Jeg prøver meg igjen på en novelle. Denne gangen foregår den på et fiktivt Nav-kontor. Noe hovedpersonen også er, bare så det er sagt…


Hva er det med folk og snillhet? Lars Aslaksen satt og funderte for seg selv.
Hva har man egentlig igjen for å være snill, om ikke alle er det?
Egenlig skulle han ha gjort unna noen flere saker. Men, det fikk da være måte på effektivitet. Og pauser er viktige. Særlig når de blir brukt til noe annet viktig.
Finnes det i det hele tatt gjerninger som er udelt snille?
Som rådgiver på en Nav-kontor sør i Norge hadde han tid nok til å fundere. Ikke fordi han hadde lite å gjøre. Han ble bare sjelden avbrutt av andre gjøremål. Og de gangene han ble avbrutt, var det på grunn av møter han selv hadde innkalt til. Etter mange år som bedriftsleder og arbeidsgiver i en større industribedrift, var det godt endelig å kunne bestemme innholdet i dagen selv. Jobben var dårlig betalt, men lønna var likevel til å leve med. Faktisk kunne han vel karakteriseres som velhavende. Selv om huset han eide begynte å preges av dårlig vedlikehold. Det høye arbeidstempoet i Nav var noe han likte, så det hadde ikke vært noe problem.
Nei, det var vel heller dette med å skulle ha så mye sympati og forståelse for alle disse… Han grep seg selv i å tenke “snyltere.”
Skjerp deg Lars, irettesatte han seg selv. Du vet godt at flesteparten trenger hjelp og har havna i et uføre som du selv likegodt kunne kommet i!
Joda, sant nok. Syk og skadet kan vi alle bli. Og hva det vil si å miste jobben, hadde han god kunnskap om. Som arbeidsgiver hadde han også måttet si opp eller permittere ansatte. Men, stønader som en levevei, var han overbevist om, hadde lite for seg. Og det var bare snillisme og en utfordring denne karen var klar for å takle.

Neste møte var med en delvis syk og arbeidsledig snekker som hadde klagd på stans i stønaden. Det var Lars som hadde sørget for det. Selv om det ikke gikk fram av vedtaket, så var det han som hadde startet saken. Egentlig skulle det blitt en feilutbetalingssak. Noe som i verste fall kunne føre til fengselsstraff. Men, de som gjorde vedtak hadde funnet dokumentasjonen han hadde sendt, mangelfull. Alle piler pekte mot at denne snekkeren hadde jobbet en god del både grått og svart, men de konkrete bevisene var for få. Da samme mann ikke hadde møtt opp til et møte han hadde fått innkalling til, var det uansett god nok grunn til å stanse stønaden. Og så var altså denne snekkertufsen frekk nok til å klage?! Ikke nok med det. Han skulle på død og liv snakke med saksbehandleren sin! Ikke det at Lars var bekymret. Han hadde jo loven på sin side. Faktisk skulle han med glede hjelpe til med å skrive en klage. Tiden var inne og Lars Aslaksen gikk ut av kontoret sitt med sitt mest sympatiske smil. Klar for hva det skulle være.
Ute i venteområdet satt det en god del folk. Lars priste seg lykkelig for at han slapp å ha dem så nært innpå seg. Tenk å måtte smile og være hyggelig hele dagen! For han var det så fjernt at det nesten fortonte seg umenneskelig. Samtidig beundret han de som jobbet her. Men, dette var nok bare en rolle han ikke hadde gode nok forutsetninger for å spille.
Kim Josefsen? Han sa det så høyt ut i lokalet at det burde være klart at han ikke gikk og snakket til seg selv. Ingen reaksjon.
Har Kim Josefsen kommet? Spurte han en kollega som jobbet i mottaket.
Ja, hun sitter der. Var beskjeden han fikk. Hun?! En kvinnelig snekker som het Kim? Ja, det var han ikke forberedt på. Han hadde til og med planlagt en liten spøk om at snekkeren med det etternavnet vel måtte være sønn av pappaen til Jesus. Men, nå var alle forberedelser bortkastet. Og der kom hun mot han, så da var det heller ikke mulig å trekke seg.

