Syk og svak. Og dårlig bak. Det er tilstanden for undertegnede i dag. Våkna midt på natta og ble sittende på do i en liten time, minst…

Jeg prøvde å gå på jobb i morges og ved hjelp av mye nedoverbakker og en god porsjon stahet, kom jeg meg i barnehagen med Julianne. Og jeg kunne også være med på morgenmøtet på jobb. Men, da jeg skulle sitte for meg selv og jobbe, rakna maska. Bleik og ikke særlig fattet, ba jeg en av bedriftens kvinnelige ansatte om å kjenne etter om jeg hadde feber. Heldigvis er det ikke nødvendig lenger å finne en rektal løsningen på det lengre.

Jeg ble øyeblikkelig sendt hjem med streng beskjed om å ikke komme tilbake før jeg var kvitt de basseluskene jeg antageligvis går og bærer på. Har drukket en karaffel blåbærsaft og kjørt i meg 5 Ido-form. Så får vi håpe man kommer "i do form" snart. En med lavere frekvens, vel å merke. Om ikke så, kan jeg forhåpentligvis se fram til mye god pleie og høy toleranse for syting, de neste dagene. Ingen blir jo så syk som oss menn, visstnok.

Det er sikkert Julianne eller noen andre unger som har smitta meg. Det sies at det kan ta et helt år i barnehage, før barn og foreldre kommer tilbake til normalt sykdomsbilde. Kan ikke si jeg gleder meg til de neste 10 månedene. Min tro på egen stålhelse har fått seg en alvorlig knekk de siste to månedene. Mot bakterier og virus kjemper dog de fleste forgjeves.

Merkelig, nå er jeg varm på øynene også. Mamma!

Dnort

Vi har aldri spist så mye frukt som etter at Julianne kom i hus. Får hun så spiser hun gjerne ti om dagen. Pære, eple og appelsin er godt. Men, banan er favoritten.

Bananspiser
Monkeyface

Noe godt skal en jo unne seg. Alt trenger jo ikke være fiber, vitaminer og lavkalori. Dessuten skal jo sånne småtasser som Julianne ha mye næring. Dvs. mange kalorier. Sjokolade, potetgull og brus har jo kalorier så det holder, men så er det jo ikke så mye mer enn det. Mulig man får i seg litt fiber av potetgull og kanskje det er noen bra vitaminer i sjokolade. Hva vet jeg…

Det ideelle godteriet er uansett frukt. Søtt, godt og næringsrikt. Og stappfullt av vitaminer. Bananen er jo et helt lite måltid i seg selv. Og når Julianne er litt fysen er det bare å finne fram en av pekebøkene og så kommer hun til oss og viser oss et bilde av en banan eller et eple. Gjerne etterfulgt av et lite "nnam-nnaam!"

Og dette gjør jo at vi også legger i oss en del frukt. På jobben har vi en stund hatt frukt til de ansatte, så det er nok av muligheter til å befrukte seg. En stund var det også nøtter i fruktkurvene. Så da benøtta vi oss godt av arbeidets frukter. (Hysterisk morsomt med matrelatert humor på arbeidsplassen…) Det blir i hvert fall mer frukt og mindre junkfood i disse dager. Stort sett.

PS. Jeg ga nettopp Julianne en Maryland Cookie… 

Dnort

Det tar sin tid før det begynner å gro skikkelig på knotten til Julianne. Ennå er det nokså tynt og stusselig der oppe. Så da ble parykk en naturlig løsning…

Mer parykk
Sveisen henta vi på hobbyrommet

Ikke det at det plager noen, men det kan jo være artig å se hvordan det kan bli når det en gang tar av med hårvekst. Parykken satt nok ikke på så lenge. Til det var den alt for moro å leke med.

Neste gang får vi gå til anskaffelse av tupe og tupelim…

Dnort

Det er merkelig dette med tid. Desto eldre man blir, jo nyere blir gamle dager. Og desto mindre blir gamle dagers lærdom brukt…

Det blir for meg stadig mindre aktuelt å snakke om ”gamle dager”. For gamle dager er etter hvert blitt til en tid da man selv levde. Og jeg er da ikke gammel! Dessuten brukte man utrykket ”gamle dager” når man snakket om ting som var gammelt, avlegs og utdatert. Og det jeg har opplevd og erfart er da høyst relevant nå! La meg komme med noen eksempler:

