Da har pappa handlet julegaver og det var fort gjort! Når man har tilgang til en sak som heter “internett” får man gjort mye på kort tid…

Det sier seg selv at det ikke ble noen selvlagde julegaver dette året heller. Skal man holde finanskrisa i sjakk må man nesten bidra med litt privat forbruk. Og det som ble bestilt var fra en norsk leverandør, tror jeg. Har jo ikke mange jeg trenger kjøpe julegave til. Dels fordi jeg har definert det til nærmeste familie og dels fordi jeg er litt “gnaidd’n”. I tillegg kommer postens ågerpriser på formidling av pakker rundt om i landet. Ja, og det faktum at “folk har alt fra før”.

Under juletreet i år kommer det til å ligge …… Ja, det kan jeg nesten ikke skrive her, men har man skrevet ønskeliste er vel sjansen for å få det man ønsket seg innen rekkevidde. Selv har jeg ikke mange ønsker. Og da blir det vel forbruksvarer som sokker og truser i år også. Kanskje et nytt slips. Julianne syntes jeg så flott ut med slips, så da må man vel begynne å bruke “renneløkka”. Ellers kunne jo en sånn iPholkephorphører vært kjekt å ha.
Nooot..!

Ellers har jeg vært snill i år. Hovedsaklig altså. Sikkert mer enn 50 prosent av tida. I hvert fall i de situasjonene der snillhet er viktig. Altså ikke hele tida. Det hadde rett og slett vært mistenkelig. Folk som er utelukkende snill i alle situasjoner skal man være skeptiske til. Da kan de umulig være seg selv. Altså skjuler de noe. Og det er jo ikke snillt å gi seg ut for å være en annen enn den man er. Dessuten har engler vinger og glorie. Så bare ikke innbill dere noe.

Om noen lurer på om undertegnede har vært snill nok til å fortjene julegave oppgir jeg herved Julianne som referanse…

Dnort



Kommunene rundt om, også her i Sør-Varanger, må stadig vekk behandle budsjetter der store kutt i velferden er foreslått. Dette gjelder først og fremst skoler, barnehager og sykehjem. Rådmennene (og råddamene) må stadig vekk “skjære inn til beinet”.  Men, er det ikke på tide at man innser at vi trenger kjøtt på beinene for å kunne stå han av?

Jeg har i dag vært på orientering om de kommende kuttforslagene her i kommunen. Og de handler i stor grad om å redusere velferdstilbudet og nedbemanne i arbeidsintensive* yrker. Men, hvorfor? Hvorfor skal det skjæres ned? Om svaret var at vi har for gode velferdstilbud eller at det fantes en klar effektiviseringsgevinst** å hente, så hadde jeg skjønt det. Men, dette er det nok lenge siden noen hevdet. I stedet for å skjære inn til beinet og så fortsette å spikke av beifliser, trenger vi heller kjøtt på det samme beinet. Velferd koster penger. Derfor skal dere få noen helt konkrete forslag til inntjening slik at vi kan beholde og heller forbedre sårt tiltrengte velferdstilbud:


Å bygge skoler koster penger og gir velferdsgevinst

         Innfør byggeskatt. La den gjelde alle større bygg og fritidseiendommer. Industri, kontorer, hus og hytter. Alle skal få lov til å bidra til at vi har et samfunn der også barn og eldre blir godt ivaretatt. I tillegg vil en slik skatt være med på å dempe spekulasjonspresset som har ført til alt for høye priser på bl.a. boliger. Evt. utgifter til takserin er engangsutgifter og vil betale seg mangedobbelt over tid. Den delen av næringslivet som ikke har råd til å betale for seg har heller ikke livets rett.

         Ta betalt for tjenester hos alle som oppholder seg mye i kommunen. I kommuner der en større del av arbeidskraften er bosatt andre steder, som for eksempel Sør-Varanger, er det mange som ikke bidrar med skatteinntekter, men som likevel bruker deler av tilbudet der. Det være seg fastlege, basseng og idrettshaller, kommunale veier osv. En “pendleravgift” vil også kunne ha positiv effekt bosettingsmessig.

         Still tøffere krav til næringslivet ifht. boligbygging. Midlertidige løsninger som brakkerigger og opphold på hotell, med flypendling som bedriftene betaler, er både dyrt, dumt og lite miljøvennlig. Slike kortsiktige løsninger undergraver arbeidernes rettigheter, arbeidsgivers økonomi på lang sikt og samfunnets velferdstilbud.

         Innfør miljøbidrag. Forurensing og miljøskadelig aktivitet fører til at en må betale miljøbidrag. Bedrifter eller personer som pga. kortsiktige profittmotiver eller andre årsaker driver eller oppfører seg miljømessig uforsvarlig, blir avkrevd et bidrag som skal kompensere for den ulempen de over tid påfører lokalsamfunnet og miljøet. Må nesten knyttes til søknader om unntak/dispensasjon*** fra kommunens miljøplaner.


Om det er så dyrt å ha bil, hvorfor er det flere som eier mer enn en?

