Da vi flyttet til Kirkenes var eieren hennes den første innfødte som hilste oss velkommen. Like etter var det Ronja som logret til oss. Å miste noen er alltid trist. Også når det er en hund.

Vi var naboer i flere år og Ronja passet på og ga lyd fra seg når det trengtes. Piano kunne hun også spille. En samojed med et noe begrenset reportoar riktignok, men glad i henne ble man jo. Selv om hun flere ganger skremte vettet av katta vår, Kelvin.

Ronja
Ronja og matmor tester badetemperaturen

For noen måneder siden flyttet de et stykke opp i Pasvik. Og for noen dager siden fikk vi den triste meldingen. Ronja har meldt overgang til de evige jaktmarker. Der det er flusst med katter som elsker å bli jaget opp i trær. Og turer kan man gå når som helst og da er det sånn passe varmt og alltid et elv i nærheten der man kan kjøle seg ned.

Kelvin er fortsatt på rømmen og vi vet jo ikke hvordan han har det. Heller ikke hvor han er. Har det vi frykter mest skjedd, sitter han kanskje nå oppe i et tre med Ronja under. Greit med litt selskap, uansett hvor man havner…

Dnort

Høsthysteriet på fotballbanen er i full gang. Trenere sparkes, spillere kjøpes for latterlig høye summer og tacklingene blir stadig mer grisete. Alle knep og tjuvtriks brukes for å berge plassen eller vinne serien. Men, det stopper ikke der.

Pappapasserpå-bloggen er ikke noe bedre. Tomsø-patriot er man jo fortsatt selv om man bor i Kirkenes. For å øke sjansene for at pappas lag i eliteserien skal overleve høstjakta, har man gått til det skritt å kle opp den lille frøkna vår i rødt og hvitt. TIL trenger en mascot. Så hva med denne?

Heia TIL!
"Men, æ heie jo på Rosenborg!"

Den gamle drakta til Sigurd Rushfeldt (den har i hvert fall samme nummer) burde bringe lykke. Litt for stor og vanskelig å bevege seg i for Julianne. Men, så er det jo en stor spiller vi snakker om!

Heia TIL og knus Odderane til helga!

Dnort

En kald og lite solrik sommer går mot slutten. Her i Nord-Norge har det vært så ille at billedbladet Se og Hør har startet konkurranser om årets bleikeste nordlendinger. Da er det fint å kunne se bilder fra de få dagene med sol vi fikk oppleve tidlig i ferien.

Vi må da selvfølgelig sørover. Ja, faktisk helt til Nederland, for å finne disse ferieminnene. Julianne har jo drevet med litt babybading og er derfor ganske så begeistret for vann. Men, ikke alltid og ikke om det er for vått…

Skrekkblandet vannfryd
Plasking er bare betinget morsomt

I bassenget til tantene i Nederland likte Julianne seg godt. Å plaske var både gøy og skummelt samtidig. Skrekkblandet fryd er vel et betegnende ord i denne sammenheng. Aldri var vel veien fra gråt til latter kortere enn når hun fikk vannet til å sprute i været.

Vannymfer 
Best å holde seg på grunna

Å bade alene er ikke så morsomt (og trygt) som når man kan leke med vann sammen med en tante med litt mindre skepsis til hvordan det våte element oppfører seg. Vassing er også noe alle kan få til. For selv med flere onsdager med babysvømming bak seg, er vår lille havfrue ikke helt fortrolig med for mye vann på en gang.

Kanskje er det nå på høsten at vi virkelig får soltimer her i Kirkenes. Vi får se. Undertegnede har alltid likt høsten best likevel. Det er vel melankolikeren i meg sin skyld. Eller kanskje det er det faktum at høsten bare er vakrere. Full av minner om multeturer på et solvarmt fjell, fisketurer på blikkstille fjord og vedhogst i fargesprakende bjørkeskog.

Jeg liker nok bedre å slite litt for de gode ferieminnene. Så får man bare være bleikere enn Michael Jackson. Men, bading og soling har absolutt sin sjarm. I hvertfall om du spør Julianne.

Dnort

Jeg har vokst opp med naturen tett innpå livet. Fra mitt barndomshjem og opp på fjellet var det 20 minutt å gå for å komme ca. 350 meter over havet med utsikt over hele kommunen og litt til. Det var selvfølgelig den gang man var lett og kjapp på foten.

I dag er man kanskje ikke noen sprinter når høye fjell og dype daler skal forseres. Ikke er man så ofte og går tur ute i terreng lenger heller. Men, en ting MÅ jeg gjøre hvert år. I tillegg til å gå minst en tur på ski hvert år, er flere turer i bærmarka hver høst nødvendig. Andre er avhengig av å kunne gå på jakt hver høst for å føle seg ”hel”. For meg er jakta på multer (eller multebær som jeg sier) mer spennende og givende. Multebær kan jeg. Og det man kan er som regel gøy. (Jeg hadde en mattelærer som prøvde å overbevise oss om at ”matte er gøy”. Det kan det nok være for noen få. Men, jeg trives nå best med bokstaver. Bokstaver som blir til or)

Fra man var en ”nævve stor” har man blitt dratt med opp på fjellet eller langt av gårde innover myrer, for å være med på multebæreventyret. For selv om det kunne være litt slitsomt og ikke akkurat komfortabelt, er turene sammen med mamma eller pappa eller kanskje hele familien av de beste barneminnene jeg har. Kanskje fordi vi var vant med at man måtte bidra for at familien skulle ha det bra. På høymarka, i potetåkeren, på butikken til pappa eller på havet etter ”kokfesk”.

