Klok av skade burde man vel bedt om å fått varen ferdigmontert og betalt noen kroner ekstra. For det ender jo på samme viset hver gang. Feilmontering, svette og bannskap.

Å kjøpe nye møbler i dag betyr som regel at far må framtvinge noe som minner om snekkerkyndighet og teknisk forståelse. Jada, jeg vet det finnes kvinner som gladelig tar på seg å skru sammen både senger og reoler. Likevel er det sjelden jeg høre dem utveksle tips om bruk av stjerneskrujern og prise trepluggenes fortreffelighet. Og i monteringsmanualen som fulgte med de to Liva nattbordene som skulle pusles sammen, var det i tillegg til tegning av at man trengte hammer og skrujern, et bilde av en mann… Så da måtte pappa trø til med sine tommeltotter.

liva            liva
Tre timer og mye bannskap senere…

Jeg er av den typen som leser bruksanvisningene nøye. Og som på tross av dette, stadig klarer å skru sammen opp/ned og bak/fram med feile skruer i feile hull. I løpet av monteringen av det første bordet presterte jeg denne gangen tre tildels grove bommerter. Bruk av for lange skruer som førte til stygge hull der det ikke skal være hull. Deretter ble skinnene som skuffen skal skli inn og ut på, skrudd inn feil vei. Til sist hadde Jysk som solgte disse snekkersvennprøvene, i sin store godhet lagt med dobbelt så mange stifter som skulle brukes til å feste endeplaten bak på bordet. Etter å ha brukt nesten alle, skjønte pappa at det var en grunn til at det var så mange stifter. Sånne som meg.

Samtidig hadde Julianne som i begynnelsen holdt seg i nærheten av pappa på soverommet, funnet ut at det var morsommere og tryggere å leke i stua. Mulig hun også hadde lært seg noen nye ord. Og da snakker vi ikke om godkjente faguttrykk…
Bord nummer to ble for sikkerhets skyld sett sammen etter leggetid. Og med litt musikk på øret samt erfaringene fra første monteringsseanse, gikk det denne gangen som smurt. Og da fruen kom hjem fra arbeid satt pappa fornøyd på gulvet og spilte lufttrommer med skrujernene.

Til slutt må jeg bare nevne at bordene er produsert i Kina og at små barnehender kan ha jobbet flittig med produktet vi kjøpte hos Jysk. Noen boikott av Kina ble det med andre ord ikke i denne omgangen. Men, artikkelen om barearbeid og Jysk som ble lest like før dette ble skrevet, burde føre til at andre møbelhandlere blir besøkt neste gang. Det og det faktum at pappa snart må være klok nok av skade.

Dnort

Endelig et klassisk vårtegn!

på vei til kina

At det er Julianne som måker får ikke hjelpe. (It's still a good sign by any standard – Life of Brian)

Dnort

Katteperson som jeg er, har aldri hunder vært noe jeg har brydd meg mye med. De er mest til bry. Mye mas med turgåing og noen av dem er skumle og uberegnelige.

Selv om jeg i utgangspunktet er lett skeptisk til det meste som stammer fra ulv, er jeg faktisk mindre redd for noen av de som likner mest på sitt opphav. Grønnlandshunder og andre trekkhunder holdes som regel i bur eller hundegård og er spent fast med både kjettinger og tau om de skal gjøre en jobb utenfor innhegningen sin. De kan selvsagt, som alle andre hunder, være farlige om de ikke er under kontroll. Men, de jeg har møtt er det bare moro og kos med. Dessuten er de som lufter deg…

hundepatruljen til unnsetning
Trekkhunder i Pasvik

I påsken fikk jeg for første gang prøvd meg som hundekjører. Vi var på besøk hos venner i Pasvik. Julianne satt på og pappa styrte sleden. Med to hunder forran gikk det passe fort og de kunne styres med noen få kommandoord. "Moosh – moosh!" fikk fart på dem og et enkelt "stooopp!" var nok for å avslutte ferden. Kombinasjonen hund/barn/akebrett ble også utprøvd, uten at det var noen umiddelbar suksess.

