Man leter kanskje ivrigere etter vårtegn enn høsttegn. Våren kan liksom ikke komme tidlig nok, mens høsten gjerne har vart en stund før den blir oppdaget. Her er noen høsttegn.

I går skiftet jeg lyspære i badstua.

Canal Digital synes at jeg burde bli kunde hos dem så jeg kan se engelsk fotball hele døgnet.

Selv multebæra på fjellet har begynt å bli overmoden.

Helgens TV-tilbud består av noe mer enn 'Allo 'allo i reprise for n'te gang.

TIL spiller bra fotball. (Skjønt i år har de gjort det ofte…)

Gatelysene slår seg på ut på ettermiddagen.

Selv Finnmarkingene merker høstdepresjonen.

Dnort

Venner er bra å ha. Særlig de gode. Vår Julianne har fler. Men, bestevenn det kan man bare ha en av. Slik er det i hvert fall blant jentene.

I barnehagen er det ei jente hun leker mye med. Mina heter hun og vi var i bursdagen hennes nylig. I samme barnehage er det også en gutt hun har holdt mye sammen med. Siden han er gutt har han fått status som kjæreste. For en tid siden hadde de kledt av seg alle klærne og gjømt seg i vognskuret, så akkurat da kunne det virke som om de tok kjærestegreiene litt langt. Men, det var en varm dag, så…

Bestevenninnen har likevel lenge vært den samme. Hun heter Julianne hun også.

venninner 4
To dråper vann?

De to henger stadig sammen. Det er selvfølgelig litt pga. at foreldrene deres stadig vekk sørger for at de er sammen. De hadde likevel ikke tilbrakt så mye tid sammen, hadde de ikke hatt det så moro. Litt krangling må det jo bli, men ikke mer en det som må til for å gjøre ting litt mer interessant.

venninner 1
To x Askepott i hoppeslott

Akkurat dette med venn, venninne, kompis og om man er beste- av noen av delene, blir diskutert en del mellom ungene. Vår Julianne er et knapt år yngre enn sin navnesøster. For den eldste av dem er statusen som bestevenninne viktig. For hennes tre og et halvt år gamle lekekamerat ser det ut til at dette ikke er riktig så nøye. En mer praktisk tilnærming til dette med status ser ut til å være løsningen foreløpig. Det viktigste er å ha noen å leke med.

venninner 5
Prinsessealver

Det å være bestevenner er ofte en følge av en rekke tilfeldigheter. Barn kan, om omstendighetene er riktige, bli bestevenner med nærmest hvem som helst. Da jeg vokste opp var jeg ganske lenge bestevenner med nabogutten. Fordi han var den eneste i bygda som var nesten like gammel og fordi han bodde nært. Det var nok. 
Selv om vi var og er ganske så ulike, har vi mange gode minner sammen. Så det er alltid hyggelig å treffe Åge.

venninner 3
Gøy i hengekøy

Om det i fremtiden skulle vise seg at de to Juliannene ikke passer så godt sammen, har de allerede mye felles. Så selv om statusen som bestevenninne kan være noe usikker, har uansett begge to en person de vet de trygt kan være seg selv sammen med. Akkurat nå er det en selvfølgelighet. Når du blir voksen er det en luksus du sjelden kan unne deg…

Dnort

Dnort, mannen bak Pappapasserpå, måtte mandag reise hjem i skam da en prøve tatt tidligere i lekene viste stort søvnunderskudd. Norges største håp i heltidspappa dro hjem før b-prøven ble analysert. 

Kilder nær den OL-tatte forteller at han skal ha innrømt tretthet, men at dette skyldes en helg med fyll og seine leggetider. OL-jegerne skal likevel ikke ha vært i tvil da blodet til Dnort inneholdt store mengder koffein. Den OL-tattes innvendinger om at det høye koffeininntaket og overtrettheten må skyldes andre drikke- og leggevaner hos svigermor, ble ikke hørt i denne omgang. Det var en svært skuffet og oppgitt heltidspappa som reiste hjem fra Vadsø mandag ettermiddag.

