Endelig var det klart for pappaperm. Med det mener jeg fri fra å være pappa og husbond. Torsdag kveld (0907) bar det av sted til Lakselv for tre dager med rock, rus og rafting. Og en gjeng med gutter jeg bare kjente via mailutveksling.

På veien dit gikk det i Deep Purple og Twisted Sister på full guffe. Begge bandene skulle spille på festivalen. Jeg fløy lavt gjennom Finland og var framme i Lakselv på fire timer. Fant base camp og gutta boys. Og etter litt bli-kjent prat var det klart for en musikk-quiz. Meg mot røkla. Kjempeartig. Ikke bare fordi jeg vant, men fordi dette helt opplagt var et gjeng jeg kom til å stortrives sammen med.

bilder 100709 012
Trist start

Fredag
Fredag var det først klart for en tur til Lakselv sentrum. Der skulle et Beatles-coverband spille på torget. På grunn av regnvær ble det litt stusselig. Bandet var bra det, men vi tuslet heller over på ICA og lagra opp med drikke og mat. (Nevnt i prioritert rekkefølge.) Senere skulle det være et vorspiel hos noen volk vør vi dro på vestival. Der gikk det rykter om at dagens middag kunne sikres. Bakt potet med ulikt tilbehør passer vel bedre som forrett, så jeg satset på at det ble en festivalburger til middag. Fastfood og festival hører sammen.

bilder 100709 014
Ankomst festivalcampen

Vi ankom akkurat tidsnok til å få med oss starten på TNT sin konsert. En grei start, men den nye vokalisten var ikke noen stor showmann så det ble bare sånn passe. Jeg sto mest og tenkte på mat. Da LeTekrø og co hadde noodla seg ferdig var jeg klar for alt annet en nudler. Etter å ha gått fra stand til stand fant jeg fort ut at burger IKKE var på menyen. Ikke pølse en gang! Vassen lapskaus, en slags gryterett og margebeinbuljong (med mye bein og null buljong) fikk man derimot. Så da ble det bare å satse på kaloriene man fant i det produktet som arrangøren heldigvis hadde satset på som storselgeren. Pils, pils og mere pils…

bilder 100709 019
Dee "Crazymåtherfåkker" Snider

Til å være et band som var has-beens allerede før grungen tok over for puddelrocken, var Twisted Sister en gedigen overraskelse. Nå hjalp det at gjengen jeg var med var store fans av gruppa. Faktisk var en hel runde av quizen dagen før viet låter fra de skrudde søsterne. Dette samt lavt mat inntak og høyt inntak av alkohol skal likevel ikke alene ha skylden for at undertegnede tok helt av. Vokalisten Dee Snider er en showmann av de sjeldne. Arrogant, morsom og passe gal. Og så hjelper det jo at man har låter som "I wanna rock!" og "We're not gonna take it".
Gutta var skjønt enige om at dette måtte bli vanskelig å toppe. Og selv om Kaizers Orchestra ompet til de holdt på å dø på seg, var det å rocke etter Snider en temmelig håpløs affære. Såpass at vi fant ut at en tidlig kveld v ar å foretrekke, Vi dro heller hjem og så "Ut i vår hage" på DVD og verten som spilte gammelblues på autentisk bluesgitar. Dessuten skulle vi rafte dagen etter.

bilder 100709 023
Gutta gliste fra øre til øre før ompaorkesteret fra Stavanger begynte å spille

Lørdag
Etter en solid frokost var det klart for rafting i Lakselva. Selv om regnet ga seg utpå kvelden dagen før, var det deilig at sola nå hadde funnet det for godt å besøke oss. Guiden vår hadde ikke prioritert søvn så høyt som vi hadde, så det ble undertegnede som måtte kjøre båt og mannskap opp til startpunkt. Uansett form man måtte ha, fikk vi plenty med mulighet til å kjøle oss ned på ferden nedover strykene. Flere ganger måtte vi uti for å få båten løs av en grunne og en gang måtte guiden hales inn i båten igjen etter føttene. Det ble gjort forsøk på både å drikke og røyke underveis, men det ble så vanskelig at vi etter hver fant ut at en tur på land ble nødvendig.

bilder 100709 028
Menn med hatt og solbriller

Vel nede var det bare tida og veien til konsertstart. Noen middag ble det ikke tid til. Et lokalt dødsmetall band skulle ut først. Euthanasia var ikke akkurat dødskjedelige, men det var karen på bildet under som etter hvert facinerte mest. Han hadde tydeligvis nettopp våkna opp fra spritørska og gjorde hva det skulle være for å få oppmerksomhet. Det inkluderte blotting av kjønnsorganer og flekking av ræv. Samt festivalens mest urytmiske dansenummer. Jakka var kledd på oppned og kroppen var vel mer hvit enn hudfarget. Full mann i fri dressur er både stygt og litt vakkert samtidig.

