Det er etter hvert ikke bare i luften det er vår. Det vises i høyeste grad på bakken også nå.

Desto større grunn til å komme seg ut og nyte den friske luften. Og å benytte seg av alle mulighetene til aktiviteter som var umulige å drive med i vinter. Duften av solvarm lyng og spirende vårblomster får nesevingene til å vibrere. Ut på tur og slett ikke sur. Ikke med en gang i hvert fall…

Å gå på fotballkamp hører så absolutt våren til. I hvert fall her i Norge. På vinteren kan man alltids dra til England på dyre gutteturer. Turen med Julianne til Kirkenes Stadion var (unntatt inngangsbilletten) aldeles gratis. De hadde til og med popcorn der! Kirkenes spilte cup-kamp mot TIL. Vi heia på hvert vårt lag. Mitt lag vant, uten at det lot til å affisere min medtilskuer noe særlig. Hopping i sølepytter engasjerte mer. At hun gikk hjem på stillingen 0-6 til Gutan, skyldes heller at popcornet tok slutt.

Her fra en annen tur, et konkret bevis på at det hoppes i sølepyttene. Helt nye sherrox er tingen da. Ja, og så er det en fordel å ikke være for stor. Pappaer som hopper i sølepytter, selv om skotøyet er godkjent, får fort en irettesettelse. Deltagelse på sisten er visst OK. Det samme gjelder å bære henne på skuldrene. Men, ikke å være umulig å få tak i på sisten. Samt krav om at hun også må bidra med bæretjenester. Det blir heller dårlig mottatt.

På våre turer treffer vi på mange slags skapninger. Hunder som lufter seg selv og passer på båndtvangen, er jo et artig innslag. Ønsket om å ha egen hund dukker stadig opp. Siste nytt er at hunder er av de husdyrene som påfører jorda det største ekstra energiforbruk. Deres økologiske avtrykk er enormt. De spiser kjøtt og mye av det. Dermed påfører hundene, resten av jorda store problemer. Menneskets beste venn og jordas største fiende? Duverden hva man lærer av å se på fjernsyn. (BBC sitt spørreprogram QI kan anbefales!)

Også katter forbruker av jordas ressurser. At de, sammen med hundene, gir litt tilbake, monner lite. Kablene som ligger igjen på plenen vår og langs lufteturrutene til hundene, er mest til besvær. Her i huset er det visstnok en oppgave for pappa å gjøre noe med disse økologiske avtrykkene som titter opp, rundt om på eiendommen. To fulle begre ble det. Minus var bare sånn passe imponert…

Joda, det er vår i luften. Men, den lukter så visst ikke bare roser og fioler av den!

Dnort

Uvaska hedning, kaller fruen meg av og til. Jeg er vel ikke verdens mest religiøse mann. Tenker nok for mye alternativt til å fortape meg i bare en religion. Og søndag er jo hviledag, så da skal man vel sove lenge og ikke løpe i kirka?

Menigheten i Sør-Varanger hadde bestemt seg for å holde gudstjenesten under åpen himmel. Så da kunne man jo ikke skylde på kirkeskrekk eller klaustrofobi. Nærmere deg min gud. Dette skulle skje i Neiden. Nærmere Finland. Så vi (fruen) meldte oss på. At presten er en kul kis som holder med riktig fotballag (Liverpool) hjalp litt på motivasjonen. Øystein og jeg deler i hvert fall en “religion”.

Alle som ville være med kunne få sitte på menighetsbussen. Vi kom fram litt før tida og satt og lurte på om kanskje det hele var avlyst. Ingen andre satt og ventet. Men, bussen kom den. Bare litt forsinka. Da Julianne fikk se hvem sjåføren var kom det fra henne: “Men, det e jo presten!” Joda, Øystein har tydeligvis sertifikat for liten lastebil. Med en ekstra som ble tatt på litt senere, var vi fire som var med på bussen. En minibuss med mini-menighet. 

Heldigvis viste det seg at det kom flere til denne litt sene påskegudstjenesten. De hadde bare valgt å kjøre dit i egen bil. Sangkoret Fossekallen fra Neiden sto for det meste av sangen og vi satt komfortabelt inne i Gapahuken ved Stormælen Folkesti. Jeg liker jo også å synge så salmesynginga gikk greit. Selv om den eneste påskesangen jeg kan “Påskemorgen slukker sorgen” ikke sto på reportoaret denne dagen.

Etterpå kunne man slukke tørsten med nytrukket bålkaffe. Kaffekjelen tok presten og svingte over hodet, for det hadde han sett at man gjør for at den skal trekke fortere. Det var sånn passe vellykka. Men, kaffe og til og med grilla pølser, ble det. Og da sola endelig trengte gjennom skyene, kunne man kanskje begynne å kjenne seg en smule salig. Ungene som var med, fant hverandre etter hvert og lekte sisten. Og akkurat da de hadde det som morsomst var det noen voksne som bare måtte hjem. Noen som kjenner seg igjen?