Hei, du må hjelpe meg. En eller annen trygdenazi har tatt trygda mi! Hun sa det rett ut så alle kunne høre det.
Lars svarte ikke på spørsmålet med pekte bare mot døra til kontoret sitt. Et kontor han delte med to andre. Men, i dag var han alene der. Ellers ville han nok ha tatt møtet i et annet rom. Han registrerte at hun hadde kledt seg i kjole og hadde et ansikt som nok var både vakkert og tiltalende, når hun smilte. Var det ikke noe kjent med det fjeset? Hun smilte i hvert fall ikke nå. Hun var som man pleide å si, “ferdig sint” når hun kom han i møte.
Merkelig hvordan folk kan skifte humør så fort. Lars filosoferte litt over dette mens han geleidet henne inn på kontoret. Det streifet han også at nazistenes slagord “arbeit macht frei” for så vidt kunne ha noe for seg. Hadde hun jobbet hadde jo dette møtet vært unødvendig. Fri fra Nav sin forfølging, som han hadde hørt at enkelte kalte oppfølginga han drev på med. Hun formelig freste der hun satte seg ned i den loslitte gjestestolen.
Tenk at de kan være så hjerteløs mot en enslig mor! Det er ikke til å fatte?
Også dette var nytt for hennes saksbehandler. Lars mente han hadde gjort godt forarbeid før møtet. Men, dette med enslig forsørger var like stor overraskelse som at snekkeren var en kvinne. Det var jo ikke akkurat noe som sto i en CV heller. Hva sier man da? Skulle dette møtet gå greit var nok åpningsreplikken avgjørende.