bilder 100709 037
Rock&roll uten kontroll

Senere var det Karin Park sin tur. Hun hadde visstnok vært der før, men hadde visst glømt å ta med sine gamle låter. Hun spilte utelukkende fra sitt nyeste synthpop album. Og som Datarock dagen før med sine tafatte fa-fa-fa refreng, tok det aldri av. Stemningen steg da gammelrockerne CC Cowboys entret scenen. Allsang på grensen til Nordishavet. Likevel var det Deep Purple vi først og fremst hadde kommet for å få med oss denne dagen.
Nå hadde jeg oppdaget at festivalcampen også hadde et utsalg for mat. Så før vi kom til teltet vi skulle besøke stakk jeg innom og fikk meg en reinburger. Om man mener det å putte en svidd reinkjøttkake mellom to dvaske sesambrødblingser fortjener betegnelsen burger, er en kraftig revurdering på sin plass. Som dagen før ble middagen berga av tilbehøret. Pilsen…

bilder 100709 042
Deep Purple

De enda gamlere rockerne leverte varene. Selv om Ian Gillan (vokalist) vel ikke har all verdens til stemme igjen, var det gjevt å få høre Strange Kind of Woman, Highway Star og Black Night live. Etter konserten samla vi oss nede ved stranda og nøt utsikten. Selv bildet av en av gutta som slår lens nede i vannkanten, blir vakkert når midnattsola er så til de grader til stede.
Før Intrigue avsluttet med sin heavyjoik og heftige rytmer kunne vi med sikkerhet konkludere. Dette må gjentas!

bilder 100709 045
Sørlending i solnedgang

Dnort

 

Jeg trenger noen gode tips. Gamle folk har jo alt. Og det de ikke har synes de likevel er unødvendig å eie. Min mor er en av dem. 

I mine barndomsår levde vi svært så nøkternt. Nå hadde heller ikke folk så mye penger mellom hendene da. Men, de fleste jeg kjente brukte pengene de hadde. Mine foreldre sparte for de hadde opplevd krigen… Og minnet meg stadig om at man aldri kunne vite om det ble krig igjen. Den kalde krigen var ikke over før i 90-åra. Da var jeg flyttet hjemmefra for lengst.

 

Men, gamle damer er vonde å vende og mor sparer fortsatt. Og det betyr at hun ikke setter så stor pris på dyre gaver. "Ka i all verdens land og rike kan dein der ha kosta"? Er gjerne det første spørsmålet man får. Selv på mindre ting som en brødrister. Og hun spiser ikke rista brød. I så fall hadde brødristeren hun fikk for mange år siden stått fremme. Skapene er fylt med saker og ting som aldri blir brukt. "Kan jo komme tel nøtte som gjevinst" sier hun gjerne.

 

Hun er veldig glad i litteratur og dikt og kanskje vrir jeg av meg et dikt. Men, noe mer må det jo være. En alabastkrukke, en elektrisk tannbørste eller et par sko. Det siste har hun faktisk ønsket seg. "Grattis mutteren, her har du et par joggesko…" Nei, jeg vet sannelig ikke. Noen som har et barnebarn til overs? Tror det er det hun ønsker seg mest. Det er vel det eneste man ikke får for mange av i den alderen. Eller?

 

Dnort

Er det hagegnomår i år? Jeg vet ikke, men faktum er at det nylig dukket opp en hos oss i ett av hagens bed. Og han ser ut til å ha skumle hensikter.
 

Du vet kanskje ikke hva en hagegnom er? Hagenisser kalles de også. Vel, de er små og harde og rører sjelden på seg. Men de følger deg med de små stikkende øynene sine. Og så liker de seg i blomsterbed. Det hender faktisk også at de snakker, men man må ikke høre på dem. Bare løgn og fanteri! Hagegnomer kan være temmelig usympatiske, men heldigvis like mistenksomme og fiendtlige overfor alle fremmede. Tror nok de fleste av dem stemmer FRP.

007
"See the little goblin…"

 

Vår hagegnom ankom rett før helga som var. Han hadde lurt seg inni en av eskene til Posten. Hadde til og med lurt noen til å skrive adressen vår på pakken. Frekke er det også. Han insisterte på å få stå ute i et blomsterbed. Sa han skulle passe på og skremme bort fremmede som kom for å stjele blomster. Hittil er det bare oss han har skremt. Og blomstertyver har vi aldri hatt på besøk. Da er jeg heller redd for at dette kan være starten på en hagegnominvasjon.

 

Med lemenår rimelig friskt i minne har man jo erfart at det kan starte med en som plutselig blir til alt for mange. Har sett noen gnominfiserte hager og det er ikke akkurat et vakkert syn. Vi vurderer å ta han med til en veterinær å få han sterilisert. Om det går da. Kan jo hende at de er flerkjønnede som enkelte planter kan være. Eller tvekjønnet (hemafroditt) som brunsneglene. Heldigvis slipper vi slike gjester. Hagegnomen vår er uansett sleip nok for oss.

