Man havner til stadighet oppi situasjoner der man tvinges til å tenke med litt mer enn med ryggmargen. Ganske plagsomt egentlig. Det beste er jo å seile avgårde og slippe alle valgene…

Dagens dilemma er: Når man står på toppen av en bakke, klar til å suse utfor, vet man jo at man blir nødt til å slite ganske hardt for å komme i samme posisjon. På den annen side er det jo egentlig liten vits i å stå der på toppen. Grunnen til at man er der er jo at man ønsker å suse utfor. Eller er det det?

unna i bakken
Det er i nedoverbakke det går nedover…

Dilemmaet er at på toppen av bakken har man valget mellom å suse utfor (moro) eller la vær. I siste fall har man ennå muligheten til å ha det moro senere. Men, setter man utfor, havner man fort i bunnen av bakken og hvilke valg har man der? Jo, slite seg til topps igjen (ikke moro) eller la vær. Man har altså valget mellom å svette og bli sliten eller ta det med ro og slappe av.

Og så har vi kulhetsfaktoren da. Sistnevnte valg blir lett oppfattet av andre som "kult". Det er helt greit og chille og ta det kuli. Å velge å sette utfor blir kun oppfattet som kult om nedfarten ikke ender med fall eller andre ukule utfall. Så hvorfor stresse opp en bakke da?

Det handler i grove trekk om valget mellom å ha det moro eller være kul. Et valg vi tar daglig. Jo eldre vi blir, jo oftere velger vi bort moroa. Man blir litt mett på å suse utfor. Og så blir man stadig mer redd for å falle. Samtidig er man stadig mindre opptatt av å bli oppfattet som kul. Det er først og fremst ungdom som prioriterer kulhet. Men, å gjøre ingenting er jo også kult. Og det er jo vanligvis ungdommene som trakker seg opp bratte bakker for å oppleve spenning på nedturen. Så da skulle det vel være kulest å være gammel?

Er det derfor ungdommen satser så hardt på å gjøre minst mulig av seg? Er kulhetsfaktoren så viktig i dag at de velger å ikke velge noe som helst? Frykten for å mislykkes overvinner enhver trang til å gjøre noe med tingenes tilstand. All chillinga og slumminga og hva det nå er, fører til gamle ungdom, både utenpå og innvendig. Allmennhelsa til dagens ungdom er alarmerende dårlig. Med finanskrise og økologisk krise er det nok å gjøre opprør mot. Men, det beste ungdommen i dag får til er å knuse noen butikkvinduer.

Så da blir vel oppfordringen til all ungdom, unge som gamle: Opp i bakken og drit i å være kul. Det blir ikke mye moro av å gjøre ingenting!

Dnort

Alle foreldre har både rett og plikt til å mene at deres barn er unike og mye bedre enn andres barn. Siden vårt lille vidunder nylig ble fire år vil jeg benytte meg av den anledningen her. Her følger en liste over hva Julianne kan.

Musikalitet
Hun kan plystre. Synger rent (om nødvendig). Lager egne sanger av og til. Synger gjerne death-metal eller opera vokal sammen med pappa. Husker teksten på og kan synge en masse sanger. (Desverre også The Schnuffel Bunny Song…)

Kroppsbeherskelse
Danser swing med pappa. Hopper gjerne fra stor høyde om man tar mot. Stuper kråke og går på hendene (om føttene holdes.) Kan skjele så mye at hun ser nesen sin. (Se bilde.) Kan lage mange ansiktsuttrykk og tullefjes. Kan vise flere ulike fingertegn. (Ett av dem har R. J. Dio gjort kjent.)

vannkopper og skjeling
Julianne har fått vannkopper eller er det tullekopper?

Psyke
Overnatter gjerne hos andre uten problemer. Elsker å bade og svømme. Er sta som et esel og samtidig mulig å argumentere seg fram til en OK løsning med. Har empati. (Det er ikke nødvendig å bli sint på han Minus (katta). Han kunne ikke for at han måtte skite bak TV-en…)

Intelligens
Spør spørsmål for å forstå. Ikke bare for å få oppmerksomhet. Lærer utrolig fort. Er en god hermer. (Gjentok "Ich habe Sauerkraut in mein Läderhosen" her om dagen.) Husker detaljer om personer, hendelser og steder lett. Det samme gjelder gjengivelse av drømmer hun har hatt. Kreativ med språket. Lager gjerne nye ord. Kan telle ganske langt og har begynt på bokstavene. Mestrer flere dataspill.

Humor
Her er det ennå et stykke å gå på vitsefronten. Foreløpig består dette av å si "svensken og dansken!" etterfulgt av høy latter. Ler av pappa. (Alltid et godt tegn på god humoristisk sans.)

Og ellers er hun både snill og sjarmerende og ikke minst flink, flink, flink, flink, flink, flink, flink, flink, flink. (For å sitere De Lillos.)

Dnort

Snerk var det første ordet jeg kom på akkurat nå. Andre blar seg gjennom nettavisene for å finne noe å skrive om. Jeg prøver gjerne å hente inspirasjon fra andre steder. Ordassosiasjoner er en måte å komme i gang på.

