Jeg spurte Julianne (snart 4 år) om hva jeg skulle skrive om på bloggen min. Siden jeg har skrevet en del om henne, kan det jo være interessant å skrive om noe hun selv er interessert i. Hun svarte kontant "julenissen". Så da så…

Ja, hva gjør julenissen nå for tiden? Jula varer muligens til påske, men julenissen er det lenge siden jeg så. Selv ikke  nissemann er så aktiv lenger. Dvs. han ser ut til å ha våknet av dvalen nå. Hibernering er muligens løsningen på nissens fravær, men kanskje ikke, fordi:

Kanskje har nissen fått seg ny jobb i regjeringen. Med alle de store og dyre pakkene som har vært delt ut nå på nyåret, kan mye tyde på at man der har rekruttert med kvalifikasjonskrav som "gavmild", "dumsnill" og "lettlurt".  Jeg kan ikke komme på ett eneste år der jeg kun har vært snill. Likevel får jeg julepakker hvert år. Jeg kan heller ikke komme på en eneste dag der næringslivet og bankene har tatt sosiale hensyn. Likevel får de krisepakker når de har lekt seg med økonomien vår lenge nok.

Kanskje har nissen sagt ja til for mye og er nå sykemeldt. Å være julenisse handler jo om å stå på og levere helt uten tanke på egen helse. Noe et rødmusset fyllafjes og en kropp som kun har fått hurtigmat, tyder på. Nissen er jo også inkluderende, men hijabkledte små barn har han likevel ikke på julegavelista si. Så kanskje ikke…

Kanskje har nissen tatt over NAV. Her om dagen fikk man beskjed om at NAV's fremste oppgave nå er å betale ut mest mulig dagpenger. Skal man følge denne oppfordringer kan det få en del uheldige utslag. Men, har man tabbet seg ut, hender jo det at man kan betale seg ut av krisa. Når julenissen er fraværende hele resten av året, er det ikke rart han pøser på med gaver den ene dagen i året. Så da er vel masse dagpenger løsningen på fraværet av jobb?

santa ebbot
Ebbot Lundberg er nissen

Eller kanskje har nissen jobb i et rockeband og er gavmild med antall låter på albumene sine. Dette bandet ga like før jul ut et album med hele 24 låter. Like mange som det er luker i julekalenderen. De har til og med en vokalist som ser ut som julenissen. Ja, det er nok der julenissen holder til. Og nå i helgen skal jeg til Oslo og oppleve dem live. Julenissen rocker!

Dnort

Da jeg i sin tid endelig gikk til anskaffelse av mobil var det kun som en kriseløsning. Dette var rett før jeg skulle bli far og behovet var stort for å være tilgjengelig hele tiden.

Akkurat det med å være tilgjengelig hele tiden har hele tiden vært mitt viktigste argument mot mobiltelefonene. Svært få trenger å være så tilgjengelige og konstant i kontakt med all verden, som mobilen kan sørge for. Så løsningen min på dette dilemmaet er å la denne lille kreftstrålegeneratoren ligge hjemme når jeg er på jobb. Eller om jeg drar på besøk eller trening. Den får aller nådigst være med når jeg er ute og reiser eller bare ute, på byen. That's it.

klippetime
Juliannes investerer i håret

Nå kan jo dagens telefoner være kjekk å ha i mange situasjoner. Så mange tilleggsfunksjoner har de nå at du snart ikke trenger noen andre digitale hjelpemiddler i hverdagen. Til jul fikk jeg ny telefon. Etter fire år med samme gamle fikk jeg nå en som kunne spille musikk, ta opp lyd, filme og knipse bilder. Og det blir bra bilder. I sommer kjøpte vi nytt kamera, men i godt lys tar denne lille dingsen utrolig skarpe bilder. Bildet fra frisøren er tatt med det nye vidunderet. 

Så kanskje, bare kanskje, tar jeg den med oftere nå framover. Vi får se. Jeg mener fortsatt man kan skrive om det kjente slagordet til: Nokia – Disconnecting people…

Dnort

Sitter og ser på Anne Grossvold intervjue sjefen for politiet i Oslo Ingrid Killengren. To viktige kvinner på hvert sitt felt for så vidt. Men, det er noe med fru Killengren som gir meg frysninger…

Om du ikke så dette intervjuet, har du kanskje sett andre intervju med henne? Ikke det. Vel, det er det med denne politiinspektøren at hun har lagt seg til en noe uvanlig vane når hun snakker med folk. Hun stirrer! Ikke lenge om gangen riktignok. Men, hun ser intenst på deg i noen korte sekund.