 

Nå som vi snart skal på ferie kan vi bare håpe på det beste. Har jo hørt om Hagenissenes frigjøringsfront. Og så kan det jo hende at det finnes en motorganisasjon. Hadde vært fint om pappa slipper å måtte løpe rundt i hagen med slegge for å slå ned en eventuell hagegnominvasjon, når vi kommer hjem igjen.

 

Dnort

Sommer og agurktid gjør at man har litt mer tid til overs enn ellers. Her er en spørrekonkurranse for de spesielt interesserte. Svar kan leveres i kommentarfeltet. En bøtte heder og ære venter vinneren. Husk det er mulig å jukse seg til et kjempebra svar, men det er jo ikke mye ære i det…


Det er tredve år siden gutta i Monty Python slapp denne filmen løs på  resten av verdenen. Her i Norge ble filmen forbudt fordi den ble oppfattet som blasfemisk. Så mye kritikk som organisert religion får gjennom hele filmen, er det ikke så rart. Selv om forbudet mot visning var å gå litt vel langt. Dessuten var Norge temmelig ensom i å forby filmen.
Spørrekonkurransen her er klarert med Kirke-, inkluderings- og undervisningsdepartementet, så da bør det være trygt å gå i gang: 

1. Hvilke av gavene som de tre vise menn har med seg, er det mora til Brian tror er et farlig dyr? (To poeng for å stave ordet riktig på engelsk.)

2. Hva heter mora til Brian?

3. I sin tale på  berget står Jesus og velsigner en rekke ulike grupper med folk. Men, også en enkeltperson. Hvem og hvorfor? (To poeng om begge svar er riktige.)

4. Hvilke typer steiner kjøper Brians mor før steiningen? (Allle "steinsortene" må være med for å få poeng.)

5. Hva var det han som skulle steines hadde spist, som var så godt at selv Jehova kunne fått det til middag?

6. Hvor mye ender Brian opp med å gi den ex-spedalske?

7. Hva er navnet på Brians biologiske far og hvem har mora tidligere fortalt han at er faren hans? (Ett poeng for hvert av navnene.)

8. Brian selger "snacks" på Colloseum. Nevn så mye du kan av assortemanget han bærer rundt på. (Ett poeng for hvert rett svar.)

9. Brian blir med i en terrororganisasjon. Hvilken? (Ett poeng for forkortelsen. To for hele navnet.)

10. Hva skriver Brian først på veggen til Pilatus sitt palass? Og hva er det Centurionen får han til å skrive? (På norsk, kun ett poeng, uansett versjon. Begge svar korrekt på latin, gir seks poeng.)

11. Hvilket sinnrikt vanningssystem er det jødene kan takke romerne for?
 
12. Brians mor har et ordtak som inneholder svaret i forrige oppgave. Hvordan er ordtaket? (To poeng for rett svar.)

13. Terrororganisasjonen Brian blir med i holder et møte hos en gammel mann. Hva heter han?

14. Hva heter lederen for organisasjonen og hvorfor kan han ikke være med på aksjonen mot Pilatus? (To poeng for begge svarene rett.)

15. Brian blir tatt til fange etter aksjonen. Han havner i en celle der cellekameraten ser ut til å lide av et syndrom som gisler kan utvikle over tid. Hvilket syndrom?

16. En "profet" på muren som Brian etter hvert havner oppå (muren altså), snakker om et sverd som en demon skal bruke mot alle syndere. Hva er spesielt med det?

17. Hvor mange tilskuere har Brian når han begynner som "profet"?

18. Brian prøver seg på  en lignelse og blir presset til å navngi tjenerne til en mann. Hva het de? (Begge må være med ellers ikke noe poeng.) 

19. Kanskje den beste scenen i hele filmen. Brian har på rekordtid fått en menighet og etter bare noen meter forfølgelse mister han noe som det øyeblikkelig blir diskusjon rundt. Hvilke to gjenstander er det som så tidlig splitter menigheten opp? (To poeng for begge svarene rett.)

20. Hvor mange korsfestelser er planlagt i forbindelse med påsken og hvilken selvmordsgruppe er det som kommer stormende da han er oppe på korset? (To poeng for hvert av svarene.)

Dnort

     

En gutt står utenfor ett vindu

Vinduet står på gløtt

Innenfor ligger fremtiden

og sover så søtt.

 

Skal han tørre forstyrre søvnen

Eller kan det vente

Var det virkelig noe mer i

blikkene han kjente.

 

Han åpner munnen. Ut kommer

kun et stille stønn

Ingenting kan sies, så han ber

en stille bønn.

 

En bønn til seg selv om at han skal

tørre å banke på

Så hviskes det fra inne i mørket:

Kom inn! Ikke gå…

  

Dnort