Før/nå 

–        I gamle dager skilte man seg ikke. Man levde hele livet i lag. Dette gjorde man uansett hva som skjedde i forholdet. Av den grunn ble man nødt til å få forholdet til å fungere. Man fikk i tillegg hjelp fra familien og ”nabokona” seg til å holde sammen.
I dag er skilsmisse en grei og relativt ukomplisert affære. Du mister ikke sosial status og de fleste har ikke så mye familie å forholde seg til. Og nabokona er mest sannsynlig skilt hun også. Over 50 prosent av alle giftemål ender med skilsmisse og tallet for ekteskap ”til døden skiller ad” er i tillegg kunstig høyt, siden det ennå er en del av de eldre som er gifte som aldri har eller vil vurdere å skille seg. De lever ennå i ”gamle dager”.
Alle andre må ta alle konsekvensene en skilsmisse får for seg selv, barna og alle andre rundt seg.

–        I gamle dager sparte man. Man sparte på alt av verdi. Ikke bare penger. Ingenting skulle kastes. Man visste aldri når man kunne få bruk for det igjen. Det hadde krigen lært oss. Den og oljekrisa i 72. Sløste man med det lille man hadde endte det på forsorgen. Og bare dumme, udugelige og grådige folk havnet der. Mest sannsynlig var man en ugudelig hedning i tillegg.
I dag kjøper man det man synes man trenger når man føler behov for det. Om man har råd til det er sjelden et spørsmål. Lån er jo så lett å få. Om man egentlig trenger det er heller ikke noe spørsmål. Kjenner man noe som har det, er det bare naturlig at man selv har det samme. Denne mentaliteten fører stadig flere ut i et uføre som bare forsorgen, eller sosialkontoret som det nå heter, kan ordne opp i. Et ferskt eksempel er foreldre i Karasjok som må ha sosialhjelp for å få avviklet en begivenhet som de har hatt tid til å spare til i 13 år. En konfirmasjon dere i gårdene koster flesk på grunn av alle gjestene.
Ennå finnes det personer her i landet som nekter å gå på sosialen. Jeg skjønner dem godt, men det ser ut til å bli stadig færre som gjør det.
–        I gamle dager mente man noe med det meste. Selv når man slo eller var voldelig på andre måter, var det en grunn til det. Det betyr ikke at det var greit å være voldelig. Men, all vold kunne forklares med at volds-utøveren hadde til hensikt å være voldelig av en eller annen, for ham, god grunn.
I dag har man også fått ”blind” vold. Meningsløs og umotivert vold. Den som har vært voldelig kan ikke etterpå forklare det han har gjort. Det bare skjedde. Og så blir det opp til et kobbel psykologer å koke i hop en forklaring. Kanskje var man ”sinnsyk i gjerningsøyeblikket”. Kanskje ”sto man utenfor seg selv” og så at man sparket en forsvarsløs mann i hodet til han døde.
Men, kanskje er det blitt litt for lett å skylde på sinnsykdom, voldelige dataspill eller en vanskelig barndom. 

Folkesykdom nummer 1

I gamle dager snakket man kanskje om at kreft var ”folkesykdom nummer en”. Eller så var det tuberkolose eller noe annet skummelt. I dag sier man gjerne at ”livsstilssykdommer” er det vi sliter mest med her i landet. Jeg vil påstå at ansvarsfraskrivelse er folkesykdom nummer en! Når hørte du sist noen som innrømmet at det uføret de hadde havnet i, stort sett skyldtes egne tankeløse valg? At de i bunn og grunn hadde havnet der de var fordi de ikke hadde tenkt over konsekvensene av det de gjorde? Og at de selvfølgelig skulle ordne opp i problemene sine selv eller sammen med familien sin?

Det er kjedelig å ta ansvar. Det er gammeldags å snakke om moral. Skal du være med i det gode selskap bør du leve i nuet, ta sjanser og ikke være så kritisk til forandring. Og går det galt skylder folk til og med på noe de kaller ”tidsklemma”.
Om det finnes noen tidsklemme, er det den minimale avstanden mellom gårdagens moral og morgendagens ansvarsfraskrivelse.

OK, det var dagens lille moralske indignasjon…

Dnort

Min mor, kjent som mamma, er en historie for seg selv. Jeg kunne skrevet mye om henne. Det får bli en annen gang. Tenkte bare å vise et bilde av henne denne gangen.

Da hun var her for ca. en måned siden i anledning Juliannes ett-års dag, er det mulig hun kjedet seg litt av og til. Det ble kanskje mye babyprat og utveksling av erfaringer fra foreldrelivet med de andre gjestene. I hvert fall fant hun fram en parykk og var modell i noen minutter…

Mamma med ekstra mye
Glamourmodellen Mamma

Nå er det kanskje ikke så spesielt å ta på seg en parykk og fjase rundt med den en stund. Men, siden min mor aldri har vært på internett, fortjener hun en sjans. Kanskje er dette starten på en karriere som parykkmodell for eldre kvinner?