Ja, i din familie er man vel vant til enslige forsørgere, fru Josefsen. Ja, du vet, det der med farskapet til Jesus og sånt? Han angret det med en gang han hadde sagt det.
Og reaksjonen kom med storm styrke. Hadde han hatt hår på hodet hadde han hatt tidenes bakoversveis. Han måtte rygge stolen litt nærmere datamaskinen sin, for det havnet en del spytt i ansiktet slik ekstremværet foran han nå utviklet seg. Og vindstyrken lot ikke til å avta med det første. Dette måtte være selveste sinnasnekkeren, tenkte han og lo litt for seg selv. Det skulle han selvfølgelig ikke gjort. Værsystemet i rommet gikk over til orkan styrke. Og Lars klarte ikke komme opp i flau bris en gang.
Plutselig begynte hun å gråte. Som stille regn etter storm falt tårene. Han kjente at tårene hadde en virkning på han. Kanskje gikk det bra nå å be om godt vær?
Du vet, vi er jo her for å kunne hjelpe. Kanskje vi heller skulle snakke om saken din?
Hun tørket tårene. Noe som førte til at mascaraen hun så rikelig hadde påført under øynene, ble smurt utover. En viss likhet med indianere på krigsstien, kunne man nå se. Han unnlot å kommentere det. Humor var visst ikke tingen i dag. Men, en ting måtte han bare få sagt noe om først. Hun hadde kalt han noe som man ikke bør.
Jeg må bare beklage min dårlige humor, men jeg ble litt satt ut av det du kalte saksbehandleren din.
Hun så nå rett på han. Mener du han tullingen som ønsker å ta livet av meg og ungene?!
Lars likte ikke noe bedre å bli kalt tulling. Selv om han vel bare var kalt det indirekte. Nå var det hans tur til å bli sint. Noe han selvfølgelig ikke kunne bli. Det var rett og slett ikke lov. Litt brysk måtte han nå likevel få lov til å være.
Jeg vil ha meg frabedt at du driver og karakteriserer offentlige tjenestemenn på denne måten. Her i etaten er meg bekjent, verken tullinger eller nazister!
Han ble gjerne veldig formell når han ble irritert. Språklig meget gammelmodig. Noe han tenkte ga uttalelsene hans mer tyngde. Lars var ikke av de som trivdes med lange formålsløse diskusjoner. Han ønsket raske resultater.
Si meg: Har ikke du barn? Den krigsmalte snekkeren ønsket visst ikke å si noe mer om hva hun tenkte om offentlig ansatte.
Lars kunne kanskje fortalt om de to han betalte bidrag på og som han ikke lenger hadde noe samvær med. Men, slike personlige ting hadde verken Kim eller andre brukere noe med! Men, direkte spørsmål krever også direkte svar.
Mitt privatliv angår ikke saken. Det at du ikke jobber og nå har mottatt dagpenger i snart ett år, gjør det. Jeg hadde tenkt at vi kunne snakke om tiltak som praksisplass i barnehage i dag.
Han skyndte seg å smette inn dette med praksisplass for å, om mulig, gi samtalen en litt annen retning. Ingen grunn til å bruke møtet til å utveksle kallenavn og personlige opplysninger, tenkte han. Før han hadde tenkt tanken ferdig slo hun til.
Du har visst helt glemt sankthanskvelden for åtte år siden, mister Aslaksen? Vi har møttes før, nemlig. Og da var du slett ikke så formell og kald som nå?
Hadde det ikke vært for armlenene på kontorstolen hans, hadde Lars gått rett i golvet. Dette var lyn fra klar himmel og det traff han der han var svakest. Tiden som bedriftsleder hadde gitt Lars en del muligheter, som han hadde utnyttet når de bød seg. Dette til tross for at han både var gift og hadde barn. Ekteskapet som han på tross av sine sidesprang, innbilte seg var både lykkelig og harmonisk, hadde endt for fem år siden med at kona bare tok med seg barna og flyttet til hjemplassen i Finnmark. Hun var ikke så ulik Kim, når det gjaldt temperament. Det yngste barnet til Kim var forresten åtte år. Det så han når han nå sjekket opplysningene i folkeregisteret. Født i mars. Joda, den sankthanskvelden husket han godt. 

Det sies at sterke følelser som forelskelse og hat er nært beslektet. Og at man kan gå fra den ene følelsen til den andre på kort tid. Det samme kan jo skje i forholdet mellom det å være rik og fattig. Det skal bare et børskrakk eller en konkurs til. Det slo nå Lars at nazistenes motstykke, sosialistene, snakket mye om å fordele godene. Man kunne kanskje ikke være udelt snill. Heller delt snill. Men, han trengte ikke enda en bidragssak. Han foreslo derfor at Kim skulle starte opp i et nyopprettet tiltak med lønnstilskudd. “Tilbake til arbeid” kalte han tiltaket. Det var strengt talt noe han fant på i farta. Hun var enig om at det var verdt et forsøk. Å motta lønn var å foretrekke framfor dagpenger. Og frisk nok til å jobbe var hun forsåvidt. Noe mer ble heller ikke sagt om sankthans, farskap og barnefødsler. Og det rådet nå en slik lettet stemning at han ikke turte nevne at første oppdrag i prosjektet, var en større oppussingssak på adressen hans. Med mulighet for forlenging.
Gi etter evne og få etter behov, het det visst…

Dnort

Joda, det er fint å kunne reise inn i Russland uten å søke visum. Grensepassering tok likevel mye tid. Og så er kanskje ikke industribyen Nikel noen fryd for øyet. Selv i godt vær.

Sola strålte og vi hadde enda tilgode å få brukt grenseboerbevisene våre. Vi ordnet disse i sommer, men det var først i dag at vi kom oss avgårde. Det fine er at man kan kjøre over grensa når som helst. Veien til Nikel er av svært varierende kvalitet, så det var flere plasser man måtte kjøre med andakt. Men, så var det jo søndag og da er jo søndagskjøring helt greit. Nikel var målet. Zapoljarny tar vi neste gang.