32050
Ser ikke så farlig ut, eller…?

Tenk deg at sjefen i medarbeidersamtalen med deg plutselig "sætta auan i dæ" som vi sier her nord. Fru Killengren argumenterer med øynene sine. Hun viser det hvite i øynene når hun skal understreke noe hun synes er viktig. I resten av dyreriket er dette det samme som å advare sine konkurrenter. Sperrer du opp øynene slik Oslo-politiets øverste sjef gjør, er det et klart signal om at du akter å fly rett i strupen på den som måtte si deg imot.

Er det sånn man blir sjef for politiet? Er det eneste måte man kan bli kvinnelig sjef? Vet ikke. Men, dette med kroppsspråk facinerer og jeg tror det er viktigere enn vi vil innrømme. Tenk å bli argumentert i senk av et par oppspilte øyne!

Dnort

Ryggen har begynte å krangla

og leddan har av og til skrangla.

Man har jo gått rundt og hangla.

Nokka har mangla.

 

Men, løsninga e no på plass.

Den e myk og fin og fri for flass.

Komforten bør nesten være såpass

i en ny overmadrass.

 

Og den holder jo det den lover.

Æ ligg som en konge når æ sover.

her på madrassenes Range Rover

ligg æ lenge over.

Dnort

Når main leve nært dein store russiske bjørnen, e det væl ikke rart man kan få store og tel dels høyflyganes tanka i hodet sitt iblandt. Kontrastan e spektakulær på kvær side av grensan. Vi har god økonomi og spektakulært med arbeidsplassa og på andre sia e dem bynt å gnæge barken av de få trean som ikke e svidd ned av egen sur nedbør. Skulle det ikke da vært spektakulært å kunna sprenge nån grensa? Vi snakke både fysiske og psykiske grensa som på spektakulært vis blåses i filla av folket som på kvær si side e møkklei kald krig, byrakrati og fantasilaushet… Hadde det ikke vært fint og…spektakulært?


Høyflyvende og spektakulær (Bilde tatt fra nettet uten tillatelse)

Spekulere man lenge nok så kommer man kanskje på at en festival e en bra anledning for spektakulære steitmænts, performanses og artpises. Sku'kje det gå an å få heile greia statsstøtta? Æ mene, når man har alle disse fantastiske, unnskyld spektakulære kontrastan og ligg på enden av E6 og ailt?! Ja, vesst. Kaill det for nokka med Barents. Vi har jo Barentshavet rett utfør stuedøra. Og så må det jo bare bli spektakulært. Barents Spektakel kaille vi det, så får vi nån fine ordspill på kjøpet. Spetakkel blir det uansett når det blir oppdaga at heile greia en stor og spektakulær bløff…

kneler
Spektakulær kneler (Bilde tatt fra nettet uten tillatelse)

Oisann, ble litt svær i kjeften der visst. En bløff va no å ta hardt i? Det e tross ailt godt meint. Og det kain jo være med på å få nokka tel å skje! Det e nok bare det at æ ikke har nokka tru på at nån få passe engasjerte kvinnfolk (Pikene På Broen står bak mya av dette) på grensa tel verdens største imperium, uansett statstøtte, vil ha NOKKA SOM HELST slags innvirkning på Russlands forhold tel sine mange naboland. Det e som å tru at "Sammen For Livet" e det som skal tel for å avskaffe hungersnøden. Russland gjer jamt fan i Norge. Det e det dem gjør! Norge e en pest og en plage, som alle andre naboland kan ha en tendens tel å bli når man har litt for mye grense å passe på. Bare send han Gard-Støre eller ho Brustad opp hit med vakre ord om grenseoverskridende samarbeid og lettelsa i visumreglan. Trur dokker han Putin (for det e han som fortsatt trekk i trådan) legg nokka vekt på at han Giske i år sto i nån minutt i kulda og blåste varm luft på torget i Kirkenes? Hæ?! Hæ…

ida maria
Ida Maria uten bunad (Bilde tatt fra nettet uten tillatelse)

Nei, for like lite som den her og mange andre blogga vil endre verdensbildet og fikse finanskrisa, så vil Barents Spektakel ha like mye effekt som en fjært i stormkast. Så koffør skriv æ. Og koffør arrangere man festival? Vel, æ skriv fordi det e artig og æ bare må få letta hjerte mitt av og til. Arrangøran bak Barents Spektakel hadde løst tel å få litt finkultur opp tel dette gudsforlatte avhollet (for det e nok sånt dem går og tenke i sitt ikke alt for stille sinn). Bare synd at det hele måtte bli så til de grader pretensiøst og klisjefylt.