Nå nylig falt hun og brakk håndleddet på glarhålka, utenfor huset sitt. Hun kom seg etter store anstrengelser og med stor smerte inn og fikk ringt etter hjelp, med bare en hand. Dette mens hun visstnok hadde "vært borte ei lita suind" som hun sa. Nå gikk det jo bra til slutt og hun er nå på rask bedring. Men, vant som hun er til å være i konstant aktivitet, er det ikke bare å klare å holde armen i ro.

Med en sønn som bor to timers flytur unna og en annen som er utilgjengelig av andre grunner, er hun akkurat nå avhengig av andre folk i den lille bygda hun bor i. Folket på Nordeidet er vant til å passe på hverandre, på godt og vondt. Mest godt. Og i sånne situasjoner er det ekstra godt å bo på en liten plass. Da blir man nødt til å ta i mot hjelp, enten en vil eller ei.

Dnort

Mesterdetektiv Blackburn satt og trommet med fingrene på respateksbordet han brukte som kontorpult. Det var noe som plagde ham. Noe han ikke helt kunne sette fingeren på. Så slo det ham som lyn fra en lettskyet himmel: ”Faen, jeg er fri for kaffe….Faen!”

Nei, jeg har så absolutt ikke tenkt å skrive en påskekrim. Har aldri hatt sansen for krimgåter. Historiene blir for like og skjematiske. Krimgåter er litteraturens svar på kjøttkaker i brun saus. Du kan kanskje krydre litt og variere tilbehøret noe. Men, kjøttkaker er det likevel. Og kjøttkaker liker alle. Alle unntatt meg. Dvs. jeg liker jo kjøttkaker. Men, påskekrimen er like uinteressant hvert år. 

Butlerens skyld

Jeg klarer bare ikke engasjere meg i noe som ikke gir meg noe tilbake. Du lærer ikke noe av å lese eller se krim. Så fremt du ikke har tenkt å bli forbryter eller detektiv, da. Du kommer ikke i godt humør av krimen. Om det er tilfredsstillende å si ”Aha! Jeg visste det var butleren som gjorde det…”, så kanskje. Men, ikke for meg. Det hadde vært mer interessant å få historien til butleren. Alle opp- og nedturene hans, hans drømmer og ambisjoner, kjærlighetsaffærer og hva som gjorde at han til slutt gjorde det han gjorde. Men, neida, vi skal underholdes og tid skal slås i hjel. 

Ut på ski

Viktigst av alt er likevel det at det er så mange andre ting en kan gjøre enn å flykte fra det virkelige liv og inn i en krimnovelle. Påsken er tid for familie og å gjøre ting sammen. Selv de enslige kan gjøre ting sammen. Det er bare å komme seg ut på ski og slå av en prat med andre folk som er på ski. Folk som går på ski er som regel veldig klar for å stoppe å prate. De fleste er nemlig dårlig trent for det, så en lengre prat om vær, vind og appelsinens fortreffelighet på tur, går de fleste med på.

Tidssløsing
Og må man absolutt få med seg litt påskekrim er det mulig å lese litt når man ligger og soler seg i en snøskavl. Selv har jeg for mye maur i beina og andre kroppsdeler til å bli lenge på samme plass. Dessuten er jeg ikke så interessert i å få hudkreft. Når jeg ut på kvelden kommer hjem er det nok av andre bøker, blader og kryssord som jeg kan slå i hjel tid med, om jeg ikke skal kaste bort tiden på nok en ”finurlig” krimgåte. Havner man på en hytte uten TV, slipper man i hvert fall unna TV-krimmen.

Inspektør Dalgleish
Kriminalserier og detektimer florerer det av ellers i året også. Men, aldri er de vel mer påtrengende enn i påsken, da de plutselig skifter navn til påskekrim. Av litterære dødsfall jeg mer enn gjerne bifaller, er det bare Harry Potters tragiske og absurde bortgang pga. en bisarr sexlek som involverer kosteskaft og store mengder vaselin, som er mer kjærkommen, enn inspektør Dalgleish sin. Serier med denne studien i total mangel på karisma, har NRK trøkket ned halsen på den norske befolkningen i årevis. Med f.eks. Poirot kan man i det minste flire litt av den teite barten. Kanskje har Hr. Dalgleish dødd av kronisk kjedsomhet. Det er i hvert fall en stund siden han var på skjermen…