Like før Nikel

Denne dagen var det ikke full drift i fabrikken. Russerne har vel fri fra jobb av og til, de også. Faktisk er det planer om å legge ned hele fabrikken om få år. I såfall vil dette fort bli en spøkelsesby. Prisen på nikkel og tilgangen til den, er helt avgjørende for at det bor folk her. Når man snakker om giftskyer fra Kola så er det herfra de kommer. Fabrikken burde egentlig vært lagt ned for mange år siden. Noen oppgradering har den ikke hatt etter at Sovjet falt. Det gjelder nok resten av byen også. Noe som var temmelig påtrengende der vi gikk gjennom sentrum.


Knekt kunst

Rundt om i Nikel finner man en og annen statue. Plaketter er det også glad i. Gjerne for å minnes noen som er død. Helst fra krigens dager. Og har man lyst til å stille opp to kritthvite lamaer, er det absolutt mulig. Den bakerste av de to lamaene var knekt på midten. Den strakk seg nok litt for langt. Eller så er det noe tungt som har prøvd å ri den. Noe tungt rir hele Russland for tiden. Vi tre fra Norge fant jo litt å handle i butikkene der. Men, det var nok kjempebillig diesel som var turens beholdning.


Julianne fant sin plass i byens kulturpalass

Inne i kulturpalasset som er plassert midt i byen og foran et stort og meget tomt torg, skjer det ingenting. Ikke så ulikt hvordan det er i Kirkenes for tiden. Noen har fått lov til å starte opp kanskje verdens mest ukoselige kafe i et av rommene. Ellers var det meget stille. Bygget er digert og alt er betong og stein. Det ligger mye historie i veggene. Og helt sikkert en god del avlyttingsutstyr. På toilettet som jeg omsider fant, var det ikke noe papir å oppdrive. 


I Lenins skygge

Jenta som sitter og stirrer tomt framfor seg i skyggen av Lenin, er vel betegnende. Hvilken framtid har hun i vente? Akkurat i dag er været fint. Det er faktisk over 16 grader mens vi er der. Det er søndag og fri. Men, alt er nok ikke som det skal. Utenfor byen har noen av de aller rikeste fått bygget seg eneboliger slik vi har så mye av på andre siden av grensen. For den store hop er det likevel blokkleilighet som gjelder. Mur og betong over alt.


Denne lekeplassen ville aldri blitt godkjent i Norge

Selvfølgelig finnes det lekeplasser også. Denne som var omkranset av rørledninger og slagg fra fabrikken, er noe av det tristeste jeg har sett. Men, som unger alltid gjør, hadde disse mye moro på de hjemmelagde stålkonstruksjonene som sto der. For uansett hvor begredelig man måtte mene det er, så evner vi mennesker å finne lyspunkt. Og barna i Russland har en masse kulturelle og sportslige fritidstilbud. Så alt er slett ikke like helsvart som deler av skogen rundt byen er. I guess the Russians love their children too… 
Da vi passerte grensa på vei tilbake, fant undertegnede endelig et toilett. Det hadde til og med papir. Dette var på den russiske grensestasjonen som jo ganske nylig ble bygget i norsk regi.

Dnort

I Norge ynder vi å karakterisere oss selv som Annerledeslandet. Vi elsker visstnok alltid den som er underdog og dyrker spisskompetanse. Men, vi har også en Jantelov og du skal ikke gjøre mange sprell før du får passet påskrevet. 