Hver gang jeg begynner å snakke om sånt føler jeg meg utgammel. Men, faktum er at mange av de som er jevngammel med meg ikke kjenner seg igjen i denne tankegangen. Greit nok at man av og til tok oppvasken eller hjalp far med noe i garasjen. Kanskje hadde man til og med en sommerjobb. Men, for oss var vår, sommer og høst full av oppgaver og plikter. Av disse pliktene var vel bærplukking av de mest lystbetonte. Det var tross alt ikke noe krav til at man måtte komme hjem med storfangst hver gang.

At det bare var en TV-kanal å se på og ingen kino eller ungdomsklubb i nærheten hjalp vel på motivasjonen til å finne på noe selv. Som ungdom var det heller ikke noe miljø for å stå og henge. Dvs. jeg syntes i hvert fall ikke noe om å stå og henge og klage på at det ikke var noe tilbud til ungdommen i bygda. Så jeg var en del hjemme og da var en tur i bærmarka en god unnskyldning for å slippe unna for eksempel siloslåtta eller noe annet tungvint. For tro ikke at det er en gjennomsterk bondeknøl som skriver dette. Nei, denne pingla hjalp til med vedhogst, slåttonn og våronn når han måtte. Men, helst sprang man til fjells etter bær, rak rundt utfor land etter torsk eller vandret opp i lia og lette etter måseegg.

Multebærsesongen er nettopp i gang. Her jeg nå bor er det øverst oppe i Pasvik (som er like langt sør som Narvik!) at bæra først blir moden. Dit orker jeg ikke dra. Mest fordi jeg i fjor fant meg en kjempefin plass som kanskje ingen andre vet av, litt nærmere der jeg bor. Der sto bæra tett i tett på ei lita myr et stykke opp i fjellet. Kommunen er stor og det er nok av bær til alle. Og så få som nå til dags gidder å bevege seg litt utenfor allfarvei, er det nok av myrer der stor, saftig multebær står og lengter etter å bli plukket.

Jeg gleder meg til å kunne ta med Julianne på multebærekspedisjon. Mora er mer interessert i blåbærplukking. Men, det blir for mye stillestående og ligner for mye på arbeid, til at jeg klarer å engasjere meg. Multebær må du som regel gå litt hit og dit for å finne. Julianne har så langt vist en sunn interesse for å ikke sitte for mye stille. Hun ser ut til å være en vandrer med passelig med ”makk i ræva” (vanskelig for å sitte stille). Så leting etter multebær interesserer forhåpentligvis etter hvert.

Nei, gi ungdommen et bærspann før x-boxen tar dem!

Dnort

Det har blitt mye kattehistorier i det siste. På tide med en liten rapport fra Juliannes verden. Utviklinga går sin gang og nå er det store å kunne gjøre ting selv.

Å gjøre ting på egen hånd har hun forsåvidt holdt på med en stund. Men, nå er det jamt slutt med å få lov til å mate henne. Alt som skal inn i munnen skal hun selv putte der. Absolutt en god leveregel det, men måltidene kan bli litt vel lange da.

Mating
Julianne mater Katinka med en nuggett

Verdensvant som hun etter hver er (har vært i både Nederland og Finnland) går det stort sett greit, uten for mye søl. I dag spiste hun f.eks. en halv boks yoghurt med bare littegrann hjelp fra mamma. En halv pinneis havnet også for det meste inne i munnen. Etterpå tørker hun gjerne munnen selv med tørkepapir, samt at bordet, veggen, foreldrene mm. får seg en sveiving. Og skulle hun få lov å mate oss andre, er det ekstra stas. (Se bilde over.)

Det går mye i brødskiver med assortert pålegg. Hun spiser det meste hun får, men hovedsaklig blir det en del brødmat. "Vi spis skorpan åsså her i huset!" fikk jeg ofte høre som barn og det gjør sannelig Julianne også. Folkene i barnehagen gir seg ende over nå Julianne spiser hele skiva si med skorpe og alt. Det er visst mye skorpefrie brød ute og går der. Ja, dagens foreldre…

For tiden drikker hun stadig større mengder melk og jeg tror nok at bein, armer og tenner vokser som bare det nå. Melk er jo midt i blinken da. Is, ost og yoghurt også for den saks skyld. det blir det også mye av. Takk og pris at vi unngikk laktoseintoleranse og slikt. Da måtte vi jaggu ha kalka ungen…

Dnort