Glad i dyr har jeg alltid vært. Kanskje ikke så rart når man vokser opp på en bondegård. Der hadde vi sauer samt til ulike tider gjess, høns og en kalv. Sauer er ålreite dyr. Men, de kan være litt vanskelig å få tak i.

Jeg hadde min egen sau. Men, selv om mine foreldre kanskje trodde at det holdt, var det likevel en egen katt som var tingen for meg. Brunette som sauen min het, var jeg jo glad i. Men, hun kunne være vanskelig å komme innpå til tider. Særlig når hun hadde lam. Da trampet hun til meg.

Kattekos
Kattekos på feriebesøk hos to tanter

Katter er ålreite dyr
Katter tramper ikke. De kan klore, men da er det som regel din egen skyld. Katter gjør i det hele tatt ikke så mye vesen av seg. Katter driver med sitt og lar deg av og til få stryke dem og leke litt med dem. Der hunder blir som et lite barn som til stadighet forlanger oppmerksomhet og omsorg, blir katter mer som en kompis som du kan leke med om du er grei. En kompis du godt kan klemme og stryke uten å bli sett rart på.
En sånn kompis maste jeg lenge om. Da jeg var bitte-liten hadde vi en katt. Men, den ble syk og måtte skytes. Det var sånn man tok livet av kjæledyr da. Og bøddelen i det tilfellet var pappa. Pappa hadde da sverget på at vi ikke skulle ha noen flere kjæledyr i huset. Lett rørt som han egentlig var, ville han nok ikke risikere å komme i samme situasjon igjen. Så da skulle det ikke nytte å mase på foreldrene mine om en katt. Prinsippfaste som de var, skjønte jeg etter noen år med katt på ønskelista at andre midler måtte tas i bruk.

Tilgivelse/tillatelse
Det heter seg at det er lettere å få tilgivelse enn å få tillatelse. Selv om jeg ikke var så kyndig på nord-norske ordspråk, skjønte jeg at det kunne bli mulig med en kattevenn i huset om jeg bare var litt lur. Jeg tror det nærmet seg seksårs-dagen min da jeg en vakker vårdag fikk høre at katta til noen nede i bygda hadde fått kattunger. Mange kattunger, og en av dem kunne bli min! Nå gjaldt det å smi mens jernet var varmt.
Mor i huset var en godhjerta kjerring som jeg ofte hadde betrodd meg til. Og da jeg fortalte henne hva jeg aller-aller-aller mest ønsket meg, i hele verden, lovet hun å holde av en kattunge til meg. Jeg plukket ut en som var hvit med flere store svarte flekker. En ordentlig grøftemix og han var også den som likte best å ligge oppi hånda mi. Det sto også av en eller annen merkelig grunn, klart for meg at han måtte hete Kikken. Hvor det kom fra er vanskelig å si. Det hørtes vel litt sånn engelsk og tøft ut, kanskje?

Den perfekte gave
Da det var klart for bursdag gikk jeg resolutt ned til kjerringa som hadde Kikken klar i en liten pappeske. Jeg hadde fortalt henne at foreldrene mine hadde sagt at det var i orden med katt i huset. Jeg satset alt på at det var bursdagen min og at jeg hadde vært ekstra snill og hjelpsom hjemme i det siste. Kanskje hadde mamma lukta lunta eller hun til og med hadde fått et hint fra kattungens matmor. I hvert fall gikk det merkelig greit å komme hjem med en katt i en pappeske. Også pappa bare smilte da han kom hjem fra jobb. At jeg uten å vite det hadde plukket ut en som lignet mye på den forrige katta, hjalp kanskje også på saken.
Kikken ble i hvert fall tatt godt i mot og var hjemmets midtpunkt lenge. Og han var akkurat så søt og kosete og leken som en kattunge skal være. Det ble en herlig sommer der Kikken hang med på slep uansett hvor jeg gikk. Men, som ganske vanlig er, ble jeg som alle andre barn etter hvert, lei av å ta meg av katta hver dag. Dette til tross for at Kikken ble stadig mer selvstendig og gikk sine egne veier. Som et ektepar som oppdager at de egentlig ikke har så mye felles etter at forelskelsen er over, drev vi fra hverandre i løpet av vinteren. Neste vår var det stort sett bare mamma som stelte med katta.

