Å komme seg ut i friskluft er noe alle vet er bra. Å faktisk komme så langt som utenfor døra, er det ikke alle som prioriterer. Men, når man først er kommet så langt gjelder det å vite hvor man vil. En tur i fjæra (eller langs stranden som man sier andre plasser i landet) er en av mine favoritter.

Nå kan det fort hende at man nesten aldri har vært i fjæra. Eller kanskje man bare har ruslet langs den i trygg avstand fra alt det våte som grenser mot fjæra. Det våte eller havet/sjøen kan være i mange slags tilstander. Rolig, opprørt eller villt. Uansett hvor emosjonelt det er nede i fjæra er det alltids noe å finne på der. Det er ikke bare føling i fjæra som er aktuelt når man omsider har kommet dit.

mobbing av bølger
Erting av bølger

Her er noen tips til hva man kan gjøre på slike plasser der vann og land møtes. Det er selvfølgelig bare fantasien som setter grenser. I tillegg har jeg satt det som en forutsetning at man ikke har noe med seg. Leketøy som surfbrett, badeballer og lignende er likevel ikke så aktuelt å ta med seg der vi bruker å ferdes.

Fiskesprett/flyndring
Dette har nok alle gjort en eller anne gang. Morsomst er det når vannet er rolig og steinene i fjæra flate. Det som derimot kan gjøre dette mye mer moro er når et vann har frosset til. De fleste typer stein går langt på glatt is. I tillegg lager de en morsom lyd på sin ferd bortover isen. Lyden ligner mye på den man får når man kaster stein på lyktestolper og ikke treffer selve lykta…

Bølgeerting
Når bølgene slår mot stranda er det moro, særlig for de minste, å utfordre elementene. Å stå helt nede ved vannkanten og rygge unna i siste liten når bølgene kommer blir vel aldri noen folkesport, men morsomt nok. (Vår Julianne syntes dette var storartet underholdning.) Størrelsen på bølgene varierer, og så lenge det ikke er en tsunami som er på vei, kan man slå ihjel overraskende mye tid med bølgeerting.

Plopping av stein
Å kaste stein i fjæra kan gjøres på mange vis. Å "ploppe" stein er en av mine favoritter. Poenget er å kaste steinen langt opp i luften og ikke for langt ut. Gir man i tillegg steinen litt rotasjon forrover, vil den når den bryter vannflata, lage et artig lite "plopp". Man må selvfølgelig være varsom i all sin omgang med stein. I dette tilfellet er det en viss fare for å slippe steinen litt forkjært i oppkastet og ramme sine fjæremedvandrere i hodet.

42 plask
Julianne plopper

Kasting på blink
Det skal godt gjøres å ikke finne noe å kaste blink på og noe å kaste med, nede i fjæra. Alt slags skrot reker jo iland. Glassflasker fylt med vann er best, men av hensyn til evt. badere bør man ikke kaste blink på slike mål hvor som helst. Det som er bra med glass er at det fort slipes av bølgene og blir rund i kantene. Men, for sikkerhets skyld kan det være greit å kaste steinene på flasker av plast eller andre ikke så knuselige objekter.
En skal selvfølgelig ikke kaste stein på bevegelige objekter som måker og andre fugler. Selv om man aldri treffer dem er det fy-fy! Uansett hvor moro det er å se dem så vidt vri seg unna en stein som har beregnet fuglens bevegelser og fart temmelig presist, er det ikke pent å utsette dem for slikt.
Vil man ha bevegelige mål er det bare å få noen til å kaste noe opp i lufta og kyle avgårde steiner mot dette. Det må ikke være en lerdue, men har samme formål.

Samling av rekved
Mulig dette er en syssel som man drev mest med i gamle dager. Da tok man jo vare på alt som kunne brukes til noe. I hvert fall var rekved (bordbiter og trestokker som har havnet på land igjen etter en tid i havet/sjøen) en ressurs enda da jeg vokste opp. Vi dro flere turer langs fjæra på våren og samlet sammen rekved. Dette ble bært opp til pappas Toyota Hi-Ace som han kom kjørende i, på vegen som oftest bare var noen få meter oppfor fjæra.
Uansett er det mye fint man kan plukke med seg fra en tur i fjæra. Både dekorative steiner og skjell, samt annet mer eller mindre nyttig skrap.

Som nevnt er det bare fantasien som setter grenser for hva man kan finne på i løpet av en slik tur. Selv uten medbrakte hjelpemidler. Har man med fyrstikker eller lighter kan man alltids tenne et bål og svi noen medbrakte pølser. Å spise medbrakt mat nede i fjæra er alltid kos. Selv i ruskevær. 

Så kom deg ut og oppsøk gjerne andre plasser enn gangstier og parker.

Dnort
 

Her om dagen var vi for første gang på allidretten. Et tilbud til alle barn om fri bruk av en gymsal i noen timer. Og det slo virkelig an hos husets yngste. Hun fikk jo hoppe så mye hun ville.

Å aktivisere barn er ikke alltid like enkelt. Julianne er jo ennå eneste barn i huset. Minus (katta) er for så vidt artig å leke med i noen minutter, men ellers blir det mye mas på oss andre. Det er jo slett ikke hver dag det er vær til å være ute på ettermiddagen. Mørkt er det også.

fritt fall 
Fri lek og fritt fall

Julianne koste seg i vilter lek på diverse apparater, matter og tjukkaser. En hel time med fri utfoldelse og masse lekekamerater. Særlig redd av seg er hun ikke. Hopping fra stor høyde gåt fint. Hopping fra lav høyde går greit det også. I det hele tatt var hopping populært. Hopping og trilling av ball.