Den siste tids skriverier i lokalavisa (Sør-Varanger Avis) om mobbing etter at en mor fortalte om sine problemer med skoleverket, fikk meg til å ta kontakt med avisa. Et emne som alltid har opptatt meg. Ikke bare pga. egne erfaringer med å bli  “plukket ut” som for annerledes. Man er da pappa til en jente som har mange år igjen på skolen. I tillegg har jeg erfaring som leder for foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) i barneskolen. I dag ble jeg intervjua og tatt bilde av utafor skolen. Nok en gang stikker man seg ut i skolegården…


Hei, du der borte. Er du kråkebolle eller en…. bæsj? 

Får vel si litt om det å bli mobbet. Jeg var en av disse som var litt for følsom. Som reagerte “feil” når noen kalte deg teite kallenavn. Ørene var for store. Klærne var stygge og brillene kjempenerdete. Jeg stakk for mye ut og man ønsket å hamre meg på plass igjen. Litt som en runding i en firkantverden. Friminuttene kunne i begynnelsen være et helvete.  Husker at vi en tegnetime fikk i oppgave å tegne oss selv og bruke farger som beskrev hvordan man følte seg. Jeg var den eneste som farget hele ansiktet hvitt. Hvitt av frykt. Læreren oppfattet ikke hintet. Det hjelper nemlig lite å hinte om mobbing. For mobbing “skal ikke skje”. Og skulle det likevel skje bør det jaggu stemme. (Og helst ikke være min feil…)

Det hjalp å bli med og spille fotball. Det hjalp å bruke humor. Det hjalp å la være å gråte… Delvis tilpasning, herding og kreativ tenkning hjalp. Og så hjalp det i noen tilfeller å ta mobbingen opp med voksne. Men, ikke alltid og ikke for ofte. Springer du og sladrer til de voksne hele tiden, blir de fort lei av maset ditt. Det blir gjerne du som er problemet. Og det er heller ikke mobbing om du bare en sjelden gang får en slengbemerkning. Mobbing har noe systematisk og målrettet over seg. Og så handler det også om en god del annet enn det man sier direkte til noen. Mer om det på FUG sin side. Dette er en side alle foreldre burde ha vært innom.


Se på han, tror han er så hvit og praktfull! Har du en marmor eller..ha haa!!! 

En ting som flere bør tenke på, er hvordan man bruker humor. Humor er så mangt og min erfaring er at en god del av mobbingen handler om noe som den eller de som mobber, definerer som humor. “Vi erta henne jo bare litt.” “Han tåler jo ikke en fleip.” “Det var jo bare moro.” Javel, men det var en som ikke lo…
Humor kan være et farlig våpen. I feil hender vil dette våpenet i ytterste konsekvens være dødelig. Så tenk før du taler og hold heller kjeft om du ikke kommer på noe bedre enn å kalle den nye ansatte fra Sudan for moccamann… Og snakk til barna dine om mobbing. Hver 20. elev, det vil gjerne si en i hver klasse, blir mobbet hver dag i flere år. Det finnes flere undersøkelser som bekrefter dette.

Vi blir nok aldri helt kvitt mobbingen. Men, både den som blir mobbet og den som mobber, har godt av å bli fulgt opp og komme seg videre. Vi må alle bry oss..!

Dnort

Vi bor ikke langt fra badstuens hjemland. I Finland tar man sauna året rundt. Her i Kirkenes startet vi sesongen nå i kveld.

Litt av greia med badstue er vekslinga mellom varmt og kaldt. Den er vanskelig å få til på en varm sommerdag. Ikke det at det har vært så mange av dem i sommer. Men, i kveld fyrte vi altså opp badstua. Det vil si, pappa skrudde den på. Vår er elektrisk. Og selv om elektrisitet og vann vanligvis er en dårlig kombinasjon, er det bare kos og hygge nede i kjelleren vår når alt er klart. Vel, kanskje ikke bare kos. For vi tre har litt ulike preferanser når det gjelder varme. Jentene i huset foretrekker en temperatur helt ned mot 60 grader, mens pappa ikke er helt fornøyd før hjernen koker… 


En godt kokt badstugjenger

For badstue handler om varme. Helst mye varme. Og damp. Tørrbadstu har jeg aldri helt skjønt vitsen med. Julianne har det våtere enn oss andre. Hun har en stamp fyllt med varmt vann som hun sitter en del i. Ellers må man jo utlikne væsketapet innimellom. Hos oss er det fast takst å spise popcorn i badstupausene. Og det blir man også tørst av. Men, det viktigste er likevel det å gjøre noe sammen. Og det blir mye tull og tøys både inne i badstua og oppe på verandaen. 


