Sneballkrig

Categories Diverse

Vardø er i vinden som aldri før. Nå er vel også vind noe Vardø aldri har manglet, men de er ikke alene. Byen som Vardø ofte forveksles med har også vind nok. Men, snø det har de ikke der…

I Vadsø finnes det ikke et gram snø. Sne derimot er det nok av. Rekordmye faktisk. Men, av den sorten som altså konsekvent kalles sne. Om man kommer fra Nord-Troms og ymter frampå om sny og snyelinga rister vadsøværingene bare på hodet. Språk er viktig i Finnmarks fylkeshovedstad. Og snøballer er det bare de grove og udannede vardøværingene som befatter seg med.


Snedunger og to med solhunger

Vadsø er en relativt gammel by. De fikk bystatus i 1833. Men, da hadde Vardø hatt bystatus i 44 år allerede. Og de hadde også stukket av med tittelen pomorhovedstaden. Årsaken til at man etter hvert kom til å kalle Vadsø kvenhovedstaden vet jeg ikke. Men, like spennende som å bli forbundet med grensesprengende krysskulturell pomorhandel, er det vel ikke. Noe er ennå bevart fra tiden der hoveddelen av befolkninga var kvener. I ytrebyen står noen pittoreske sjøbuer. Forhåpentligvis tas de vare på sånn at flere får tatt bilder av dem.


Sjøbuer eller naust

Kanskje er dette med å snakke riktig og pent nok, blitt ekstra viktig i Vadsø nettopp pga. kvenene. Språk har alltid vært en måte å markere klasse på. De fineste folkene sa nok sne. Vadsø er også kjent for å ha huset en rekke danske kjøpmenn. Og det er muligens de som begynte å snakke om sneen som falt i fjor. Og da dro de nok med seg alle andre etter hvert. Det er ellers fotball og ikke sneball som Vadsø er best kjent for. “Gamsten” og “Rush” er av de best kjente fotballprofilene fra byen.


Oscarsgate i godvær

I tillegg til at Vardø ypper til snøballkrig, har nok Kirkenes på den andre siden av Varangerfjorden vært til mye irritasjon for de fleste vadsøpatrioter. Så sent som i 1998 fikk man bystatus der. Og ikke bare har kirkeneserne stukket til seg sykehuset for hele østfylket. Man våger seg til og med på å utfordre Vadsø sin fylkeshovedstadsstilling med å erklære Kirkenes til sentrum for barentssamarbeidet! Og det hele toppes med kanskje norges mest krampaktig finkulturelle festival. Barents Spektakel som nylig ble avholdt står formelig å geiper rødvinstunge til Vadsø sin Jazz- og bluesfestival, Varangerfestivalen.

Jeg trives likevel godt i Vadsø, de gangene jeg er på en snarvisitt der. For som alle byer, har Vadsø sin sjarm. Sjarmen er bare litt godt gjømt for uinnvidde…

Dnort

3 kommentarer

3 thoughts on “Sneballkrig

  1. Kan ake rett ut i havet på det første bildet, det er til og med et lite snehopp på enden.
    Tro om det er mange fjortisser som har prøvd det i hjemmebrentfylla?

  2. 9cko: Uansett hvor mye ulovlig produsert spiritus man har inntatt, tviler jeg sterkt på at noen tar sjansen på å krysse E75 på akebrett…
    Snyhoppet du ser på enden er i tillegg en temmelig bratt brøytekant på nedsiden av veien. Altså ender man opp i en loddrett snyvegg!

  3. æ skal ærlig si at æ har aldri hørt om nån som har gjort det, å æ e nu født å oppvokst her, men friskt forslag da.^^
    Å internett kan fortelle at “Innvandringen fra Finland og Tornedalen i Sverige var stor til Vadsø på 1800-tallet og de som kom ble kalt kvener i Norge. I det gamle Vadsø var bosettingen til kvener og nordmenn delt mellom Ytre kvenby/Ulkupää, Indre kvenby/Sisäpää og Nordmannsbyen, eller midtbyen. Forskjellene i boligforholdene mellom den kvenske og norske befolkningen var markert frem til slutten av 1800-tallet. ” Så derav navnet Kvenbyen. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *