Pappapasserpå ønsker alle som følger bloggen, et royalt nytt år.
Måtte det bli helt konge!

 

Dnort

Det hevdes ofte at nissen ikke finnes

Det gjøres av folk som ikke har peil

For om nissen kan man daglig minnes

Om man kikker på seg selv i et speil


Du ser det ikke først, så se litt forbi

Forbi det ytre og inn under skallet

For evnen til å glede andre og å gi

den har du i deg. Nisser er vi alle!

God jul alle sammen og fortsett å gi, også etter at jula er over…

 

Dnort

En kort julehistorie om en ensom snømann.

Det var en kald og mørk kveld. Det nærmet seg jul. Inne i husene var det godt og varmt, men ikke alle har et hus å bo i. Og det er ikke bare mindreårige fyrstikkselgere som sliter på denne tiden. Ikke det at han egentlig ville inn i varmen. Han visste jo hva som da ville skje med han der inne. Han var bare så fryktelig ensom. Selv om han prøvde å smile og være munter, for slik skal jo snømann se ut, var det et stivt og frossent smil. Noe eller noen manglet. Han lurte vel ingen med solbrillene. Men, han smilte tappert der han snek seg avgårde i skyggene.

Mens han sto og hvilte seg og lengtet etter selskap, kom han til å tenke på den lille jenta som hadde lagd han en magisk kveld for lenge siden. Han hadde reist langt nå. Ville hun kjenne ham igjen om han fant henne? Det hadde ikke akkurat vært lett å snike seg med i en frysetråler. Og det hadde jo tatt flere evigheter før tråleren hadde funnet ut at den skulle ta en tur innom Kirkenes. Hatten han var så glad i hadde blitt borte på veien. Munnen hadde han også mistet og måttet erstatte med gulrotbiter fra nesen. Så nå luktet han gulrot og fisk. Han lignet egentlig ikke på seg selv lenger. Men, snømann var han jo. En ensom en.

For han var den samme, gamle sentimentale snømannen inni seg, som da han så brått hadde blitt forlatt. De hadde bare gått sin vei. Han fikk aldri noen forklaring. Kanskje var det blitt for kaldt for den lille jenta? Kanskje hun rett og slett var mørkeredd? Hun hadde i hvert fall plutselig forlatt han alene i mørket. Da snølyktene slokket der han sto og så utover den vesle bygda, ble det ikke bare mørkt rundt han. Men, også inne i snømannen. Ingenting kan vel gjøre et sjel mørkere og kladere enn ensomhet?
Han kjente at det var lenge siden han hadde vært ordentlig glad nå. Og når han tenkte på hvor deilig det hadde vært å være sammen med jenta, så gjorde det nesten vondt å smile. Han hadde flere ganger vurdert å gjøre det slutt ombord i tråleren. Fyrrommet var aldri låst. Men, om det var feigheten eller håpet i han, så hadde han aldri seriøst vurdert å gå inn dit. Og nå sto han her. Endelig i byen der han trodde jenta bodde. Det måtte være her. Han orket ikke flere skuffelser.

Han turte ikke bevege seg rundt i dagslys. Men, her var det lyst også på kveldene. De forbaskede veilysene! Hva skulle de med sånt når de sov? Var de voksne også mørkeredde her? Vår ensomme snømann fant til slutt ut at han skulle ta sjansen. Det var stille nok. Bare en og annen drosje kjørte forbi der han snek seg rundt hushjørnene. Drosjesjåførene hadde vel nok med å følge med på interkomen og fulle soldater som spydde ut setene. Han kom seg usett til utkanten av byen. Han gikk opp en bratt bakke for her var det ingen trafikk.
Men, hvor bodde hun da? Når han tenkte seg om kunne det jo være hvor som helst. Han var nær ved å gi opp. Det var kanskje ikke her hun bodde? Skulle han ha dratt til Kirkenær eller hadde han hørt så feil at det var Lindesnes han skulle ha vært nå?! Han fant en stor hage og gikk inn og stilte seg der for å hvile. En ensom og fortvilet snømann stilte seg der og tenkte: “Om sola kommer nå så gjør det ingenting!” Han hadde nok glømt mørketiden nettopp hadde begynt…

Dagen etter våknet han i den samme hagen. Men, han var ikke alene! Mens han hadde sovet og drømt urolige, mørke drømmer, hadde noen bygd en snødame ved siden av han. Og der sto jo jenta! Den lille jenta han hadde lengtet og lett så lenge etter, sto der ved siden av han og smilte fra øre til øre. Og det gjorde jammen han også. For det stive gulrotsmilet hans, hadde hun erstattet med et ekte småsteinsmil. Ny hatt av snø hadde han også fått. Det var faktisk godt å smile igjen. En deilig varme spredte seg gjennom den kalde kroppen hans. Men, det var ikke noe som fikk han til å smelte. Kulden var bare mindre kald og han så lysene i stedet for det mørke. Han var endelig blitt en del av et fellesskap. Og det var det lenge siden han hadde vært. Et ekte julemirakel med andre ord.

Og når jenta gikk inn var han fortsatt ikke alene. Nå hadde han en å dele alle dagene han hadde igjen, med. Sola kunne bare komme. Men, heldigvis var det flere måneder til. Og snart var det jul. En jul som han endelig skulle få feire sammen med en familie. Hjemme…

God jul, dere!

Dnort

Julekalendere er jo så in for tida, så da har jeg lagd en jeg også. Dvs. skal du følge med på den må du kjenne meg godt nok til at vi er venner på Facebook. Altså er den en smule eksklusiv…

Eller, siden dette legges ut som “offentlig” kan mine oppdateringe finnes, bare man vet hvordan og etter hvem man skal søke. Adventskalenderen som begynte allerede 1. søndag i advent, er en musikalsk en. Man får servert en julelåt hver dag. Og siden NRK har vært så “elskverdig” å lage en egen radiokanal som bare spiller julemusikk (NRK Julemusikk), blir det ikke de vante traverne som legges ut av meg.
I år et det 14 året jeg setter sammen et splitter nytt julealbum, med sanger jeg har funnet på nettet. (Til privat bruk.) Så jeg har en viss erfaring med å lete opp musikalske edelgraner i jungelen av plastikktrær…


Snytung Pasvikfuru.

Så er du er litt interessert i annet enn new-age aktig spiritualisme, eldgamle julesanger sunget av barnekor og musikk som du ikke nødvendigvis har hørt hundre ganger før, er det bare å “tune” inn på Facebook. Jeg lover plenty med overraskelser og masse artig og julete musikk. Det meste av det akkompagnert av bilder eller videoer fra YouTube.
Siden jeg begynte å legge ut musikk allerede 27. november er det allerede kommet opp i 9 låter. Og før vi er ferdige skal det være hele 28 låter i sekken. Nok til et dobbeltalbum. Et album som ennå ikke er å få kjøpt.


Juletretenning i Kirkenes 27.11.11

Kos dere med julemusikken og alt det som hører med. Her er en smakebit: (I want) A rockin’ Christmas

God advent!

Dnort


De rike i Norges rike

betaler lite skatt

Da vil de vel også like

en velferdsrabatt?

Så mye du har betalt

inn av egne penger

blir vurdert til alt

du egenlig trenger…