Julianne er blitt et konkurransemenneske. Hun elsker å konkurrere, men på sine premisser selvfølgelig. Det bør ikke bli for mange tap.

Konkurranser, sport og spill kan være morsomt om man ikke overdriver det hele. Selv om det viktigste er å vinne, må en også klare å sette pris på deltagelsen for at det skal være noen vits. Å komme først i mål er heller ikke så gøy om konkurransen ikke er god nok.  Så når det f.eks. er første mann opp til barnehagen, bør helst pappa komme akkurat litt for seint til å vinne. Eller gå så sakte i skiløypa at man kan rope "løype!"


Litt til så ser vi Soria Moria

Spill er det siste som har fenget interessen. Fruen introduserte kortspillet "hei knekt" for husets yngste og denne har blitt fast post minst en gang om dagen. Her har vi sakte men sikkert introdusert henne for konseptet "å tape". Skal noen vinne, må noen andre tape og det er ikke lov å bli sur om man taper av og til. Etter hvert er hun blitt så dreven at pappa ikke lenger trenger å late som han ikke får helt til å plystre eller må si "hade knekt". Og i Mikke Mus-spillet hun fikk til jul, er det stort sett 50/50 sjans for å vinne. Så der holder det med meget subtile hint om hva som kanskje, muligens kan være lurt å gjøre.

En ting slår hun oss hver gang på og der har vi lite å stille opp med. Hun husker alt! Av den grunn bruker jeg henne av og til som "huskelapp". Jeg forteller henne noe om morgenen som vi må huske å gjøre. Om jeg senere på dagen har glemt at vi må handle kylling har jeg i hvert fall ei som passer på at hun får en av rettene hun liker best, til middag. 
Om ikke kan det bli huskestue…

Dnort 

Lyset ble dimmet ned og det ble kaldt
Mørket og snøen dekket alt
Du er vant til det her oppe nær Kola
Det å måtte unnvære sola

I to måneder gikk du og så etter lyspunkt
Vandring i mørket er ofte tungt
Så hjalp det vel litt med et midtvintersgilde
i skinnet fra en annen lyskilde

Nå er det like før den er tilbake her nord
Kaster glans over frossen jord
Under horisonten, hører du det sprake?
Der var du jo. Velkommen tilbake!

Dnort
 

Er stort sett all kommunikasjon på internett i det hele tatt blitt femininisert så mye, at stadig færre menn tar seg tid til å bruke denne muligheten til å uttrykke seg? 

Kjør debatt…

PS. Hva jeg mener med "femininisering"?
Ja, det måtte jeg nok skrevet en hel bok om skulle det bli godt nok forklart. Så ikke spør.

Dnort

For den som har vært ute en vinterdag før, er ikke den siste tids kulde all verdern. Her i Kirkenes er vi vant med sånt. Lite bortskjemt med golfstrøm og sol som vi er. Da er 20 minus helt greit. Stort sett.

Ikke det at vi koser oss med det. Det kunne godt vært varmere eller mindre kaldt. Men, det har lite for seg å klage. Og når jeg muligens mangler det genet som gjør at all værpraten ikke går meg på nervene, blir alle de frostrelaterte nyhetsoppslagene i det siste en smule irriterende.
Derfor har jeg følgende beskjed til alle som klager på kulda: "Se for f..n til å kle på dere! Fyr i ovnene og hold dere inne om det er så j..la vanskelig å forholde seg til kuldegrader."

Sånn, da kan jeg heller presentere noen stemningsbilder fra vinterkulda. 