Da va det godt at Ida Maria stilte opp tross at ho trappe ned og lufta armhulan sine i Fjellhallen, der æ ellers spelle badminton. Ikke mye finkultur der i gården. Men, duverden for et driv og for en innlevelse! Det her va også en del av årets festival. Så kanskje e det håp. Man treng bare å innrømme sine egentlige intensjona. Det at alle som ikke sett så stor pris på dansegalla, revy og scootercross skal ha et alternativ, lokalt. Det e mulig man miste statsstøtta, men så slipp man i hvert fall å late som om man e politisk engasjert. Selv om det bare e en gang i året, tippe æ det kan være slitsomt når det blir så intenst, sorry spektakulært som en hel festival kan bli.

Dnort

(Som en tribute til en bloggvenninne av meg, er posten skrevet litt sånn som hun skriver.)

På jobb bidrar jeg gjerne med ett og annet dikt i ulike anledninger. Når noen har bursdag eller kanskje i forbindelse med et kurs. Her er noe av det jeg har skrevet, i tilfelle noen skulle være interessert.

Ute av drift 

Ny, moderne og blank og enda mer effektiv

Du yte maksimalt og kan det med å stå på

Gjør trofast din jobb med å vekke oss til liv

Og det forventes at du kan gå og gå og gå 

Kvær en mårra fylles du full av kaldt vann

Så litt våkn-opp-pulver og du kan slåes på

Vi har gjort oss avhengig av dæ alle mann

Du har bare å levere og aldri, aldri gå i stå 

For sko du det. Sko du ikke gje oss kaffe

Da får du nok fort en kvit lapp klistra på

Så går det ei tid og vi blir nødt til å skaffe

En ny kaffetrakter som bare kan gå og gå og gå 


Damenes tale

Som eneste hane i kurven

mente han som mer føle sæ som spurven

at talen måtte skrives som dikt.

For damene bruker no å like slikt. 

Et dikt hver e dokker verdt

Men, for et julebord blir det litt vel sterkt.

Derfor et til alle sammen

mens dokker kose dokker med juledrammen. 

Ka sko vi gjort uten damer?

Da blei vel livet som ei vidde uten samer?

Som Midt-Østen uten jøda.

Vi ville nok sikkert alle sammen dø da! 

En verden med bare mainna?

Nei, dem e få som ønske sæ nokka ainna.

Men, ka om dokker gikk lei?

Ga opp oss mainnfolk og gikk dokkers vei. 

Kæm sko man da kurtisere?

Og kæm sko vel være sur på oss og kritisere?

E det nån som like det sånn?

Og ka sko vi da med han James Bond? 

For, et liv i sus og dus,

uten dame som ønske å pusse opp hus

høres jo ganske så artig ut.

Det meine i hvert fall kompisen min Knut. 

Han e no en av de få

Der nokka sånt e riktig så naturlig og.

For alle oss andre menn

Blir det for sært med mannlig mannevenn. 

Nei, damer e bare best

Både tel hverdags og tel julebordsfest.

Sjøl om det blir mye mas

Så e det faktisk, som oftest, bare stas. 

Så en takk til damene her

Som e like fin uansett dag, i all slags vær.

Takk for at dokker blei med.

For her e ikke mange mainnfolk å holde tale tel. 

Tel slutt en liten bønn

Fra en som e både mainn, pappa og sønn.

I kveill blir æ nok fuill.
Så ikke ta mæ før alvorlig. Alt e bare tull!


Har vi fri no?
 

Hjemme har æ ei som gjerne nok spør.

Spørsmålet e ofte det samme: Har vi fri no?

Æ svare som man kanskje ikke bør.

Du har jo spurt før om det samme. Det vet du jo. 

Men, har vi fri? Svare ho gjerne da.

Jada lille venn. Ikke spør sånn, kan svaret bli.

I barnehagen trives ho nok bra.
Men, mange fler tenke det vel sånn: Godt å ha fri! 

God helg folkens!! 

Til slutt et "uutgitt" et:


Klangen av stillhet
 


En stjerneklar natt langt ute på landet

Månen speiler seg i det stille vannet

Stillheten har senket seg over vår klode

Men, for mitt indre øre

Kan jeg tydelig høre

En fjern klang av romsøppel over mitt hode. 

Dnort