Jeg ER en snill gutt. Det har jeg alltid vært. I hvert fall i følge mamma. Bare en gang (jeg kan huske) har jeg gjort noe jeg kunne endt i fengsel for – trodde jeg. Jeg var 8 år da jeg begynte på min korte kriminelle løpebane.

Det hadde seg sånn at jeg og mange andre av mine lekekamerater samlet på bruskorker. Det var ikke bare cola korker. Solo hadde på den tiden bilder av stumfilmstjerner på korkene. Som den store stumfilmentusiasten jeg var (jeg flirte til jeg holdt på å kikne av når Charlie Chaplin og Harold Lloyd skled på bananskall og lignende), var disse korkene ekstra mye verdt. Å få tak i korker var ikke så lettvint. Det var ikke hver dag man kunne drikke brus. ”Det e vainn i springen!” var beskjeden man fikk om man prøvde å mase om brus på en hverdag. Men, siden pappa hadde landhandel og solgte brus der, fantes det en mulighet til hurtig økning av samlingen.

På butikken hendte det at kundene drakk en flaske brus på stedet. I sesongen for høying og siloslått gikk det ekstra mye brus til tørste bønder. Så tørste var de at en av dem drakk en hel flaske med sjøvann som han trodde var sitronbrus, på styrten. Kompisen hans hadde vært en tur i fjæra med flaska mens bonden sto og prata med postmannen som akkurat kom forbi. Sjøvannet kom selvfølgelig i retur. På kompisen.
Denne tørsten ble det korker av. Og disse havnet i en stor pappeske pappa hadde bak disken. Det var en eske som bare ble tømt når eska var full. Pappa tømte den aldri før. Jeg gikk og jaktet på denne eska hver dag og så en dag sent på sommeren var den full og skulle tømmes i fjæra. Jeg spurte pappa om å få tømme den for han. Han lurte nok på hvorfor jeg plutselig var så villig til å hjelpe til, men jeg fikk i hvert fall lov. Forventningsfull og ikke så lite opprømt tok jeg eska med meg ut av butikken. Her skulle samlinga kompletteres! Og du verden så misunnelig de andre ungene skulle bli!!

Akkurat da jeg kom ut døra traff jeg på en lekekamerat som var 3 år eldre enn meg. Da jeg ristet på hodet og svarte ”ingenting” med høy pipestemme, på spørsmålet om hva jeg bar på, ante han nok ugler i mosen. Han fulgte derfor etter meg ned i fjæra og siden han var større og sterkere enn meg, ble vi på et vis enige om å dele korkene mellom oss. Det var mest øl-korker i eska. Vi snakker da om Brigg som tilsvarer dagens lett-øl. Men, innimellom lå det små skatter som mitt grådige lille hjerte gråt blod for hver gang ”kompisen” min fant en han tok. Der og da skjedde det nok en liten kortslutning oppi mitt ellers så lyse hode. Korkene skulle nok havne i mine lommer igjen…  

Som en liten Smygolf (bedre kjent som Gollum fra Ringenes Herre) tenkte jeg at siden han hadde ”stjelt” korkene fra meg, skulle de stjeles tilbake. (”They stooole it from usessss!”) Noen dager senere skulle han og hele familien på ferietur og siden jeg visste hvor i huset han brukte å gjømme sine ting, skulle nok Operasjon Kork gå greit. Bare jeg kunne komme meg usett inn og ut av huset. Etter en liten rekognosering i området ble et kart tegnet med fluktrute og plan for hele operasjonen. Filmene om Olsenbanden var inspirasjon her. (Jeg er lettpåvirkelig når det gjelder film. Min første film var ”Tut og kjør” med Dizzie Tunes og de hadde en bil som kunne fly. På vei hjem fra kinoen var jeg overbevist om at den slitne, gamle folkevogna vi kjørte i, ville lette hver hang vi nærmet oss en bakketopp.)