         Bomring. Alle som styrer med veiutbygging anbefaler dette. I en vekstkommune som Sør-Varanger er, kan man ikke gå rundt og innbille seg at alle andre enn de som bruker veiene, skal betale utbygging og vedlikehold av dem. Sørg for at bomringen også inkluderer gjennomfartstrafikken. (For Sør-Varanger: To soner. En inn/ut av Kirkenes/sentrum. Og en der grensen går ved porten på Storskog og like før flyplassen.)

         Tilbakefør kommunale foretak til kommunal drift. Forskning viser at en over tid, i mindre kommuner, ikke er tjent med å drive etter “forretningsprinsipper”. Heller det motsatte. I stedet for å redusere utgiftene og øke fortjenesten, koster driften mer pga. alle ekstrakostnadene som påløper pga. anbud, konsulenthonorarer, advokater, ekstra kontrolltiltak osv. Drift i det EØS kaller egenregi**** har lenge vist seg å være billigere OG sikrer demokratisk kontroll.


Helene Bank fra For Velferdsstaten forklarer egenregi

Skulle du være så uheldig å ha blitt valgt inn i kommunestyret på lovnader om å ikke røre ved det kommunale avgiftsnivået og på at det “private initiativ” skal få slippe til slik at “smartere løsninger” blir mulig, tenk da på at det er det i all hovedsak er det private initativet og de ikke fullt så smarte løsningene som har brakt oss ut i finanskrisa. (Og nei, finanskrisa er langt fra over!) Det handler selvfølgelig ikke bare om råtne epler i finansnæringen, men også om hvordan staten og politikerne har gitt fra seg så godt som alle muligheter til kontroll og politisk styring. Skatter, avgifter og reguleringer er politiske styringsverktøy. Bruk dem!

Ordforklaringer:
* Når et tilbud eller en tjeneste er arbeidsintensiv betyr det at størstedelen av kostnaden ved å produsere dette knytter seg til lønnskostnader.
** Effektiviseringsgevinst og stordriftsfordeler er dagens ledende økonomers svar på alle utfordringer. Og det betyr i korthet mindre av det vi trenger på færre plasser.
*** Disp er en forkortelse for dispensasjon, din scooterhjerne!
**** Egenregi er at en kommune utfører tjenesten selv uten å involvere det private næringslivet.

Dnort*****

***** Jada, dette handler om politikk. Og uansett hva andre prøver å inbille deg, kan kompliserte politiske problemer aldri forklares med særlig mange enkle ord.
Les en avis! (En sånn av papir som ikke hovedsaklig består av bilder.)

Da jeg var liten var det å kle seg ut noe man gjorde når det var karneval. Ikke sånn karneval-i-rio karneval. Nei, man hadde karneval når som helst. Gjerne på høsten…

Det var ingen som hadde hørt om Halloween, men det å kle seg ut gjorde vi altså likevel. Det er jo greit å ha en unnskyldning for å gjøre det. Nå i helga benytta vi anledningen. Ikke så farlig med den godte-tiggingen. Den har jeg ikke mye sansen for. Men, å kle meg ut gjør jeg gjerne. Jeg var indianer. Høvding Feite Gris rakk jeg å kalle meg, før noen andre gjorde det.


Flaggermusheks

Husets yngste var meget bevisst på at det var heks hun skulle være. Selv om det var en flaggermuskjole jeg hadde kjøpt til henne da jeg var sørpå. Neglelakken måtte være svart og hekser bruker visstnok ikke sokker… Man lærer mye mens man hjelper til med påkledning. Maska som hørte til kjolen forble ubrukt. Den klødde…


Svigermor

Da moder’n var her for noen uker siden stilte hun også opp som heks. Svigermødre blir jo ofte sammenlignet med slike. Hun og fader’n brukte å dra på karneval de også. En gang hadde gamlingen kledd seg ut som spøkelse. Det gamle laken-med-hull-i-for-øynene-trikset funket fint. Og han var meget stolt av å ikke ha blitt gjenkjent på hele kvelden. For en gangs skyld ble han nødt til å holde helt kjeft. Hull for munnen hadde han glømt. Det ble heller ikke drukket eller røyka. Det sto vel noen hundre kroner på spill for den mest mystiske deltageren.


John Kåre og en tørst gjest. JK til høyre…

Etter sammenkomsten hjemme hos oss, ble det en liten tur ut på byen. Der var det mange andre raringer. Noen av dem veldig tørste. En av dem så rett og slett uttørket ut… Folk som jobbet på sykehuset kom med blod smurt utover klærne. Og det var både hekser, helgener og horer å se. Når det gjelder den siste kategorien er jeg litt usikker på hvem som var utkledd og hvem som var på jobb…


Batwitchwoman

Det ble til og med en mulighet for å kle seg ut på mandag. Da var det allhelgensaften. Whatever…
Fest for barna var det på Ofelas, som hadde tatt vare på pynten fra helga. Den skumleste der var nok han som kom som Michael Jackson. Du vet, MJ i barneselskap…

Vi gleder oss allerede til neste år. Da skal hun som da blir syv, være tyv. I år var hun jo heks. Gjett hvorfor…

Dnort