Trist slutt
Jeg ga meg ikke helt katta i Kikken og vi lekte av og til sammen. Men, som alle andre katter på Nordeidet hadde han begynt å vandre rundt omkring i bygda for å jakte fugl, mus og kattemus. I de dager var det sjelden at man brukte penger på å la veterinæren gjelde katter og metodene han brukte hørtes i tillegg så barbariske ut at pappa og jeg hadde en mann til mann prat og ble enige om at Kikken skulle få beholde manndommen sin. Med den følgen at han bare ”laupet” stadig mer.
En høstdag, like etter at jeg hadde begynt i tredjeklasse ba pappa meg komme inn i stua etter at jeg var ferdig med middagen. Vi måtte ta en prat om ”den forherda katta”! Kikken hadde knapt nok vært hjemmom på hele sommeren og han hadde fått noen mistenkelige klumper i pelsen sin. Den middagen var ikke lett å få ned. Og mamma ble nok forundret da jeg for en gangs skyld ikke ville ha dessert. Praten som pappa hadde varslet var vel heller en enetale som konkluderte med at ”det e nok best om katta får dø”…
Jeg husker ikke helt hva jeg gjorde etterpå. Kanskje fattet jeg ikke helt rekkevidden av det pappa sa, for da min onkel noen dager senere kom ruslende med et gevær over skuldra skjønte jeg ikke noe før han skjøt noe hvitt og svart på jorda nedfor oss. Da tror jeg nok jeg fikk et sjokk som har gjort at bildet av min onkel som fyrer av mot katta mi, for alltid har brent seg inn i hjernebarken.

Dårlig samvittighet
Jeg fikk vite at Kikken hadde fått kreft og ville dødd av seg selv ganske snart likevel. Likevel var jeg full av anger og skyldfølelse for det som hadde skjedd. Siden jeg hadde forsømt katta mi hadde den fått kreft, var vel en tanke jeg prøvde å skyve vekk, men aldri helt klarte. En 9-åring kobler nok ikke så godt dette med årsak/virkning og realisme. En mulig bivirkning er den at jeg den dag i dag føler stort ubehag med å omgås folk med kreft. Andre er redd for folk med AIDS eller åpne væskende sår. For meg går det fint, bare de ikke nevner ordet ”kreft”.

Katta?
Nå som katta vår Kelvin har stukket av og vi ikke vet hvor han er, kommer tanker om Kikken og hans endelikt fort til overflaten. Når vi plasserte Kelvin hos svigermor kunne vi ikke være helt sikker på at det ville gå bra. Han hadde aldri vært der alene før. Og når han rømte er det fort gjort å få dårlig samvittighet. At Julianne på ett år og fire måneder stadig sier ”katta?” hjelper heller ikke.
Men, Kelvin er født i det fri av en villkatt og kanskje han rett og slett vil prøve det livet. Nok av mat er det i hvert fall nå. Jeg håper han har det bra der han er  ….og at han en dag står og skraper på verandadøra og vil inn. 

Dnort

PS. En mann fra Nordkjosbotn ringte i går og spurte om vi hadde funnet Kelvin. Han hadde lest VG og hadde vært i lignende situasjon selv, for noen år siden. Katta hans hadde gått fra Skibotn til hjemmet i Nordkjosbotn på 3 uker.
Bare en nysgjerrig kall altså. Hadde vært bedre med en synsk en. Det bor visst noen sånne der i indre Troms.

Norske aviser syntes denne historien om katta som muligens har gått helt fra Vadsø til Vesterelv, var stor lesning. I hvert fall har den nå dukket opp både i VG og en rekke andre aviser i tillegg til Finnmarken, Nordlys og Sør-Varanger Avis.

At det ble en "story" i VG med bilde av matmor og matfar skyldes at vi tilfeldigvis var i Tromsø da VG-journalisten ringte. Vi skulle på Bukta-festivalen. Så da måtte vi bare stille opp på bilde. Å finne Kelvin ER viktig. Og jo flere som er klar over det, jo bedre. Og nå vet hele landet det!

VG Kelvin
Utklipp av helsiden saken fikk i VG

Avisene samarbeider visst om stoff. Særlig når det er lite å skrive om. Så mange aviser som det finnes i Norge, kan det umulig bli stoff nok til alle…så da deler de broderlig på det lille som er. Og spinner videre på den i utgangspunktet noe usikre historien.
Undertegnede var en tur selv i Vesterelv i dag. Det er ingen tvil om at det går rundt en stor, svart katt der og at han har gjort det en stund. All min pusing og roping var likevel forgjeves og jeg vendte tilbake nok en gang uten katt. Men, med en stadig større kunnskap om busk, kratt og avstikkere fra E6.

VG Kelvin 3
VG's lesere fikk det selvfølgelig inn med teskje

Tips fra en kar som kaller seg Nissemann (sjekk ut bloggen hans) gjorde oss oppmerksom på at også aviser som Nationen, Varden og Gjengangeren har "slukt agnet".  Nå venter vi bare på at New York Post og Timbuktu News tar med saken i neste utgave.