Da dagen kom, snek jeg meg som en liten Hiawata gjennom høyt gress, rundt hjørner, bak fjøsvegger og over og under gjerder, til jeg kom til huset som var mål for operasjonen. Jeg klatret opp på verandaen deres og kom meg inn i huset via verandadøra jeg visste var åpen. Jeg fant det jeg lette etter ganske raskt (”my preeeeeessssious…”) og kom meg ut på verandaen igjen. Akkurat da jeg skulle til å klatre ned og forlate åstedet, kom det en gammel mann opp mot huset! Jeg heiv meg skinnflat på verandaen og gjømte meg inntil veggen. Han gikk inn i huset og kom ut igjen etter en stund. Da hadde jeg holdt pusten rekordlenge og slapp et lettelsens sukk da han syklet vekk. Siden han bare dro igjen var jeg sikker på at jeg ikke hadde blitt oppdaget. 

Den gang ei…
Da jeg hadde hatt de 11 korkene som jeg hadde returnert til sin rettmessige eier (meg!), i noen dager, ble jeg brått revet ut av lykkerusen. En ettermiddag jeg gikk av skolebussen, kom mora til kompisen min ut på verandaen og kauket. Jeg nok hadde blitt oppdaget av bestefaren som hadde vært og vannet blomster den dagen jeg lå og rullet på verandaen deres og at jeg som den TYVEN jeg var, hadde blitt anmeldt til lensmannen! I min planleggingsiver hadde jeg glømt at alle Olsenbanden-filmene endte med at Egon Olsen måtte i fengsel. Og nå var det min tur! Lensmannen var allerede på veg, så jeg skulle bare passe meg!!

Nevnte jeg at jeg var lettpåvirkelig? Med hjertet i halsen og panikken lysende ut av øynene, la jeg beina på nakken og løp det jeg var god for til jeg plutselig var halvveis oppe på fjellet. Der fant jeg 
   Lars-eks. lensmannsbetjent      en stor stein å gjømme meg bak. Derfra kunne jeg også se huset vårt. Da kom tårene. Skammens tårer. I tillegg til fornedrelsens hulk og selvmedlidenhetens snørr. Heldigvis hadde jeg glømt å spise matpakken min den dagen, så jeg kunne trøstespise litt der bak steinen. Etter ca. en time kom det en skikkelse jeg ikke kunne kjenne igjen, gående opp til huset vårt. Det måtte være lensmannen! Han gikk inn og ble der. Lenge…

Det var begynt å bli høst og etter hvert begynte det å mørkne. Det ble kaldt også. Men, hjem gikk jeg ikke. I hvert fall ikke så lenge lensmannen satt der klar med handjern og batong. Ja, for sånt hadde nok lensmannen. Sulten gnaget ganske mye etter hvert. Rundt meg var det bare tyttebær og tyttebær var (og er) ”æsj”. Selv når man var skrubbsulten. Tørst var jeg også. Barne-TV var nok ferdig eller? Kanskje lensmannen ikke ville sette meg i fengsel? Han gjorde det kanskje ikke hvis jeg kom gråtende inn?

Jeg bestemte meg for å gå ned og møte min skjebne. Om ikke tårer hjalp og jeg måtte i fengsel, ville jeg i hvert fall få vann og brød. Forhåpentligvis var brødet like godt som mammas. Jeg hadde ikke hørt noe om pålegg og smør på dette brødet, så jeg måtte nok venne meg til å spise tørt brød. Uten melk til. Og så var det denne kula rundt beinet. Det eneste jeg  kanskje så litt fram til var å få en sånn stripete fangedrakt. Mens jeg gikk der i dype tanker om forbrytelse og straff, var det noen som kom ut av huset. Jeg var nå så nær huset at personen godt kunne se meg om han så etter. Det skjedde ikke. I hvert fall gikk han bare nedover veien til bygda. Kanskje skulle han bare hente Svartemarja mens han ventet? Jeg stålsatte meg og gikk inn…

Da jeg forsiktig åpnet døra til kjøkkenet og så mamma sitte der og klippe mattefiller, kom tårene igjen. Jeg gråt og gråt og mamma kunne ikke annet enn å trøste. Pappa kom til og trøstet litt han også. De var kanskje mest sint på frua som hadde truet med lensmann og skremt vettet av den litt for fantasirike lille gutten deres. Jeg fikk høre at det bare var en gammel kjenning som hadde vært på besøk. Om jeg spurte om det også var en gammel kjenning av politiet, vet jeg ikke. Men, stemninga steg flere hakk når jeg hadde fått forsikret nok en gang at det ikke var lensmannen som hadde vært på besøk og at jeg slett ikke måtte i fengsel.
Mer ble det ikke sagt om saken. ”Ransutbyttet” ble levert tilbake neste dag og dermed var også min karriere som innbruddstyv over.

