge deler. Is under skøytene ble det svært sjelden. Året etter la Rolf Falk Larsen opp og norsk skøytesport sto plutselig helt uten frontfigurer og rekrutteringen sviktet. Jeg og mange andre la skøytene på mørkeloftet og der ble de til Geir Karlstad slo igjennom på isen, for så å falle på rumpa da det gjaldt som mest. ”Og så faller Geir Karlstad! Nei og nei…”

Men, likevel…
I det hele tatt er jeg vel ikke så veldig fortrolig med is. Våger meg helst ikke utpå et tilfrosset vann. Noen litt kritiske tildragelser på usikker elveis i oppveksten, har vel sørget for det. Likevel synes jeg man skal stole så pass på vurderingsevnen til voksne folk, at man ikke får panikk om man ser at de, sammen med barn, er ute på det man tror er tynn is.  Selv om det bare er 100 år siden noen gikk gjennom isen på samme sted…

Dnort

Så er det endelig tid for sportslørdag igjen. Jeg tenker selvfølgelig på NRK’s lange, reklamefrie helgesendinger som starter ca. kl. 10 på formiddagen. Intet er vel så samlende og hyggeskapende som denne institusjonen i norsk fjernsynshistorie.

Ikke samlende sier du? Finnes det folk som ikke ser på?! Åja, du tenker på kvinnfolk. Det er jo noe de fleste menn ikke tenker på når de ser sport. Vel, nå er det slik at mødre og døtre som regel også kommer stormende til når fedre og sønner tar av foran fjernsynet pga. gode sportslige prestasjoner. Enten for å se hva de har gått glipp av eller for å konstatere at det bare er nok en snørrete tulling som går langt og fort på ski.

Utendørs
Snørrete tulling – Ett år gammel

Skaper det ikke hygge? Er det noen som rett og slett blir ignorert?! Du tenker fortsatt på det et bestemt kjønn skjønner jeg. Vel nok kan de som er opptatt av sport på TV bli litt vanskelig å kommunisere med. Svarer gjerne i hytt og pine. Jeg kan ikke skjønne at dette er noe å klage på. Det er jo da man kan få gjort noe med huset! Og jeg tenker ikke da på husarbeid som støvsuging og andre aktiviteter som forstyrrer sofasliterne. Heller ikke på alle aktiviteter som krever at sportsidioten går glipp av noen minutter av 10-tusenmeteren til Dijk Van Der Hoegee og Johnny Medelsvensson. Nei, det er nå alt av oppussing av bad, planer for hagen og innkjøp av nye møbler med mer kan presenteres for de som sitter og noterer rundetider.

Sannheten er den at om man sitter hver helg foran TV’en (ja, det er jo ikke lenger lørdag som er eneste dag med sport), så sliter man gjerne litt med samvittigheten. Og ingenting er vel mer hemmende for vurderingsevnen enn dårlig samvittighet. Dårlig vurderingsevne og sviktende konsentrasjon kan med fordel utnyttes av alle sportsignoranter. Om far midt i innspurten på skiskytterstafetten får spørsmål om hvilke baderomsfliser han liker best, kan det godt hende at han peker på en av vareprøvene som skimtes i øyekroken. Selv om badet ble pusset opp for to år siden. Og plutselig har man forpliktet seg til å pusse opp hele huset. Ja, for fargen matcher jo ingenting i huset sånn som det nå ser ut…

Nå kan det jo hende at du er av samme ulla som pappa var. Han gjorde nesten aldri noe med huset. Dessuten hadde han og mamma hver sine felt de bestemte over. Pappa utendørs og mamma inne. Med ett unntak. Pappa slo på Tv’en og satt i godstolen. Vi andre måtte finne oss en plass i sofaen. (Å slå TV’en på eller av var eneste valget man da hadde.) Sammen så pappa og jeg det meste som var av sport. (Se egen sak.) Lillebror slang også innom, men likte bedre å være ute og leke. Og så vokste man jo opp med en mor som hadde gått husmorskole og alltid puslet med noe i huset.

Så når dagens kvinner klager over at deres menn ikke er til stede i helgene på grunn av all sporten, må jeg undres. Hva om man virkelig begynte å følge med på og engasjere seg i huslige sysler? Vil de egentlig det?! Vil noen som elsker å se på Ekstrem Oppussing ha de billigste gardinene, kjøkkeninnredninger som  aldri skiftes og bare en lettklipt plen i hagen? Og sofaen og bordet og stolene og alt det andre som er i helt feil stil i forhold til den artikkelen i Vi i Villa: Skal de få stå der og irritere i lange tider? Bare fordi far ikke lenger fikk lov til å sitte og se sportslørdag?

