Ja, for det er jo skikkelig mye aktuelt, liksom? Skal vi liksom sponse skinner helt opp i øverste gokk når vi ikke får de togene vi allerede har til å gå?!
 
Nord-Norgebanen stanset opp i Bodø i 1962 og siden har det blitt debattert og utredet en hel masse. Men, ikke en eneste jernbanesville har blitt lagt siden. Mest fordi man regner med at nordlendingene heller vil fly eller kjøre bil. (Eller kanskje kjøre sjark?) Og så går mesteparten av godstransporten nå med trailer. Likevel er det to byer nord for Bodø som kan se ordentlige tog på skinner hver dag. I Narvik har de slikt pga. malmen fra Kiruna.


Pappa, meg og lille-brutter'n beundrer tog i Narvik anno 1980

To ganger har jeg tatt toget fra Narvik og dratt sørover gjennom Sverige på interrail. Ellers har jeg svært så sporadisk erfaring med togreiser. Sist helg fikk jeg kjøre litt tog igjen. Kompisen min Lars har av alle steder, valgt å bosette seg så langt fra Kirkenes som mulig, uten å dra ut av landet. Han bor i Halden og fikk langveisfarende besøk. Og togturen mellom Oslo og Halden ga mersmak. Når resten av verden har tog, hvorfor ikke vi?

Jeg nevnte at det var to byer som har tog, nord for Bodø. Her i Kirkenes går det tokskinner fra gruva i Bjørnevatn og til malmkaia i Kirkenes senrum. Det er ikke snakk om så mange kilometer med sviller. Men, det er en start. Og nærmeste by med tog er heller ikke langt unna. I Nikel som ligger rett på andre sida av grensa i Russland, har de tog som korresponderer med selveste Orientekspressen! Og i Finland driver man faktisk å vurderer jernbane fra Rovaniemi til Kirkenes.

Så kanskje er ikke en jernbane fra Kirkenes og ut til resten av verden så urealistisk. Og kanskje kan vi bare drite i om "søringan" ikke gidder å bry seg med miljøvennlige transportmåter nord for Sinsenkrysset. Jernbane blir det likevel, bare vi står på litt og samarbeider med andre nasjoner. For Nordområdesatsingen til regjeringen gir jeg ikke fem øre for. Der skal man ikke annet enn å "vurdere om det er grunnlag for å utrede." Hadde de norske hopperne i OL satset på samme måte, ville landing på kulen være langt over forventning…

Nord-Norgebanen er død. Leve Polarekspressen fra Kirkenes!

Dnort

PS. På bildet poserer pappa i noe jeg tror skal være en slags Dean Martin positur. Og så tror jeg han sier noe sånt som "tuut-tuut"…

Når en ikke ser skogen for bare trær, er det greit å få en påminnelse.

Roper du i skogen får du neppe svar. Så hold kjeft og gå forbi.

Er du usikker på hvor du skal gå hjelper det lite at isen er det samme.

Dnort

Da lurer jeg bare på hvor lenge det går før vi får reprise fra Salt Lake City OL i 2002…

Sjekk de reviderte resultatene for langrenn i linken under.
http://no.wikipedia.org/wiki/Nordiske_grener_under_Vinter-OL_2002#Langrenn_herrer

Og når det gjelder 30 km. fristil der Kristen Skjeldal til slutt fikk en bronse, har de to forran han på lista enten blitt tatt for  eller vært innblandet i doping.
http://www.diskusjon.no/lofiversion/index.php/t1187961.html

Denne artikkelen om nytt superdop er også interessant.
http://www.dagbladet.no/2010/02/12/sport/ol_i_vancouver/doping/10361981/

Og leser du engelsk er denne enda mer interessant.
http://www.calgaryherald.com/technology/Salt+Lake+Where+fight+against+doping+changed/2450787/story.html

Og alt dette fordi…
Ja, vi skulle vel egentlig ha to OL-gull i går. Skulle vi ikke?
Selv svenskene ser ut til å tenke i de baner..!

Dnort

Det kan noen ganger være fristende å ta med seg jobben hjem og visse ting takler man jo bedre på jobb enn hjemme.

Under dagens middag var det en tildragelse som vakte litt oppmerksomhet. Det begynte med noe som kunne minne om et dempet smell og ble etterfulgt av en lukt som ikke hører hjemme der mat skal inntas. Pappa var tidlig ute med å foreslå at det kunne være torden på vei, men da lukta kom ble den teorien fort forkastet. Blikk ble utvekslet, men før noen flere rakk å si noe kom følgende kunngjøring:

"Etter å ha mottatt ny informasjon om det som ser ut til å ha vært en arbeidsulykke, har vi satt ned en hurtigarbeidende ulykkeskommisjon. Kommisjonen har fått i oppdrag å undersøke nærmere foranledningen til, årsaken for og følgene av arbeidsulykken vi alle nylig har blitt vitne til. Vi ber om at publikum ikke drar for raske slutninger og lar kommisjonen, bestående av Pappa, jobbe i fred. Dette av hensyn til etterforskningen."