Men, var det ikke snerk jeg skulle skrive om? Nei, har man ikke mer på hjertet enn å skrive om tørka kakao, kan det nå være. Ikke det, det går an å skrive interessant om tilsynelatende ubetydelige ting. Tær for eksempel eller heller meningsløse dager. Eller så kan man velge å si noe viktig. Jeg skal heller gjøre noe midt i mellom. Om hvor ubetydelig viktige budskap kan bli.

julianne og jonas
Food for thought

Julianne og jeg var i barnedåp i dag. Lille Jonas og to andre skrikerunger skulle "få prestehainna på sæ". Kirka var for en gangs skyld full av folk. Og da presten kom til talen sin ble det ganske så opplagt for meg, at det kun var "prestehanda" de aller fleste var der for. For ordene som kom ut av prestemunnen druknet nesten i lyden av løping, roping, snakk og lyder fra mobiler og kameraer. I tillegg var det ei jente som flere ganger var oppe og gikk bak presten og trampet inn og ut av alterringen. Foreldrene til jenta satt på første rad og lo av det hele.

Jeg går sjelden i kirka og er vel ikke akkurat så religiøs. Respekt for andre mennesker og en sans for hva som er rett og galt har jeg likevel. Og skal man absolutt begi seg inn i et hus man ellers ikke har så mye forhold til, er nettopp slike ting viktig. Det er forresten et stort paradoks at så mange lever som samboere eller gifter seg borgerlig. Mens så godt som alle barn døpes…

Og så var det presten da. Midt i alt dette sto hun og forrettet (talte) om det lille mennesket og at også de små har en stemme. At bare man har tro på at det man har å komme med er viktig, kan man bli hørt. Skjebnens ironi er vel at en "uvaska hedning" som meg klarte å få det med seg. På tross av alle forstyrrelsene. Nå hjelper det jo at dagens prester taler i mikrofon. Og at presten hevet stemmen noen hakk mot slutten.

Kanskje handlet det hun sikkert hadde brukt mye tid på å skrive om, mest om henne selv. Der hun sto og talte med mild stemme og et smil om munnen, vistes hun ikke så godt. Lita som hun er. Og hun ble jo hørt. I hvert fall av meg. Når dagens overskrift var "snerk" så passer den kanskje likevel til resten av det jeg har skrevet. Om folks kjølige forhold til kirka. Om hvordan det presten sier for mange, blir som et uønsket biprodukt av det man egentlig er der for. Og når jeg i dag ikke skriver noe vittig om åttende mars eller hjelpeløs sex i Himmelblå, kan vel også dette innlegget bli som "snerk" for mange.

Likevel skriver jeg, for jeg vet det finnes noen der ute som følger med. Ikke ulikt hvordan dagens prest hadde det…

Dnort

De som har fulgt lenge med på denne bloggen, har fått med seg at jeg gjerne presenterer egne forskningsrapporter en gang i mellom. Rapporter som baserer seg på gjetninger, spekulasjoner og fantasifulle tankesprang. Men, like fullt, rapporter.

I september 2005 presenterte jeg en egenprodusert rapport fra forskningen omkring navlelo. Mer navlebeskuende forskning skal man vel lete lenge etter. Nå viser det seg jo at om jeg gjør slik forskning gratis, så sitter det flere med dyre stipendiater og får godt betalt for å pirke i egen navle. Som denne karen nylig gjorde. Tre av sine beste år brukte han på denne forskningen!

Men, hvorfor stoppe der? I disse krisetider gjelder det jo å få økt sysselsettingen. Og sitter du hjemme hver dag har du tid nok til å berike verden med flere selvstudier. Temaene bør vel ligge i dagen, for å si det sånn. Her er forslag til tittel og undertittel for noen av disse studiene som sikkert kan gi mange mennesker en meningsfull framtid:

Tålakris: Dannelsen, funksjonen til og historien bak ansamlingen av "lakris" mellom tærne.

Rompe- og armhulehår: Hår på klamme og fuktige plasser sett i historisk perspektiv.

Ørevoks: Biprodukt eller ubrukt ressurs?

Fra fis til flatulens: En språklig reise i det norske språks bakevjer.

eller en for de barske:

Sengemidden: Venn eller fiende?

Go ahead. Bare forsyn dere. Her er nok til alle. Kroppen er spennede dere…!

PS. Om noen vil forske på kroppen min er det mulig. Send inn tema og bilde av deg selv. Så kan vi diskutere det over et par glass rødvin…

Dnort

Endelig litt live rock på pappa. Måtte til Oslo da. Her jeg bor er det smått med tilbud. I hvert fall kommer ikke The Soundtrack of Our Lives hit…

De rocka Rockefeller og klarte selv med dårlig lyd å få liv i slappe osloensere som har sett alt før. Om du lurer på hva dette er for band har jeg bare to ord til deg: Hæ?! og Sjekk!

Så noen bilder fra konserten (tatt med mobil)

tsool glorious tsool
TSOOL

tsool save rocknrool
Yeah!

tsool flying
Flying V

Kompisen min Lars var med og fikk tannverk av å se dem. Så bra var det!

Dnort