Badstua like etter

Selv om jeg liker det varmt, har jeg lite sans for VM i badstu som ble avholdt i Finland fram til 2010. Der døde den ene finalisten det siste året mesterskapet ble avholdt. Han vant ikke… I Vadsø er man også glad i badstu. Der er det også et større innslag av finsk innvandring. Det finnes til og med dem som jobber for å få til en egen badstufestival der. Dem om det. Vi trenger ingen festival og heller ingen hytte for å få tatt badstu. Vi går bare ned i kjelleren og skrur opp varmen. Og det er godt for helsa!

Dnort

Å komme seg ut av huset og få litt friskluft, er bare blåbær for tiden.

I disse dager begynner det meste av bær å bli moden. Har vært flere turer rundt om etter multer. Og et par turer der blåbær var hovedmålet. Julianne blir gjerne med. bare det ikke blir for jobbpreget, holder hun lenge ut. Til og med katta (Minus) ble med da vi var en tur nå sist. Selv ikke en løs hund som gikk til (skinn) angrep på Minus, fikk skremt han ned fra fjellet. Han var heller litt stolt da hunden sprang videre. Halen i været er et godt tegn.

Vi var hjemme hos mamma på Nordeidet en uke i ferien. Selv om det regnet en del, ble det noen turer der også i skog og mark. Det er strengt talt ikke så mye annet å finne på. Så motivasjonen for å komme seg ut av huset var stor nok. Om så for å klatre litt i trær. Kanskje noe av det jeg gjorde mest, da jeg var liten. Det hender enda at jeg prøver meg på en tur opp i et tre. Men, da helst et av de større som kan bære litt vekt…

God tur!

Dnort

Dramaet bak:

Da jeg kom hjem fra ferien hadde bloggen vært borte fra netter siden 31. juli. Jeg klagde til bloggeier og fikk dette svaret:

Hei
Problemet er at Norid, som driver toppnivådomenet .no og vedlikeholder den
sentrale databasen for alle norske domenenavn, på en eller annen måte har
“mistet” abcblogg.no. Alt fungerer hos oss, og alt fungerer hos vår registrar,
men Norid som har ansvar for den tekniske driften av navnetjenesten, slik at
norsk Internett er globalt tilgjengelig til enhver tid, har ikke lenger domenet
i sin database.
Kort fortalt, alt fungerer, men adresser som peker til abcblogg.no peker ikke
noen steder.
Vi vet ikke hvordan dette kan ha skjedd (det skal i teorien ikke være mulig),
og det er dessverre ingenting vi kan gjøre. Vi må bare vente til Norid får lagt
domenet inn i dataabasen igjen

Min mail til disse Norid-folka:

Ber om at dere snarest mulig gjenoppretter domenet mitt:
 http://pappapasserpaa.abcblogg.no/

Ut fra opplysninger i artikkelen jeg har lagt ved og som er publisert på
deres side, finnes det ingen grunn til at min blogg skal kunne forsvinne
fra nettet.
http://www.norid.no/nytt/databasevask.html

Svar fikk jeg samme dag:

Vi har mottatt oppdatering fra eieren av abcblogg.no, og ditt underdomene skal etter planen begynne å fungere igjen i løpet av dagen.

…og nå er jeg tilbake…

Rakk dere å savne meg? 

Dnort