Dnort

Her følger en liten fastlegehistorie fra min tid på servicetelefonen for fastlegebytter. Nå som det er mulig å bytte på internett  på www.trygdeetaten.no/minfastlege blir de færre telefoner og snart skal vi ikke ha noe med det å gjøre i det hele tatt…
 
Omtrent slik forløp en telefonsamtale jeg hadde med en mannlig innringer:
 
– Hallo, e det hær mann får sæ læge?
– Du har kommet til Fastlegetelefonen for Finnmark. Vil du bytte lege?
– Bytte læge?! Æ har’kje læge i det heile tatt!
– Jaha, kan jeg få ditt fødselsnummer?
– Ka du skal med det?!
– Jeg får ikke hjulpet deg uten at du opplyser det til meg.
– Nåh, æ veit no ikke heilt….
– Alt du sier her blir behandlet konfidensielt.
– Konfi…, javel ja. Æ blir vel konfiskert om du ikke får viljen din, he he…
Fødselsdato oppgis endelig.
– Ja, det var fødselsdatoen, men jeg trenger hele fødselsnummeret.
– E du’kje fornøyd enda?! Det va no vældig kor dokker sko avhøre mæ…
– Neida, men det her er standard prosedyre. En ren formalitet som må til for at jeg skal kunne finne deg på dataen vår.
– Så æ e der allerede? Ja, ka du vase med, gje mæ no en lege da!
– Ikke før jeg har fått de fem siste sifrene i fødselsnummeret ditt.
– Du va mæ no en vanskelig jævel…
De manglende tallene opplyses motvillig. Personen kommer ikke opp på skjermen og jeg ber om å få gjentatt alle 11 sifrene.
– Nei, no får du gje dæ! Æ har da bedre ting å ta mæ tel enn å stå å sitere tall her hele dagen.
– Det kan hende at jeg har misforstått noen av tallene du kom med. Jeg vil bare være sikker.
– Jeeeesus! Ja, det e vel ingen ainna utvei…
Medlemmet leser opp ett og ett tall meget høyt og TYDELIG! Det viser seg at han opplyste feil fødselsdato først. For å unngå en lengre disputt om dette, lar jeg være å kommentere dette.
Det viser seg at medlemmet har lege og at det er gjort flere endringer av fastlege i løpet av de siste årene.
Dette meddeles medlemmet.
– Ka i svarte f..n?! Har dæm vært å kødda med mæ der også?
– Du mener at noen andre enn du selv har gjort byttene?
– Ja, æ har’kje ringt det her nummeret før.
– Nå kan jo endringer gjøres skriftlig og vi bytter kun fastlege når vi får beskjed om det fra den det gjelder.
(Ingen av legene som har stått som fastlege for medlemmet har sluttet eller redusert listene.)
– Sir du det… Æ må vel ha hadd blackout da, for æ huske ikke at æ har bytta lege en einaste gang.
Jeg prøver å komme videre og opplyser hvem som er hans fastlege nå. Jeg forteller også når byttet ble gjort.
– Å f..n, no huske æ!
– Javel.
– Æ har snakka med dæ før!
– Akkurat?
– Ja, du sa vel mye det samme da…
– Jeg gjorde nok det.
– Æ får vesst se å komme mæ tel lægen æ.
– Ja, det kan vel være like greit… Du skal altså IKKE bytte lege?
– Nei, før f..n. Æ HAR jo lege!
Det blir stille en liten stund i andre enden. Så kommer det forsiktig:
– Ka du sa at han kalte sæ igjen….?

Dnort

Her sitter jeg og trøstespiser fruktnøtt og drikker cola rett fra 1.5 liters flaska. Hvorfor? Fordi jeg er utslitt og lei etter å ha vært alene hjemme med en syk unge hele helga.

Det er fælt å være syk, men det er jaggu ikke noen dans på roser å ta vare på noen som er syk. Heldigvis har jeg kunnet roe ned noe av feberen til Julianne med Pinex m/bringebærsmak. Og så sovner hun jo innimellom. Men, man kan jo ikke gå noen steder. For ute er det ikke værendes for en syk liten jente.

Snyr gjør det også igjen… Må vel ut og måkke oppkjørselen nå som hun har sovnet, slik at mora kommer seg fram til huset. (Trodde man skulle slippe å måkke så mye sny, når man flytta fra Tromsø…)
Nei, en husfars hverdag tar aldri slutt!

Skal bli godt å komme seg på jobb igjen og slappe litt av…

Dnort