Senere fikk jeg andre idoler enn Egon Olsen. Med forbilder som The Beatles, The Sweet og Slade kan jeg ikke si at jeg lyktes noe bedre i å bli rockestjerne. Heldigvis…

Dnort

I dag må jeg skryte litt av min kjære. Jeg kom i skade for å kalle henne Farina i går og det var ikke noen suksess…

Saken er den at hun har en sak på menyen av og til som bare er helt fantastisk. Vi snakker om mat altså! Når hun disker opp med denne retten løper tennene i vann allerede ved innkjøp av råvarene. Hver for seg er ikke disse råvarene så spesielle, men sammen blir det en smaksbombe av de sjeldne!

I dag skal dere derfor få servert en oppskrift på Chicken in disguise:

Ingredienser:
– 1 Aubergin
– 5 tomater
– 4 kyllingfileer
– 1 pakke bacon
– 1 bx creme fraische
– sweet chili sauce
– krydder etter smak

Aberginen og tomaten deles i skive. Surr bacon rundt kyllingfiletene og stek dem til de blir hvite i kjøttet. Legg de skivede grønnsakene rundt kanten inni en ildfast form. Skivene stables annenhver tomat/aubergin. Legg de stekte kullingfiletene midt i formen.Bland creme fraischen og en passelig mengde sweet chili sauce og hell dette over det som er i formen. Om du vil ha på litt ekstra chili eller andre krydderier går det, men vær forsiktig. Settes på 200 grader i ovnen og stekes i ca. en halv time.
Denne retten er i tillegg så sunn og har så lite fett (baconet kan droppes) at den vel må kunne betegnes som helsekost.
Voila!

Chicken in disguise er så godt at undertegnede som den kamuflerte kyllingen han er bare må krype til korset og be om unnskyldning for sammenligningen med Faraos manipulative frue…
Bubuu?

Dnort

De fleste har vel hørt om pyramidene i Egypt, Babylons hengende haver og Stonehenge i England. Mange har lurt på hva som fikk folket til å legge ned så mye arbeid i noe så lite matnyttig. Man har ment at det har vært for å tilfredsstille hedenske guder. Jeg har en annen teori…

I riktig gamle dager var det i mange samfunn ikke nødvendigvis sånn at menn var de som bestemte. De fikk gjerne sitte i viktige posisjoner, men bestemmelsene ble for eksempel tatt av et råd av kvinner. Titler og status ble mange plasser arvet fra mor til barn og ikke fra far til barn som har vært vanlig i den vestlige verden. En matrilineær arvelinje kalles dette.
Hva har dette med saken å gjøre, spør du kanskje? Vel, saken er den at dette er ganske så relevant også i dag. Spesielt når man snakker om stell av hager og oppussing av hus. Hvem tror du det er som tar initiativ til og legger planer for, hvordan de vil ha det rundt seg? Det er og har egentlig alltid vært kvinnfolk. Hadde det vært opp til oss mannfolk hadde vi nok ennå holdt til inni huler og under fjellknauser.

Men, tilbake til de underverkene jeg nevnte først. Jeg tror byggingen av pyramidene og Sfinksen kom til omtrent slik:

Farina: Æ e no lei av aill dein hær sainna. Det e jo så kjeeedelig hær i ørken!
Farao
: Men, vi har jo Nilen og båtan og masse korn.
Farina
: Båta ja. Det e no ailt du tenke på! Ut å seile tel stadighet og pusse på de båtan. Ka har æ?
Farao
: Du har jo ongan! Å så aille tjæneran, ett fint hus og så mye gull du kain ete…he he…
Farina
: Æ vil ha hage!
Farao
: E du forrykt! Vi bor jo mett i en ørken!!
Farina
: Ja, da vil æ ha nokka ainna. Bygg mæ nokka stort å flott av stein!
Farao
: Tja, vi e no gådd i gang med ett gravkammer no…
Farina
: Akkurat, det e det æ vil ha. Nån kjæmpesvære gravkammer.
Farao
: Ja, men det e no bare du og æ som skal ligge der kjære…
Farina
: Dem treng vel ikke være så jævla pinglat som det du bruke å bygge. Det her må vises! Du e da selveste Faraoen?!
Farao
: Ja ja, du sir nokka der…
Farina
: Ka om vi får bygd en svær pyramide. Æ så det va siste skrik i siste Pergament æ leste.
Farao
: Ja, men det kan jo komme tel å ta fleire år! Og tenk ka trella vi da treng…
Farina
: Neeeida, tull og vas! Du sir bare at du har fått en ny åpenbaring fra solguden vår, så får du folket i arbeid. Du e ailt for snill med dem! Dem treng nokka vettig å gjøre når dem ikke dyrke korn.
Farao
: (mumler) Vettig? Skal det her være vettig?
Farina
: Ka du sa? Nå, og så kain du få lagd en diger statue av katta.
Farao
: Statue av katta. Ka i alle solguders navn e det du fable om. Har du fått solstikk?!
Farina
: Buhuhuuuu, du e’kje gla i mæ…!
Farao
: Så så, æ e jo tross ailt Farao. Det skal nok bli ei råd.
Farina:
Snufs, trur du virkelig det?
Farao:
Vi får vel gjøre katta tel et hellig dyr?
Farina
: Åh, takk Faraobassen min. Du har no bestandig så gode idea!
Farao
: Nåååh…
Farina: Kom kjæresten min, så skal æ vise dæ nån tegninge æ har lagd…

I går kom jeg hjem etter en lang dag, først på jobb og så tre timer som bingovert. (Se gårsdagens sak.) Da sto ”Farina” klar i trappa med spade og arbeidshansker. Her skulle lages steinbed! ”Farao” hadde bare med å begynne å spa. Dårlig med lettlurte undersåtter her i gården.
Men, i dag har i hvert fall kontorfingrene mine antydning til treller!

Dnort

PS. Steinbedet ble fint det. Ikke akkurat Stonehenge eller Babylons hengende haver. Men, det vises godt. Neste byggeprosjekt blir reparasjon av steintrappa og så muring av en fontene i hagen. Når jeg tenker meg om, nærmer vi oss kanskje et slags Stonehenge om noen år…

Da Julianne kom hjem og begynte å sette dagsorden her i huset, ble det fort mange ting man ikke lenger kunne gjøre så ofte. Noen ting er viktigere enn andre og viktigst for meg er å få hørt musikk. Det ble nesten umulig siden hun trenger så mye oppmerksomhet. En musikkoholiker som meg sliter litt da!

Etter en måneds "tørrlegging" av øregangene fant jeg til slutt en måte å slå to fluer i en smekk. Når vi er ute og triller tur i barnevogna er alt bare fryd og gammen. Uansett hvor mye skriking det er før vi starter, er det som å slå av en bryter når man begynner å trille. Fra hypersonisk vræling til musestille nede i vogna. Det var derfor jeg fant ut at en discman måtte kjøpes.

En rimelig og liten sak som spiller CD’er og MP3 plater ble innkjøpt. Og siden har pappa gått tur! Det er utrolig hva man orker bare motivasjonen er stor nok. Noen stor turgåer har jeg aldri vært. Men, etter at min nye musikalske venn kom i hus, har det blitt utrolig mange mil med barnevogna. En times tur nesten hver dag kan ikke være annet enn sunt. Både for meg og for Julianne. Hun koser seg i vogna og jeg koser meg med go’lyd i ørene.

Der jeg traver av gårde etter gangstien mellom Kirkenes og Hesseng er det flere ganger jeg har tatt meg selv i å gå i takt med musiken. Det gjelder også å passe seg så en ikke begynner å synge med. Ingenting er vel mere idiotisk enn en tulling med barnevogn som synger i fistel til The Darkness…? Jeg har eter hvet fått noen kommentarer fra bilister som har observert meg, på at det ser ut som jeg er sint. Men, det raske ganglaget og den konsentrerte minen er kun utslag av mye rock’n’roll.

Og sånn blir det nok en stund fremover. Julianne lytter til fuglesang og pappa får gått gjennom alle CD-platene sine. Det er nesten så jeg gruer meg til hun ikke vil trilles lengre. Når den tid kommer får man vel kjøpe henne også en discman? Så blir det kanskje: "Ut på tur, aldri sur, bare vi har en discman på lur."

Dnort