 

Dnort kan vente en utestengelsesdom på maksimalt 12 dager. Ironisk nok til å rekke å se så mye han vil av det resterende sommer-OL. Det lyktes oss til slutt å komme i kontakt med den OL-tatte. Da hevdet han at han aldri i livet kunne tenke seg å stå opp midt på natta for å se verken svømming, friidrett eller "andre homoerotiske fesjå" som han uttaler det.  Han mener også at alle som gjør sånt fortjener svært streng straff. Allerede tirsdags morgen planla han å stå opp grytidlig og leverte datteren i barnehagen. Dette kan i så fall være et brudd på karantenebestemmelsene som alle OL-tatte heltidspappaer må forholde seg til.

 

For Pappapasserpå

Kari Pekka Kyrö

Så lenge jeg kan huske har det vært snakket om at barn ikke liker fisk. Barn liker pølser, pizza og pannekaker. Får de spørsmål om å velge mellom kokt fisk og nylagt asfalt til middag, gomler de heller nedpå noen kubikk stein og olje… 

Vel, sånt kan man jo gå rundt og innbille seg, helt til man selv får barn. Det vil si, dette vil jo bare bli bekreftet om en selv ikke liker fisk og heller ikke ønsker å legge om på middagsvanene. Serverer man derimot fiskemiddager og legger innpå selv, skal det mye til for at ikke sneipen også spiser opp sin part. Fisk kan nemlig være like lettspist som pannekaker. Og tilberedes den riktig har den også en smak som er lett å like. Også for voksne med fiskevegring.

cimg0198
En glad laks og en trist torsk
 

Siden jeg vokste opp med å få servert fisk til middag minst 5 ganger i uka, har jeg lenge hatt forståelse for fiskehaterne. Ikke det at jeg noen gang har hatet fisk. Men, alt man får for mye av blir man lei. Så da jeg flyttet på hybel ble fort Grandis og hamburger hverdagsmat. Pannekaker så ofte man ville og potetgull til middag. Hva er vitsen med å være voksen om man ikke skal få bestemme selv hva som skal være middag? Og snart hadde nye matvaner dannet seg. Fisk ble noe man sjelden spiste. Spesielt i ubearbeidet form.

 

For vi snakker ikke bare om fiskemos. Eller fiskekaker, boller og puddinger som det også er kjent som. Skal man få barn til å spise fisk må det heller ikke være et tykt lag med sprø panering utpå stykkene. Helt vanlig kokt torsk med litt poteter, gulrøtter og smelta smør til, kan være som godteri for barna. Jeg har sett det mange ganger. Selv med barn som har "fisk er fælt" som mantra.

cimg0204
Storfangst
 

Fisk kan jo være spennende mat også. Der man på kjøttsiden har taco, nachos og spennede gryteretter, finnes det tilsvarende smaksfulle fiskemiddager. Bare fantasien (og helserådet) setter begrensninger. Bacalao, sushi, laksewok og fantasifulle fiskegratenger er bare noen av mulighetene. Og så er jo fiskesuppe så godt. Nå høres jeg vel ut som om jeg er sponsa av Norges Råfisklag. Får så være. Skal man få folk til å spise mer fisk må vel litt god gammel propagandateknikk til.

 

Grunnen til at fisk lenge har vært "ut", tror jeg nok er et resultat av amerikansk påvirkning. Og der er man jo flink til å hjernevaske store deler av befolkningen. I tillegg har man klart å innbille oss at det går så mye fortere å lage hamburgere og pizza. Noe som rett og slett bare er tull. Hurtigmat må ikke komme fra en amerikansk gigantkjede. Det trenger ikke ta mer enn 15 minutter å lage og koke en god fiskesuppe. Man må bare ha forberedt seg litt.

 

Dnort