Med denne relativt greie debuten friskt i minne, var det likevel med litt skepsis at jeg i helga gikk med på å stå bakpå et hundespann med fire hunder i forbindelse med ett villmarkssafari. Gabba her i Kirkenes har snøhotell, tamrein (eller Rudolf som turistene kaller dem) og muligheter for hundekjøring. Det var altså det siste av alternativene vi skulle få benytte oss av. Gratis til og med.

gabba rein
Harru no lav å avse 'a, kompis?

Om det er noen som lurer på om det er mulig å holde fast med en hånd i en slede med 4 overivrige hunder forran, samtidig som man løser tauet fra treet sleden er bundet fast i, og fortsatt beholde kontrollen over hundespannet, vil de nok allerede ha skjønt, så langt uti setningen at undertegnede har litt dårlig erfaring med akkurat det. Da knuten gikk opp ble jeg hengende etter den ene handa i ca. 15 meter før jeg bare måtte innse at grepet om sleden måtte løsnes. Umiddelbar kontakt med hard skaresnø etterfulgte.

Heldigvis hadde jeg ikke noen i sleden da og jeg slo meg heller ikke så voldsomt. Hundene stoppet av seg selv og resten av turen førte pappa sleden med rimelig stødig hånd. Sola strålte fra skyfri himmel og det eneste lille minuset på resten av turen, var den ene hunden med diare.

Alt i alt kan hundekjøring anbefales. 

Dnort

Denne tiden av året er den verste for de vinterleie her oppe i nord. Ennå kan man forvente minst 3 måneder med frost og sny som slett ikke vil fly. Alle fugler små de er fortsatt på sørlige breddegrader. Og på nyhetene hører man stadig oftere at våren er kommet.

Men altså ikke her.
Det er vel da man skal spørre seg hvorfor man bor der man bor. Det lar jeg være, i trygg forvissning om at man uansett plassering på kartet ville gjort det samme. Det er alltids noen som har det bedre. Samtidig er det alltids noen som har det værre. Bare spør folk på Svalbard. Eller i Vardø. Brrrr…

snyslottets dronning
Er det slik de bor på Svalbard

Drar man til Oslo kan man være sikker på at man før eller siden får spørsmål om isbjørn i gatene og om alle kjører skuter (snyskuter, ikke seilskuter!). Igjen er det vel folket på Svalbard man tenker på. Likevel, skutere er det jo en del av her. Denne helgen for eksempel, holdes et stort skuterstevne. Skuter-dragen (som i drag-race), der hele poenget er å ha størst og raskest mulig skuter. En temmelig barnslig og patetisk oppvisning i meningsløs kubikkonani. (Mæn, det e no artig førr ongan…)

Slike tildragelser er vel større grunn til å stille seg spørsmål om hvorfor man bor her. Skuterfolkene vet i hvertfall å utnytte snyen til noe de synes er moro. Her i gården er moro i snyen litt mindre avhengig av fossilt brennstoff. Snyhuler graves, ulike snyinstallasjoner kreeres og på skaresnyen vi har nå, kan hele hagen brukes til lek og moro. Nå mangler jeg bare et par ski som egner seg til turgåing, så kan turene gå litt lengre enn til hagen.

snyleopard
En tiger på tanken

Sparken kan ennå benyttes til transport rundt om. Og for Julianne som foreløpig ikke er av de største skientusiastene, er det å sitte på mens man suser ned bakkene, moro nok. Så da blir det kanskje en tur i skiløypa på spark, i morgen. Eller kanskje snyhula får et påbygg. Vi får se. Våren kommer tidsnok. Og den er jo bare våt og ekkel likevel. Da nyter vi heller vintersola sammen med Minus, mens verandaen fylles opp med enda fler snykaker ala Julianne.

God vinter!

Dnort