Ikke så usannsynlig lengre…

Dnort

Det er sommer og høysesong for agurker og meldinger om savnede katter. Kelvin er navnet på katta som kom seg på forsiden til Finnmarks største avis av denne grunn. Ingen vanlig katt selvfølgelig. Den er jo vår…

Kelvin i Finnmarken
To tragedier – En katastrofe og en kattestrofe

Et par telefoner på formiddagen mandag klarte å overbevise Finnmarkens journalist om at dette var godt stoff. Førstesidestoff til og med. Historia er jo interessant nok, om man velger å tro på den. (Se forrige innlegg.) Saken er bare at øyenvitnene akkurat hadde mista katta av syne da fruens lillesøster kom til åstedet. Og den kom ikke fram igjen de to timene de drev og lette etter den. Så det kan ha vært Kelvin. Men, det KAN også ha vært en helt annen katt eller til og med ingen katt…

Etter historia i avisa har vi fått flere tips og observasjoner. Så uansett hvor sant det er det som sto der, er det i hvert fall flere som ser etter vår lille svarte rømling. Så langt har han blitt sett på vei til i Vadsø ved fiskenaustan, på vei til Austre-Tana og altså i Vesterelv på vei til Kirkenes. Han holder seg i hvert fall i nærheten av hovedveiene.

Sør-Varanger Avis hadde også en notis. Men, ikke noe mer. Fikk også et tips om at gutten vår var i Kirkenes allerede. Det var selvfølgelig ikke han. Men, katta var fin og svart den. Og uten eier, så da ble det nok et nyhetstips til lokalavisa.  Et av tipsene vi fikk, måtte jeg bare sjekke ut i går kveld. To timer kjøring hver vei fikk ikke hjelpe. Men, jeg kom hjem like katteløs som da jeg dro.

Det er forresten urovekkende mange som bare gir katta i katta si og flytter uten å ta den med seg. Man tror nok at noen snille folk tar seg av eierløse kattaer. Men, faktum er at de fleste kattene enten dør eller blir en del av et økende villkattproblem. Ville du tatt inn en katt du ikke viste hvor kom fra? For ikke å snakke om alle sykdommer og andre plager den kan ha.

Å finne en savnet katt er ikke alltid like lett. Selv tror jeg det blir litt opp til rømlingen selv å gi seg til kjenne. Kanskje dukker han opp på trappa vår en dag. Eller returnerer til svigermor. Vi får se. Avisene fikk i hvert fall noe å skrive om…

Dnort

Just in!  Historia vår havnet faktisk på forsiden av Nord-Norges største avis Nordlys, dagen etter!

Jeg skrev i forrige innlegg om Kelvin som rømte fra svigermor i Vadsø. Katta vår har vært ute en vinterdag før. At han da skal klare seg alene i flere uker er vel ikke umulig. Og katter har jo flere liv…

For noen minutter siden ringte det en ung dame til oss fra Vesterelv. Vesterelv er en plass et stykke etter at man har passert Varangerbotn på vei mot Kirkenes. Jenta hadde kommet over en helt svart, stor katt som gikk etter E6 på vei mot Kirkenes! Katta hadde visstnok vært sett i Tana tidligere. Det betyr altså, hvis dette er Kelvin at:
Vår lille omreisende katt har gått fra Vadsø til Varangerbotn. Tatt til høyre i krysset der og endt opp i Tana. Kanskje tenkte han å gå gjennom Finnland. Men, godt opplært som han er, kom han tidsnok på at han ikke var sertifisert for finske forhold og kunne bli buret inne og avlivet.
Så da har han snudd og gått mot Varangerbotn igjen og er nå kommet til Vesterelv. Der et par jenter nå går og fotfølger han… 

Ute en vinterdag
Ute en vinterdag med matmor

I uka som gikk har vi vært i Vadsø og lett over hele byen etter han uten resultat. Vi fant da ut at vi i hvert fall måtte henge opp noen postere med etterlysninger, rundt om i byen. Disse har altså blitt lagt merke til av årvåkne dyrevenner.
Nå gjenstår det bare å se om det virkelig er vår egen Kelvin-pus som er på vei hjem. Lillesøster fra Vadsø er på vei for å sjekke saken.

Mer kommer…

Dnort

Like før vi dro på ferien vår, fikk vi beskjed om at katta vår Kelvin, hadde forsvunet. Vi har vært borte i 14 dager nå og han har ennå ikke blitt funnet…

Pusekatt
Julianne koser med Kelvin

I mangel av bedre alternativer, ble Kelvin overlatt til svigermor denne ferien. Noe av det første hun gjorde da hun kom hjem var å lufte og dermed så Kelvin sitt snitt. Og siden har ingen sett han. Det vil si, en nabo i ytrebyen i Vadsø hadde visstnok sett en svart katt en dag, men om det var Kelvin er ikke så sikkert. En stor helsvart katt burde likevel være lett å få øye på nå på lyseste sommeren.

Kanskje har han begynt en lang ferd rundt Varangerfjorden og trasker etter E6 en plass. Hadde han vært lur hadde han tatt hurtigruta. Den går direkte melom vadsø og Kirkenes. Men, det satt ingen katt på trappa da vi kom hjem, så hvor han er er for tidlig å si. Forhåpentligvis sitter han ikke fast noen plass.

Jeg vet det er liten sjanse for at dette hjelper, men:

Har du sett han?

Legg inn en kommentar i så fall.

Dnort