Dnort

Vi hadde for noen uker siden en liten kattunge i forvaring hos oss i 14 dager. Han/hun hadde ikke fått noe nabn ennå, så vi kalte den Minus. Julianne syntes Katta var et passende navn og det var veldig artig å ha en katt i huset igjen. Kelvin har jo vært borte siden i sommer.

Mest fordi den var så liten fikk kattungen det noe merkelige navnet. Men, også fordi vi savner Kelvin. Siste rapport fra Vadsø var at en gammel dame hadde sett en flokk kråker sitte og hakke på en død katt. Katta var svart…  

Miaou?
Minus til hest

Den lille rakkeren var i løpet av all våken tid høyt og lavt og elsket å jage etter alt som bevegde seg. Var Minus i lekehumør drev den med snikangrep på oss til vi kom oss opp av sofaen og lekte. Det var til tider som å ha to småbarn i huset. Begge like oppmerksomhetskrevende og masete. Stor forskjell fra Kelvin som tross alt var en godt voksen katt.

Mye mas mens han var her, men mest moro. Og vi savner han litt. Julianne spør ennå etter Katta når hun står opp, kommer hjem fra barnehagen eller har vært borte en stund av andre grunner. Og så må vi forklare at Katta er borte, ikke her, men hos gu'far og Emil og Thea. Vi inbiller oss i hvert fall at det er Minus Julianne spør etter. Men, hun har jo vokst opp med en svart katt i huset. Så kanskje er det et utrykk for at hun også savner Kelvin.

Uansett er det for tidlig å begynne å forklare et lite menneske som nettopp har skjønt hva "skummelt" er for noe, at noen er død og borte for alltid. I helga var vi nemlig på halloweenfest og der var det mye som var "dummelt". Hun er like søt hver gang hun nå kommer og skal skremme oss og etterpå forsikrer oss om at nå er det "ikke dummelt" lengre. Men, det ser altså "dummelt" ut for at rikskjendisen fra i sommer mest sannsynlig har entret de evige jaktmarker.

Dnort

"Skrik" av Munch er jo et av verdens mest kjente bilder. Det er vel noe med at sterke følelser apellerer til folk. Og et skikkelig skrik vekker oppmerksomhet så det holder. Det kjenner alle småbarnsforeldre godt til.

Nå finnes det jo eksempel på at det å vise nesten ingen følelser, også kan slå godt an. Bildet av Mona Lisa som visstnok skal ha et litt gåtefult uttrykk, er det mest kjente fra malerkunsten. Men, det var skrik og bilder av det, jeg skulle skrive om. Som stor fan av den svenske rockegruppen The Soundtrack of Our Lives ble jeg første gang interessert i dem pga. coveret på deres første album.

Velkommen
Welcome to the infant freebase

Et gråtende barn vekker følelser. Selv gråtende sigøynerpike kan funke om du er litt molefonken fra før. Nå var jo kvaliteten på musikken til gruppa avgjørende for at jeg nå har investert i alt de har gitt ut og litt til. I tillegg er jeg jevnlig på hjemmesiden deres og sjekker hva som skjer. Samt skiver på forumet. Der kan man også legge ut bilder og et bilde av Julianne endte også der.

Orginalen
"Vræææææl!"

Nå er det kanskje noen som stusser litt over at man tar seg tid til å ta bilde av et spedbarn som skriker. På grensen til barnemishandling å la ungen ligge der å vræle, kanskje? Ja, om man gjorde dette ofte, så burde nok barnevernet kobles inn. Men, jeg gjør dette sjelden. Og Julianne skriker ikke så ofte at barnevernet trenger å bekymre seg i det hele tatt. ("Ja, vårherre veit kæm han må sende de snille ongan tel.." bruker en smått misunnelig tante å bemerke.)
Det blir nå en gang til at man tar en masse bilder av avkommet. Og så vil man jo at resten av verden skal få se hvor vakre de er. Bloggen min er delvis et resultat av akkurat det. Jeg er ikke så veldig annerledes enn alle andre. (Selv om jeg gjerne liker å tro det…) Likevel synes jeg det er litt kjedelig å bare ha bilder av folk som smiler pent for kamera. Et sånt smil er noe av det som minst uttrykker ekte følelser. Så derfor blir det til at jeg heller tar et bilde av den lille solstrålen min som ligger og skriker.

Soundtrack-Julianne
The Soundtrack of Julianne

Dette var det en vittig sjel med tilgang til Photoshop, som tok tak i, da jeg presenterte mitt "Skrik" på TSoOL sitt forum. Bildet fikk jeg faktisk sendt i posten. Og det henger rett foran meg her jeg sitter og skriver på datarommet vårt. Det finnes tross alt mange snille og generøse mennesker på internettet. Det gjelder bare å oppsøke plasser der de møtes. Et forum for musikknerder er en av dem.

Skrik til verden og verden ler hjertelig tilbake!

Dnort