Julianne kontemplerer snyens forgjengelighet i gågata

Man kan si hva man vil om vinter og kulde. De fleste er likevel enig i at det kan være både vakkert og en estetisk nytelse på andre vis. Trærne skyter frostroseknopper. Mørket forsjønner og fremhever det lyset som er. Og all snyen skaper et preg av stilsikker renhet. En enkel pasvikfuru med noen lys i, blir til en håpets og gledens budbringer. Det glitere i iskrystaller og barneøyne…


Julefuru på Kirkenes torg

Når man så har spist seg mett på vinterlige inntrykk kan det jo være greit å komme seg innendørs igjen. Ikke bare for å varme seg. En tur på Kirkenes sitt nyeste spisested Surf og Turf kan, med visse forbehold, anbefales. Maten er toppers, men servicen varierer litt for mye. Og så kunne de godt ha det litt varmere der inne. Vi gikk jo tross alt inn for å varme oss.


Tross kulden: Julianne bestilte is…

Nå, litt ut på ettermiddagen, sitter vi hjemme og fyrer i ovnen. Senere i kveld skal det også fyres. Men med annet enn ved. Banden fra Pasvik som ventes på besøk har blitt vant til ned mot 40 minusgrader. Da er det bare frostvæske som hjelper…

Dnort
  

   

Livet er fullt av valg og ofte får man lyst til å helgardere. Det er bare så sørgelig sjelden at det er mulig. Og, som i forballtippingen som uttrykket stammer fra, koster det gjerne mer enn det smaker.

Da jeg ennå drev og utdannet meg satset jeg på fag som skulle gi meg flest mulig valgmuligheter i yrkeslivet. Jeg klarte aldri å bestemme meg for hva jeg skulle bli. Økonomi og administrasjon hørtes jo så pass generelt ut at det burde kvalifisere meg til nær sagt hva som helst. Og joda, de første årene etter avslutta skolegang jobba jeg både på bibliotek, bensinstasjon og lakseslakting. Men, det var vel ikke helt der jeg hadde tenkt meg.

Kanskje burde jeg tatt mere utdanning. Flere år på universitet med mage ulike fag og doktorgrader. Og så …hadde jeg nok vært overkvalifisert og uhelbredelig studienerd. Nei, helgarderinger er kanskje ikke noe for hverdagen?


Litt av alt: Is, multekrem og karamellpudding

På et av julebordene før jul valgte jeg litt av alt. Både til middag og dessert. Det var også en helgardering jeg burde stått over. Har slitt med magen siden da. Kanskje ikke maten sin feil, men velger man alt har jeg for ofte konkludert med at det ikke var noen god ide, til at det bør anbefales.

Akkurat nå sitter jeg og skriver på bloggen samtidig som jeg prøver å få med meg hva som sies på Herreavdelingen på radio. Og det går ikke så bra akkurat. Anner ikke hva Bjelke og Co. egentlig snakker om. Nok en feilslått helgardering. Eller multitasking som det vel kan kalles. Tror jeg går i stua og ser TV. Om jeg da klarer å mestre det å se OG høre samtidig…

Dnort

Et nytt og sunnere liv er ikke så uvanlig når forsettene for det nye året skal oppsummeres. Her i gården startet vi den viktigste delen av metamorfosen på vei mot et nytt og bedre liv, like før jul. Da gikk alt av røykesaker til destruksjon.

Utover dette tenker vi på å leve et mer aktivt liv utendørs i friskluft, fordi:

Hvis man sitter for lenge inne og glor på TV kan det få fatale konsekvenser.

Derfor skal vi ut. Ofte og helst langt av gårde. Gjerne opp i en skog. Vedhogst er god trim.

I tillegg er det kjempekoselig om man er flere. Det samme gjelder snymåking. 

Og må man absolutt være inne og i senga er jo puter ikke bare til for å hvile hodet på.

Livet er bevegelse, så nå er det bare å ta fart og sette utfor i det nye året.

Det gjelder bare å ta skikkelig sats. Kaste seg ut i det uten tanker for vær og føre.

Det nye året er igang. Så hva venter du på?

Kom igjen da!

Ja, opp og ut, NÅ!

OK, du får spille ferdig først, men etterpå skal vi ut. Det er altså helt…

Snart barne-TV…?

OK, men i morgen, da er det ingen bønn lengre. Ikke sant…?

Dnort