Dette lukter det av..!

Kommisjonens talsmann mottok like etter at pressemeldingen var kunngjort, en storm av protester og det haglet med beskyldinger. En front mot kommisjonens medlemmer samlet seg fort. Uttrykk som "fisens far" og "proppepappa" ble slengt rundt. Dette ble blankt tilbakevist av det tilstedeværende kommisjonsmedlemmet, som sto rakrygget i det som etter hvert mer føltes som flau vind…

En ferdig rapport skal nå foreligge, men av hensyn til personvernet og husets sikkerhet vil ikke innholdet i den bli offentliggjort for andre enn de involverte i arbeidsuhellet. Det kan likevel nevnes at  nødvendige sikkerhetstiltak er satt i verk. Kommisjonen regner med at det er sannsynlig at disse tiltakene kan være med på å redusere faren for gjentagelse. Noen garanti kan likevel ikke gis for dette. Det forventes derfor at alle som var til stede under dagens middag går gjennom egne sikkerhetsprosedyrer med sikte på å minimere risikoen for liknende arbeidsulykker.

Dnort

Vi feira soldagen og jeg fikk samlet sammen et lite mannskor på jobb. Og da ble denne lettere bearbeidede teksten fremført. Takk til Halvdan Sivertsen for overbærenhet og humør på egen tekst…

Alt det du vet om e vinter'n som tappa dæ tom. 
Og flæske som vet det har vunne.
Du har TV'n og tankan dæ sjøl og et rom.
Og en kondis som helt har forsvunne.
Du vet det e været som hold dæ førr narr,
Og forsættan brytes no i januar.
Og du lengta mot lyset fra mørket om morran.
Og fra fæitte som tætt igjen åran. 
Joda du vet du har venna at du har det bra,
Men kroppen e tøngre å bær på.
Du e ensom og hjelpelaus nordaførr da,
Det e laaaangt inn tel hjerte med klær på.
Du kunn ha gådd ut men korhen sku du gå,
Og ingenting passe. Ka sku du ha på?
Jo det vet å bit fra sæ det landet vi 1ev i,
Og slankekur'n den e blidd evig. 
Førr nu e det sol her i byen og gatan e glatt. 
Men, dett du e det mykt nok å lande.
Og det gjør oss takknemlig førr svær rattatatt.
Ja, vi lure oss sjøl litegranne.
Det hende vi tell og med føle oss slank,
Og si du no anna så ska du ha bank!
Vi e sterk og kan ta ka som helst når det kommer,
Vi har sola og snart e det sommer.



Dnort   

Det er litt merkelig. Om man klarer å komme seg over dørstokkmila og ut i det fri, føler man seg etter hvert som et naturbarn. Men, for å komme dit er det mange fristelser og fordommer som må overvinnes.

Vi, dagens mennesker, i den vestlige verden, har det for godt. Ja, det er en generalisering. Men, samlet sett har vi det så bra at vi ofte fanges av vår høye levestandarden. Behovet for å bevege seg utenfor de trygge rammene er derfor ikke så høyt som det var en gang. Vi er blitt mindre mobile. Vi sitter heller i sofaen og koser oss med den alt for store flatskjermen, som likevel bare viser en eller annen realityserie. Fra en virkelighet vi selv ikke deltar i.


I ett med naturen

For det er jo deilig å sitte inne og pusle med sitt. Og hva har man nå egentlig igjen for å gå flere kilometer utendørs, Uten noe egenlig mål?! Vi er jo så vant til å oppnå noe med en gang. Få umiddelbar tilbakemelding på våre bedrifter. Alt som ikke gir "highscore" blir ikke prioritert. Å gå en tur og få i seg litt friskluft må måles med skritteller og andre BMI-indeksreduksjonskoefisientsskalaapparater for å i det hele tatt å kunne bli vurdert. Så skal man prioritere bort verdifull realitetsorientering (reality-TV) bør dette skje på et treningsstudio som gir deg muligheten til trene kroppen mest mulig effektivt.