Men, menighetsbussen skulle ikke rett hjem. Den uvaska hedningen slo frampå til sjelesørgeren om vi, når vi først var så nært, ikke skulle ta en svipptur over grensa. På andre siden holder de ikke hviledagen fullt så hellig. Og argumentet om at Guds veier er uransakelige, falt i vigsla jord… Så da fikk man sannelig en aldri så liten harrytur på kjøpet. Salige er de som tørster hvisket jeg til fruen. Men, neida, denne gangen ble det ikke handlet drikkevarer…

Uansett, alle var enige om at det hadde vært en velsignet tur!

Dnort

Har jeg noen gang fortalt om originalen fra bygda jeg kommer fra? Originaler er jo sånt man ikke har lenger. Alle har blitt så like og ingen tør stikke seg ordentlig ut.

Han jeg tenker på var virkelig en sertifisert original. God konkurranse om tittelen hadde han også. Så det er ikke en tittel han fikk gratis. Det krever mye stahet og ikke minst god fantasi for å kapre en slik tittel. Navnet kan jeg nok ikke bruke, av hensyn til de etterlatte, men han fikk til alt overmål virke som lærer i noen år. Det var vel grunnen til at han kom til bygda. Jeg hadde den tvilsomme æren av å ha han som lærer i ett år. Har aldri lært så lite på så lang tid. Han hadde helt egen ideer om pedagogikk. Og de handlet veldig lite om å lære noe som sto i pensum. Men, jeg ble i hvert fall bedre kjent med han. 

Aller først må jeg nok fortelle litt om en del av de andre karakterene i bygda. Bare så bygdeoriginalens bragder kan stilles i litt relieff. Fra venstre mot høyre: Han som i alle år bodde sammen med søstra si. Skrev lange følelsesladde dikt og var alt for god til å danse. Han som hadde verdens dypeste stemme og elsket å skremme vannet av oss ungene med sagn om draugen og andre skumle skapninger. Hun som ikke bare trodde på huldra, men også kunne peke ut hvor hun hadde sett de underjordiske. Og så hun som var så glad i mat at det på et julebord ble observert at hun fyllte veska si med ribbe, surkål, poteter OG saus. Jeg kunne tatt med flere. De som ble syk på sinnet eller de som hadde et eller flere handikap som gjorde dem usedvanlige nok. Det er som en skjønner nok av karaktere å ta av. 

Originaler kan de likevel ikke karakteriseres som. De hadde alle en skjebne som tildels lot seg forklare. Og det oppførte seg som de gjorde av stort sett, gode grunner. Vår mann hadde en litt annen bakgrunn og var bare så annerledes at det bare kan forklares med originalitet. Faren min kjente han godt. På landhandelen som min far drev, kunne bygdas original sitte timesvis og snakke om alle de fantastiske ideene han hadde. Fader’n svarte gjerne litt fraværende ja og nei, mens utførlige planer om skiheis opp på et lite besøkt lokalt fjell eller en rorbulandsby midt i bygda, ble framlagt. Ikke akkurat crazy-talk, men planene var sjelden gjennomførbare av helt opplagte grunner. Kjøpmannen kunne godt ta en lengre tur på lageret og komme tilbake å få med seg slutten på historien. Vår original brydde seg ikke så mye om å ha publikum var tilstede hele tiden.

Hva mer? Jo, min far brydde seg lite om taushetsplikt, så han kunne fortelle om innkjøp av potetgull som ble kokt til middagen i mangel av potet og andre kulinariske eksperimenter. Hver 17. mai sto vår mann på trappa si og spilte passe surt på trompet når 17. mai toget ruslet forbi. Og en av disse 17. maiene tok han med seg en smalfilmframviser med stumfilm fra tiden på lærerhøyskolen. Interessant nok, helt til hant fant ut at han skulle spille av det hele baklengs. Vi snakker om minst en halv time med ukjente mennesker som går, løper og hopper baklengs. Og så var det den gangen, litt senere, da han ble observert på trappa mens han tok full kroppsvask med vann fra en pølseboks. Hygiene hadde han også originale ideer på. Dette var nok mot slutten av livet for vår ridder rar. For ikke så mange år etter ble han innlagt på sykehjem og det ble fortalt at han døde meget kort tid etterpå. Grunnen var at han ble vasket. Hele mannen gikk egentlig i oppløsning. Et trist sorti på et ellers originalt liv.

Jeg har alltid likt de som er litt annerledes. De som er seg selv litt mer enn godt er. Å oppføre seg uten filter er sjelden vare i disse dager. I hvert fall om man klarer å gjøre det i beste mening. Fordi man mener det er sånn alle andre burde være.

Dnort