Moro hadde vi det også i det nyåpnede badelandet her på søndag. Der er det varmebad, boblebad, stupebrett og vannsklier. Pappa tøffet seg i vannsklia mens Julianne likte seg best i det lille vassebassenget. Ja, de hadde altså et tilbud også til de med vannskrekk! Ikke det at noen av oss har det. Bare pappa holdt Julianne i hånda, gikk det greit å hoppe ned i det litt dypere varmebassenget. Nevnte jeg at hun liker å hoppe?

Vi hopper hjemme også. Å hoppe i senga er det vi gjør oftest. Det vil si, Julianne hopper med pappa som springbrett. Det hender også at hun leker skihopper, med tilhørende lyder og jamsies nedslag. Ellers så slenges hun oppi eller snurres rundt i lufta av pappa. Om det ikke blir langrennsløper av henne kan det kanskje være at hun blir første kvinnelige OL-mester i hopp om noen år. Til da er vel endelig kvinnehopping på programmet?

Dnort

En liten historie fra julaften hjemme hos min mor. Med de siste tiders historier om barn som ikke gidder åpne alle julegavene sine, var man kanskje litt skeptisk til gavehaugen under vårt tre. Det trengte vi ikke være.

Det vil si: Alle gavene var vel ikke like stor suksess hos Julianne. Marimekko-sokkene jeg kjøpte i Finland førte vel ikke akkurat til jubelscener. Og boka om kokkelering for barn var nok noen år for tidlig, selv om hun liker å røre i pannekakerøra. Ikke før vi hadde pakket ut alle pakkene og kom på at det var en stor pakke vi hadde glømt, kom det bredeste gliset.

Første skitur 
Marit Bjørgen – Pass på!

Dette er nemlig noe hun har snakket litt om tidligere. Ski altså. De store ungene i barnehagen går jo på ski. Og hun har fått låne av dem noen ganger. Men, egne ski syntes vi var litt tidlig. Inntil nå. Snart blir hun tre år og skal det bli OL-deltagelse, må det tross alt startes tidlig. Ulvang-familien holder jo til rett opp i bakken…

Da hun fikk se hva som var inni Øfas-sekken vi hadde drasset med oss fra Kirkenes, ropte hun høyt "Ski, det e jo ski!" Og med tindrende barneøyne og et salig smil gikk hun fram og tilbake fra stue til kjøkken og til stue igjen, resten av kvelden. Nesten så man fikk en liten juleklump i halsen. Og tankene gikk tilbake til den gangen jeg likevel fikk den grønne gravemaskinen som pappa hadde hatt stående til salgs på butikken før jul. Hver dag jeg fikk anledning var jeg og prøvelekte med den. Den ble plutselig borte fra hyllene rett før jul og da pappa fortalte at han hadde solgt den, ble jeg så skuffet at jeg gråt. Den dukket altså opp under treet en gang for mange, mange år siden. Lykke kan kjøpes!

Problemet er bare at nå må far sjøl også ha nye ski. Mine gamle er nemlig klar for å havne i en Øfas-pose de også. Men, da med retning Tana der søpla havner. Julianne må jo få litt selskap der hun stabber av sted. Så om fruen leser dette kan det jo hende at det blir en ordning. Hun skylder meg visst en julegave…

Dnort

Med nytt år følger nye forsetter om et bedre liv. Det gjelder å finne på sunne og oppbyggelige aktiviteter som kan hjelpe på den evig dårlige samvittigheten. Slutte med noe som ikke er bra eller begynne med noe som er ubra. Eller slutte å love ting man ikke kan holde…

For egen del har jeg ikke noe nyttårsforsett. Og det er flere grunner til det. Så gjennomsnittlig som jeg er, er følgende utfall mest trolig:

Slutte å røyke: Legemiddelindustrien ville vært de eneste som tjente på det. Nicorett og Nicotinell og all verdens røykeplaster og piller selger som nybakt møkk disse dager. Nei, jeg fortsetter å sponse tobakksindustrien en stund til.

Legogjengen
Oppbyggelig aktivitet

Begynne å trimme mer: Jeg trimmer allerede en masse. Når jeg likevel legger på meg er det kun et for høyt inntak av mat og drikke som er problemet. Jul hjemme hos mamma fører bare til at alle musklene blir erstattet av mageflesk. Folk flest kjøper seg et årskort på et trimstudio like etter nyttår. Fint for trimstudioene…

Spise/drikke sunnere: Sunne ting er dyre og potensielt livsfarlige. Usprøytede grønnsaker f.eks. koster flesk og kan være full av utøy og basiller. De er jo ikke sprøytet! En slik grønnsak, kanskje fra et fair-trade land i Afrika, kan føre til at du selv ender opp som grønnsak. "Mann i koma etter at hjernen hans ble spist opp innenfra av den lille hjernegnafsebillen."

Lese flere bøker: Folk flest leser bøker som ikke gir dem noe tilbake. Etter 100 krimromaner eller sagaer om isfolk er du fortsatt like dum som før. Jeg er ikke noe bedre. Leser jeg noe, handler det nesten alltid om musikk. Og jeg sitter da igjen med mengder med unyttig viten som jeg ikke kan bruke til noen verdens ting,

Bruke mer tid på familien: Om jeg brukte mer tid på familien ville bl.a. viktige betraktninger som dette ikke blitt skrevet. Dessuten vet jo alle at det er når man begynner å snakke sammen at alle problemene dukker opp… 

Dnort