Vi er effektive NPM-mennesker* som forventer det beste hele tiden. Ikke fordi vi fortjener det. Men, fordi vi følger med i tiden og tiden ikke har tid til de som ikke følger med. Ligger du på sidelinjen og gisper etter luft, er det nok du som ikke har jobbet godt nok med oksygenopptaket ditt. Da er det bare en ting å gjøre. Kom deg ut i naturen og pust inn den relativt firske lufta. Men, pust fort. Det er grenser for hvor lenge du kan sluntre unna hjemmekontoret ditt.

Dnort

* Folk som bekjenner seg til New Public Management

Du har kanskje fått med deg at et evenement ved navn Barents Spektakel ble avviklet her i Kirkenes den siste uken. Siden dette har fått en temmelig ensidig bejublende dekning, er det på tide med en litt annen vinkling. Den får du her…

Dette er den årlige samlingen av Finnmarks kulturelite, der alt ingen egentlig liker blir vist frem og hyllet. På samme måte som det å fryse får deg til å sette pris på varmen, fungerer denne selvpiningen som en nødvendig kulturell renselse. En påminnelse for de aller fleste om at man egentlig ikke er så interessert i f.eks. absurdteater eller debatter om kulturens vilkår. Man trenger stange hodet i veggen av og til, så man blir påminnet om at dette er dumt. 


På en snurr

Men, skal man vekke massenes interesse må det hele presenteres som noe annet. Pillen sukres med fyrverkeri i åpningen og en og annen kjent artist underveis. Flere kjente personer blir også invitert hit opp med lovnad om store sjanser for å komme på TV. Torget i Kirkenes som vel er verdens minst brukte torg ellers, var fylt til randen av skuelystne på åpningsdagen. Og siden har det gått slag i slag. Fem dager med store mengder åndssnobberi og grenseløst tomprat.

Hvor mange lot seg lure inn på utestedet Ofelas på lørdag, hele fem timer før de vanligvis går ut? I så fall for å oppleve bærekraftig samekultur. Diktlesning, joik og fløytespill på samefolkets dag bør være god medisin for rånerne og andre capskledte bensinsniffere. Digger du som flesteparten av byens befolkning enten techno, rock eller blues? Da fikk du sikkert med deg den sovjetiske retropopen med bl.a. elementer av bossanova fra Prepinaki. Og så var det jo de to containerne med bilder i, midt i gågata. I den ene av dem var det rett og slett bilder av folk i arbeidsklær. Tipper det var mange Skidoo kledte mannfolk som fikk seg en skikkelig aha-opplevelse der. Det var nemlig kvinner som hadde på seg klærne!

Vi fikk med oss åpningen og Julianne syntes Klovnen Knut på fredag var morsom. Og det var det vi fikk med oss. Takk, men nei takk til Pikene På Broen og deres spektakulære kulturspekk. Så da må jeg nok lutre kulturpreferansene litt i Oslo i neste uke. Skal være der på kurs og får tid nok til ballettforestillinger på operaen og annen syltynn kunst.

Dnort

I vår lokale avis Sør-Varanger Avis, er det en fast spalte som heter Rundturen. Der kan folk flest komme med sine ytringer, relativt usensurert. Her i huset har vi vår egen versjon denne helgen.

Den som tier samtykker, heter det. Og blir du spurt om det er greit å ta en lenge etterlengtet kroppsvask i vaskemaskinen, blir det selvfølgelig en tur om spørsmålet ikke besvares. Karene under holdt kollektivt munn da forslaget kom og havnet derfor i husets egen utgave av Rundturen.


Litt tumelumsk og pjusk etter rundturen

La meg presentere: Storefant, Lillefant, Bittelillefant og Babyfant. De tok turen sammen med Line og Blåbjørn. Og den foregikk i relativt trygge former, inni et putevar. De var like stumme og umeddelsomme etterpå. Men, det rådet en lettet stemning etterpå nede i vaskerommet.
Og det var alt fra dagens rundtur. Over til Vadsø.

Dnort 

Jeg ser lite på TV, så skal jeg i det hele tatt lokkes til skjermen må det være kvalitet på det som vises. Jeg tenkte derfor jeg skulle komme med en anbefaling av et show her. Humor for de kresne…

Hørt om Jack Dee? Om ikke bør du straks sette av tid til litt engelsk stand up på mandagene. Fra kl. 20:45 på NRK3 kjører han på til latterkrampa tar deg. Ofte med gjesteartister og alltid full av deilig sarkasme og befriende selvironi.

Slik beskriver NRK han:
Kjent for sin skarpe tunge og sine presise avleveringer, er Jack Dee blant Storbritannias ledende standup-komikere. Her er han live fra Hammersmith Apollo Theatre i London, og med seg på scenen har han en rekke overraskelser og gjester.

Sjekk ut programmet og le bort de kommende blåmandagene…

Dnort